Cetatenie Romana


I. Prima etapă în orice proces de lucru este informarea. Este important să cunoașteți totul despre ceea ce urmează să faceți.


Ce este cetăţenia română?

Certificatul de Cetățenie Română este actul care demonstrează apartenența unei persoane la statul român.

exemplu-certificat-de-cetatenie-romana

Certificat de Cetățenie Română (vezi în imagine)

De ce aveți nevoie de cetățenie română?

Cetățenii români sunt membrii  Uniunii Europene, astfel pot beneficia de toate avantajele și legislația europeană precum:


II. A doua etapă este pregătirea documentelor necesare pentru completarea dosarului la depunerea pentru redobândirea Cetățeniei Române.
În cazul în care nu cunoașteți dacă unele documente se potrivesc ori sunt legitime, e nevoie să consultați un avocat , un jurist sau un birou juridic competent în analiza actelor și lucru cu documente ce țin de obținerea cetățeniei române.  


Ce documente sunt necesare pentru a completa dosarul?

   1. Actele de stare civilă

 • Solicitantul (persoana care depune cererea de redobândire a Cetățeniei Române):

– Certificatul de naștere / căsătorie / divorț (în original și copii legalizate);

– Certificatele de naștere / căsătorie / deces ale părinților  solicitantului (în original și copii legalizate) și cu traducere în limba română, după caz;

– Certificatele de naștere / căsătorie / deces ale buneilor  și a străbuneilor, dacă nu aveți bunei născuți până în iunie 1940 (în original și copii legalizate, cu traducere în limba română, după necesitate). În cazul mamei solitare, se cere confirmarea de la Starea Civilă;

 • Dacă solicitantul are copii minori:

– Certificatele de naștere ale minorilor (în original și copii legalizate);

    2. Acte de identitate

– Buletin (copie legalizată);

Pașaport (copie legalizată);

    3. Declarații

– Declarație pe proprie răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României, din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de dobândire a Cetățeniei Române;

– Declarație pe proprie răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României, din care să rezulte că solicitantul dorește redobândirea Cetățeniei Române cu păstrarea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România;

– Declarație pe proprie răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României, din care să rezulte că solicitantul nu întreprinde și nu sprijină acțiuni împotriva ordinii de drept ori a siguranței naționale și nici în trecut nu a desfășurat asemenea activități;

 • Dacă solicitantul are copii minori:

– Declarație autentificată la notar  privind acordul ambilor părinți pentru redobândirea Cetățeniei Române de către minor;

Notă: în cazul copiilor minori, care au atins vârsta de 14 ani, la dosar se va anexa următoarea:

– Declarație autentificată la notar în prezența unuia dintre părinți privind consimțământul minorului de peste 14 ani pentru redobândirea Cetățeniei Române.

actele de care am nevoie img in articol

Important

  • În cazul în care vă lipsesc aceste acte, puteți să le solicitați de la Oficiile de Stare Civilă din raioanele în care locuiți, de unde s-au născut părinții, buneii voştri, sau de la Serviciul de Stare Civilă de pe strada Mihai Viteazul, 11/1 mun. Chișinău.

 • Prețul emiterii acestor acte este de la 10 lei (pe termen de 30 de zile) și până la 260 lei (o oră) pentru un act. Prețul va varia în funcție de numărul actelor.

     4. Cazier

Dacă reușiți să adunați și să verificați corectitudinea tuturor actelor de stare civilă, puteți face cazierul.

Important 

 • Nu solicitați cazierul până nu reușiți să completați dosarul cu actele de stare civilă, pentru că acesta are  un termen de valabilitate de  3 luni;

Cazierul moldovenesc se poate solicita de la Comisariatele Raionale de poliție sau de la “Direcţia informaţii şi evidenţe operative” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, mun. Chișinău, str. Iacob Hîncu 3.
Costul acestui serviciu în regim de 10 zile este de 30 lei, în regim de urgență – 1 zi, 60 lei.

     5. Legalizarea actelor la notar

Având cazierele și actele de stare civilă  puteți  merge la notar pentru  legalizarea acestora și declarațiilor tipizate.

