Moldovenii Cu Dublă Cetățenie, Ar Putea Să Aibă Acces La Sistemul Român De Pensii

Moldovenii cu dublă cetățenie, ar putea să aibă acces la sistemul român de pensii

Moldovenii ce și-au redobândit cetățenia română, achitând contribuțiile de asigurări sociale statului român, ar putea avea acces la pensiile din România.

Potrivit site-lui dcnews.ro, deputatul PMP, Constantin Codreanu a inițiat un proiect de lege prin care moldovenii cu dublă cetățenie vor putea plăti contribuțiile de asigurări sociale pentru perioadele în care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii, chiar dacă nu au domiciliul în România.

”Am înaintat astăzi Biroului permanent o propunere legislativă similară cu Legea nr. 186/2016, în vigoare până la data de 27 aprilie curent, însă, diferită fundamental din punct de vedere al echității față de toți cetățenii români. Paradoxul legii nr. 186/2016 este că, prin efectele sale, s-a dorit evitarea excluziunii sociale a unor categorii de persoane care nu au dreptul la o pensie stabilită de sistemul public de pensii, dar a sfârșit prin a limita posibilitatea de cotizare retroactivă în sistem românilor care nu au domiciliul sau reședința în România. Adoptarea propunerii legislative revizuite ar permite rezolvarea unui blocaj legislativ din cauza căruia cetățenilor români cu domiciliul în străinătate le este îngrădit dreptul de a încheia un contract de asigurare cu Casa Naționala de Pensii Publice”, a afirmat deputatul din legislativul român.

Prin urmare, acest proiect de lege ar fi unul echitabil pentru cetățenii români din diasporă, care urmează să aibă drepturi depline la sistemul de pensii române.

Comments

comments

Lasă un comentariu.

Email-ul nu va fi publicat!