Ce este o mențiune?

Mențiune – procedura care documentează un divorț sau deces al soțului/soției.  Este o înscriere pe actul de naștere românesc care include datele despre căsătorie/ divorț /deces intervenite în viața unei persoane.

exemplu-de-mentiune

Acesta este un exemplu de mențiune care se pune pe verso certificatului de naștere al soțului (vedeți în imagine).

Cum să obțineţi o mențiune de divorț/deces?

Pentru a obţine o menţiune, trebuie să depuneţi actele necesare la Starea Civilă din oraşul în care v-aţi căsătorit, sau conform particularităţilor indicate mai jos în articol.

Important

  • În cazul în care aţi avut un divorţ sau deces în afara statului român există un termen suplimentar în care fişele consulare (act care confirmă că v-aţi schimbat statutul civil, spre exemplu: divorţ, deces), sunt expediate la starea civilă din România,  informaţia despre starea civilă fiind introdusă în baza de date de evidenţă din România. În acest caz termenul de obţinere a menţiunilor este de 45 zile până la trei luni, în dependenţă de ţara în care aţi divorţat sau în ţara în care a survenit decesul soţului/soţiei. Pentru a afla termenul exact de obţinere a menţiunelor puteţi suna direct la instituţia de stare civilă din România sau la 060 533 533.

Ce acte sunt necesare pentru a obține o menţiune?

  1. Certificatul de naștere românesc;
  2. Extrasul de pe actul de căsătorie;
  3. Certificatul de divorț/deces;
  4. Certificatul de cetățenie;
  5. Buletinul;
  6. Paşaportul;

Unde puteţi obţine o menţiune?

Mențiunea se poate obține la Starea Civilă a Primăriei Sectorului mun. București (dacă v-ați căsătorit peste hotarele României), sau la Primăria orașului din România unde v-ați căsătorit (căsătoria încheiată în România). Termenul perfectării este de 45 zile. Mențiunea poate fi obţinută și prin procură, detalii la 060533533.

Starea Civilă a Primăriei Sectorului 1 mun București

Starea Civilă a Primăriei Sectorului 1 mun. București (vedeți în imagine)

Care este prețul mențiunilor?

Pentru a perfecta o mențiune, aveți de făcut dăuă drumuri la București – la depunere acte și la ridicare, deci cîte 600 lei pentru fiecare drum, plus cheltuielile de taxă și masă. Taxe de stat la Starea civilă din București nu se achită.

Pentru mai multe detalii COMPLETAŢI ACEST FORMULAR.