Acest serviciu costă între  400 – 600 lei, în dependență de numărul de acte depuse.

     6. Cererea pentru depunerea dosarului

După ce aveți toate actele făcute, puneți-le într-un dosar cu șină şi completați cererea pentru depunerea dosarului.

Cererea pentru completarea dosarul o faceti aici.

dosar cetatenie romana

Dosar cu acte de la starea civilă cetățenie română (vezi în imagine)


III. A treia etapă include depunerea dosarului pregătit pentru aprobare.


Unde depuneți dosarul?

Cererea pentru soluționare a dosarului se depune la birourile teritoriale pentru cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, din subordinea Ministerului Justiţiei la Iaşi, Timişoara, Galaţi, Suceava şi Cluj Napoca, sau  la Autoritatea Națională pentru cetățenie din București.

Adresele şi datele de contact ale centrelor teritoriale sunt următoarele:

Pentru aceasta trebuie să suportați cheltuielele pentru drum dus/întors ( variază între 300-800 lei)

În cât timp primiți cetățenie?

Timpul mediu pentru procesarea și soluționarea cererilor pentru obținerea cetățeniei române este de de la 5 până la 18 luni.

Care sunt prețurile acestui serviciu?

Dacă depuneți actele în România, nu achitați nimic pentru cetățenie.

Dacă alegeți să depuneți actele la Consulat achitați 60 euro (prețul nu include perfectarea actelor necesare la notar care costă (minim 400 lei) și cazierul(60 lei).


IV. După depunerea dosarului urmează soluționarea acestuia. E nevoie să așteptați și să verificați online starea dosarului d-voastră. 


În a 5-6 lună de la depunere a dosarului verificați ordinele ANC aici:


V. După ce aflați starea dosarului, puteți acționa conform acesteea.


Dacă dosarul a fost aprobat, veți fi incluși pe lista ANC.

Atunci nu vă rămâne decât  să așteptați scrisoarea oficială cu invitația la jurământ, sau să printați ordinul și să vă programați prin intermediul Consulatului la jurământ.

Aveți nevoie de următoarele acte:

 • certificatul de naștere;
 • certificatul de căsătorie / divorț;
 • buletinul;
 • pașaportul;
 • 2 poze color pe fundal alb cu dimensiunea 3.5×4.5 cm (pe spatele pozelor se scrie familia și numele);

2

Dacă însă a trecut peste un an și nu ați primit nici un răspus de la ANC,  puteți depune o cerere prin care să solicitați comunicarea stadiului dosarului. Veți primi un răspuns în 30 – 60 zile.

Rezumat

Pentru ce faceți cetățenie română?

Cetățenia română vă oferă drept de ședere nelimitat în țările Uniunii Europene unde puteți lucra, studia, beneficia de asistență medicală și alocații pentru copii minori și permis de conducere cu atestare profesională.

Unde se face?

În cât timp se face?

 • Însăși procesul de perfectare a dosarului, durează de la 2 săptămâni până la 2 luni, în dependență de orașele în care depuneți, drum, acte civile și timp estimat.Ca să reușiți cât mai rapid să completați dosarul, trebuie să vă informați din timp despre toate detaliile și actele necesare.  Adresați-vă la biouri juridice legale pentru ajutor, cereți sfaturi juridice.
 • De la 1 la 3 ani de la depunerea dosarului se perfectează cetățenia.Ca să o primiți cel mai rapid, trebuie să aveți dosarul corect. Pentru asta, apelați din start la birouri juridice și verificați cu atenție fiecare document.

Cât costă?

 1. Perfectarea actelor de stare civilă – de la 10 la 260 lei pentru un act;
 2. Cazierul moldovenesc -de la 30- 60 lei
 3. Notar- de la 400 la 600 lei;
 4. Depunerea dosarului – 300-600 lei drum dus/întors;
 5. Ridicarea dosarului – 300-600 lei drum dus/întors;

Total : minim = 1200 lei, maxim = 2800 lei în sus;

Ce faci mai departe?

 • Completeaza formularul sau sună la 060 533 533 și află în cazul tău care sunt actele necesare pentru a obține cetățenia româna cel mai rapid. *consultația este gratuită

INFO-23-MAI