Http://justconsult.md/wp-content/uploads/2017/01/autoritatea-nationala-pentru-cetatenie-bucuresti.jpg

Încă o șansă pentru moldovenii cu probleme la cetățenia română

Moldovenii care au primit cetățenia română în baza actelor părinților, iar acum nu-și pot perfecta actele, în scurt timp vor avea rezolvare.

Dosarul „cetățeniei române” a fost principalul subiect de pe ordinea de zi a ședinței „Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării” de la București.

Potrivit președintelui Comisiei, deputatul Constantin Codreanu, dosarul „cetățeniei române” reprezintă una dinte prioritățile sale pentru începutul anului 2017 și susține că nu se va opri până când această problemă nu va soluționată.

„Este nevoie de o rezolvare urgentă care să acopere toate situaţiile anterioare şi să aducă rezolvare tuturor cazurilor, numărul cărora nu este cunoscut, dar se estimează la câteva zeci de mii. Aşteptăm punctul de vedere promis astăzi la şedinţă din partea reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne, pe care să-l discutăm la următoarea şedinţă a Comisiei cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie”, a precizat Constantin Codreanu.

Codreanu a menționat că pe adresa Comisiei sunt recepționate zilnic mesaje în care cetăţenii se plâng că nu-și pot perfecta actele, iar cel mai grav e că oamenii sunt îndemnați să reia procedura de redobândire a cetăţeniei de la zero. Și asta, în timp ce prin instanţă ei nu pot renunţa la cetăţenie.

Vă amintim că această problemă se discută încă din martie 2016, precum că zeci de moldovenii, care au primit cetățenia română în baza actelor românești ale părinților, s-au trezit peste noapte că nu mai sunt români și că nu-și pot prelungi pașaportul după expirare.

Cauza acestei probleme se datorează unui „conflict instituţional” dintre Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Direcţia Generală Paşapoarte.

Conform practicii legale valabile până în luna februarie 2015, cetăţenia română era recunoscută în cazul minorilor ai căror părinţi au redobândit cetăţenia română, fără a fi nevoie de o cerere separată. De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 18 ani aveau dreptul să solicite recunoaşterea cetăţeniei române în baza faptului că erau minori atunci când unul dintre părinţi au obţinut cetăţenia română.

Potrivit actualei proceduri, minorii nu pot obţine automat cetăţenia, înscrierea acestora în certificatul de cetăţenie al părinţilor fiind obligatorie. Prin urmare, tuturor copiilor minori care şi-au perfectat certificatul de naştere, paşaportul şi/sau cartea de identitate în baza proceduri vechi şi care solicită în prezent, după expirare, reînnoirea actelor, le este refuzat acest drept, întrucât nu pot prezenta certificatul de cetăţenie.

Sursa: Unimedia

 

Comments

comments

Lasă un comentariu.

Email-ul nu va fi publicat!