Acte românești. Ce preț au?

Cetățenie română
Acte românești ce preț au? Este cea mai frecventă întrebare ce apare la persoanele care au redobândit cetățenia română și intenționează să-și per...
Vizualizat: 2806

Acte românești ce preț au? Este cea mai frecventă întrebare ce apare la persoanele care au redobândit cetățenia română și intenționează să-și perfecteze acte românești. Am acumulat în acest articol informații despre cost și taxe pentru cele mai solicitate acte românești.

După ce ai depus jurământ de credință față de România și ai obținut certificat de cetățenie român, următorul pas obligatoriu este transcrierea actelor de stare civilă. Această procedură presupune transferul datelor din certificat de naștere moldovenesc sau din certificat de căsătorie moldovenesc în certificate românești. În urma transcrierii vei obține acte românești – certificat de naștere român și certificat de căsătorie român.

Certificat de naștere și de căsătorie românesc – ce preț vei plăti?

Răspunzând la întrebarea ce preț vei plăti pentru certificat de naștere sau certificat de căsătorie românesc – pentru transcrierea actelor la Consulate nu sunt percepute taxe. Dacă vei opta pentru transcrierea actelor în România, unele Oficii Stare Civilă au fost instituite taxe pentru transcriere. De exemplu, la Iași taxa pentru transcriere este de 45 RON, la care se adaugă 13 RON taxa procesare dosar. Pentru a depune dosar în România vei mai suporta cheltuielile de transport tur-retur.

Totuși, birocrația legată de pregătirea dosarului și dificultatea obținerii unei programări face ca mulți cetățeni să apeleze la ajutorul unor companii juridice din domeniu. De exemplu, pentru a transcrie certificate de stare civilă la primăria București Sector 1 trebuie să ai o programare prealabilă care se face o singură dată pe lună – pe data de 15, pentru luna următoare, pe site-ul oficial al Primăriei și care se epuizează extrem de rapid.

Celelalte primării au stabilite condiții specifice de depunere a actelor de stare civilă pentru transcriere. Astfel, unele primării au implementat sistemul de programare online, altele – nu. De asemenea, în unele primării este posibil de depus pentru transcriere mai multe acte concomitent, în altele – nu.

JustConsult ajută cetățenii să perfecteze acte românești legal și rapid. Poți solicita ajutorul JustConsult pentru transcriere certificate de naștere și căsătorie românești sau pentru aplicarea mențiunilor.

Costul serviciilor de transcriere acte românești, pe care îl vei achita la o companie juridică, poate varia în funcție de caz: localitatea unde se solicită transcrierea, în baza cărui act va fi transcris certificatul de stare civilă, dacă mai este necesar de aplicat anumite mențiuni pe act (divorț, deces), dacă va fi depus dosarul personal sau prin procură etc.

Prețul pentru transcrierea actelor române este format din cheltuielile legate de organizare, remunerarea angajaților care se ocupă de toate procedurile birocratice și identifică soluții legale. Tot aici este inclus și costul serviciilor acordate de către reprezentanții legali din România, care se ocupă de depunerea dosarelor prin procură, verificarea etapei de perfectare sau ridicarea actelor și livrarea documentelor românești în Moldova.

Respectiv, prețul perceput pentru transcrierea actului de stare civilă poate varia de la 3.500 de lei. Costul exact pentru perfectarea unui act va fi calculat în oficiu, după verificarea actelor. Iar în cazul necesității de a pleca în România pentru depunere – se va achita și transportul.

Pașaport roman ce preț are?

În România perfectarea unui pașaport este la preț de 258 de RON (echivalentul a 59 de euro). Preț pașaport român (pașaport simplu electronic) pentru copii minori cu vârsta sub 12 ani este de 234 de RON (echivalentul a 50 de euro).

Mai poate fi perfectat și un pașaport simplu temporar, care are o valabilitate de un an și se eliberează la urgență pentru motive întemeiate. Pentru pașaport român simplu temporar taxa de stat este de 96 de RON (echivalentul a 20 de euro). Dacă vei perfecta pașaport român în cadrul Serviciului public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple vei mai avea cheltuieli de transport. Costul biletului tur-retur din Chișinău până în cele mai apropiate orașe – Iași, Vaslui sau Galați este în jur de 700 de lei.

Important!

Pentru perfectarea unui pașaport românesc vei avea nevoie obligatoriu de o programare online în prealabil. Asigură-te că nu vei face un drum în zădar până în România.

Poți însă solicita perfectarea pașaportului românesc cu JustConsult. Compania îți va face în prealabil o programare online pentru depunere, îți va verifica actele din dosar și îți va pune la dispoziție transport tur-retur până în România. Un reprezentat al JustConsult va ridica, în baza procurii, pașaportul perfectat și îl va livra în oficiul de la Chișinău, Bălți sau Cahul.

