Va

Valentin Guznac: Sfaturi utile cu privire la Lucru legal în Europa

Căutarea unui loc de muncă reprezintă o dificultate pentru mulți cetățeni.  Iar într-o țară străină, fără cunoștințe practice, căutarea unui job devine o provocare. De aceea, mulți migranţi  recurg la metode de lucru ilegale.
JustConsult a adunat niște sfaturi utile referitoare la locuri de muncă peste hotare, astfel încît să vă puteți asigura un trai decent după normele și legile unui stat.

Pentru obţinerea unui loc de muncă legal în Europa este necesar să aveți un pașaport biometric și să vă deschideți viza, ori să fiţi cetățean roman cu buletin românesc.

Utile vă pot fi centrele de informare şi consiliere profesională  din cadrul Agenţiilor de Muncă, (Bursa Muncii) care oferă o mulţime de informaţii despre profesiile disponibile în Europa, sarcinile legate de acestea şi nivelul necesar de calificare. Cu această informaţie ați putea găsi un loc de muncă potrivit sau să începeţi studiile. Însă trebuie să aveți grijă cui vă adresați, pentru că există o mulțime de agenții care ar putea cere pentru serviciile lor sume enorme de bani în schimbul unei poziții de lucru care nu este garantată.

Specialistul Valentin Guznac, directorul Camerei de Licenţiere, oferă Cinci sfaturi cu privire la ofertele de muncă peste hotare care le considerăm utile:

 

1. Nu achitaţi nici o taxă agenţiilor de angajare peste hotare! Ele nu au dreptul să vă ceară bani în schimbul serviciilor pe care vi le oferă.

Potrivit art. 21 alin. (3) lit. b) al Legii nr. 180/ 10.07.2008 cu privire la migrația de muncă, agenţii economici care desfăşoară activitatea de plasare în câmpul muncii în străinătate a cetăţenilor Republicii Moldova nu au dreptul să activeze împreună cu alţi parteneri, la o altă adresă şi în baza altor acorduri de colaborare decât cele indicate în licenţă.Prestarea de către titularii de licență a serviciilor de selectare şi plasare a forţei de muncă în străinătate în baza licenţei sau a acordului de colaborare cu un alt intermediar/angajator străin neindicat în licenţă constituie temei de retragere a licenței (art. 19 alin. (1) lit. b) al Legii). 

2. Nu vă lăsaţi păcăliţi de informaţiile de pe Internet. Verificaţi aceste informaţii înainte de a accepta o ofertă de muncă peste hotare!

Principiile de baza ale licențierii sunt enumerate în art. 3 al Legii nr.451-XV din 30 iulie 2001 privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător. Unul din aceste principii este și declararea de către solicitantul de licenţă a răspunderii sale pentru respectarea condiţiilor de licenţiere la desfăşurarea genului de activitate pentru care se solicită licenţa.

3. Dacă aţi fost înşelat de o agenţie de angajare în câmpul muncii peste hotare, care are licenţă de activitate, sesizaţi Poliţia sau Camera de Licenţiere.

Camera de Licențiere poate fi contactată în orice țară vă aflați prin email: licentiere.gov.md

4. Nu plecaţi la muncă prin intermediul firmelor de turism sau a agenţiilor neverificate de dumneavoastră, ca să nu ajungeţi în situaţii de muncă forţată sau de sclavie.

Sclavia este o problemă actuală în lume și supusă acesteea poate fi oricine nu este informat, caută oferte ilegale și nimerește în centrul intereselor afacerilor suspecte.

5. Înainte de a contacta o agenţie de angajare în câmpul muncii peste hotare, interesaţi-vă dacă această agenţie activează legal. Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi vă poate ajuta să obţineţi astfel de informaţii.

Centrul de Informare a Muncitorilor în Chișinău se află pe bulevardul Ştefan cel Mare, 67, bir. 412. Îi puteți sun la numărul de telefon: 022 27-22-20.

 

Comments

comments

Lasă un comentariu.

Email-ul nu va fi publicat!