În funcție de orașul unde va fi perfectat pașaportul român prețul poate varia și va constitui 1800 – 2500 de lei. În acest cost este inclusă și taxa de stat pentru perfectarea pașaportului românesc, care este achitată din timp. Suplimentar se va achita transportul și livrarea, dacă vor fi solicitate.

Buletin român – cost de perfectare

În cazul perfectării unui buletin român costul reiese din situația și necesitatea solicitantului. Taxa de stat pentru perfectare buletin românesc este de 7 RON, iar actul se eliberează în 45 de zile lucrătoare.

Dificultatea în procesul de obținere a unui buletin român este că este necesar să ai viză de domiciliu în România. În cazul în care nu ai domiciliu în România, urmează să identifici persoana care va accepta să te ia la evidență în spațiul său locativ. Pentru a depune cererea vei mai avea nevoie de programare online și să prezinți dovada achitării taxei de stat.
Primul buletin de identitate românesc poate fi perfectat doar în România, cu prezență personală. Respectiv, la cheltuieli se adaugă costul transportului tur-retur.

Pentru că la depunerea cererii nu se comunică o dată exactă când va fi gata documentul, ci doar un termen estimativ de 45 de zile, va trebui să revii în România pentru a-ți ridica documentul.

Costul buletinului românesc, perfectat cu JustConsult, variază între 1800 de lei și 2350 de lei. Acest serviciu include taxa de stat pentru perfectare, verificarea actelor să nu conțină erori, programarea în prealabil pentru depunerea cererii, stabilirea la domiciliu în România. Suplimentar se va achita transportul și livrarea, în cazul când se va solicita aceste servicii din partea companiei.

Cât costă preschimbarea permisului de conducere moldovenesc în românesc?

Deci, să facem un calcul. Taxa pentru preschimbarea peremistului de conducere moldovenesc în românesc este de 89 de RON, echivalentul a circa 18 euro.

Pentru obținerea fișei medicale la o clinică autorizată din România vei mai achita între 100 – 250 de RON (25 – 100 de euro), în funcție de clinică și categoria solicitată.

În afara taxei de stat pentru preschimbarea permisului de conducere vei suporta și niște cheltuieli de transport până în România. Biletul pentru o călătorie cu autobuzul spre București, din gară, vei achita 1200 de lei tur/retur. Ține cont că vei face cel puțin 2 drumuri în România. Vei merge pentru a depune cererea și pentru a-ți ridica permisul perfectat. Dacă nu reușești să treci toți medicii și să depui cererea în aceeași zi, vei avea nevoie de cazare sau vei mai face un drum.

Pentru a urgenta eliberarea permisului românesc vei mai achita la Consulatul moldovenesc din Iași sau București taxa specială de verificare a autenticității. Dacă ai domiciliu românesc în altă localitate pentru urgentare vei merge până la Iași sau București. Vei avea de suportat suplimentar cost de transport tur-retur.

În cazul solicitării serviciului preschimbare permis de conducere moldovenesc în românesc cu JustConsult vei achita de la 2500 de lei (fără urgentare) până la 5000 de lei (dacă soliciți urgentare). Costul include programarea, perfectarea fișei medicale, taxa de stat pentru eliberarea permisului de conducere și urgentarea dacă a fost solicitată. Prețul serviciului mai diferă în funcție de localitatea unde ai reședința și unde vei perfecta permis de conducere român. Pentru transport și livrarea actului se va achita suplimentar.

De ce să apelezi la JustConsult pentru a obține acte românești?

JustConsult oferă servicii de perfectare a actelor românești doar legal, iar toate actele sunt în deplină siguranță cu noi. Prețurile la serviciile oferite de companie sunt transparente și corecte.
Ai garanția executării tuturor obligațiilor de către companie prin semnarea unui contract de prestări-servicii.

 • Verificăm și pregătim dosarul pentru transcrierea actelor;
 • Primești bon fiscal pentru toate serviciile solicitate;
 • Efectuăm în prealabil programarea online pentru perfectarea actelor românești;
 • Depui mai multe acte pentru transcriere concomitent;
 • Te asistăm la depunere;
 • Îți asigurăm transport tur-retur în România – Iași, Vaslui, București, Galați ș.a.;
 • Ridicăm și îți livrăm actele românești acasă, în Moldova.

Pentru a beneficia de serviciile JustConsult scrie-ne datele tale în formularul de pe site. Un consultan te va contacta în scurt timp și îți va oferi detalii despre acte românești ce preț au și vor explica procedurile de perfectare.

 • Poți solicita o consultație gratuită la numărul de telefon 022 10 50 80.
 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul