Noi reguli la plata alocațiilor pentru copii în România: se vor plăti mai mulți bani

Alocații pentru copii
Veste bună pentru moldovenii cu cetățenie română. Părinții vor beneficia de mai mulți bani dacă solicită alocatie copii Romania, potrivit unui proiect...
Vizualizat: 1464
alocatie copii Romania

Veste bună pentru moldovenii cu cetățenie română. Părinții vor beneficia de mai mulți bani dacă solicită alocatie copii Romania, potrivit unui proiect de lege. Proiectul de lege a fost deja adoptat de Senat, cu unanimitate de voturi, și urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, for decizional.

Schimbarea vizează data de la care poate fi achitata o alocatie copii Romania. Dacă până acum, dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilea la distanța de o lună de la naștere, după intrarea în vigoare a noii legi, alocatii pentru copii in Romania vor fi calculate din prima zi de viață a nou-născutului.

Alocația pentru copii din România va ajunge la părinți în 30 de zile

Proiectul mai prevede că plata alocatie copii Romania se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii. Acest lucru înseamnă că banii pentru alocație vor intra pe cardul părintelui în cel mult 30 de zile de la depunerea dosarului.

„Calculul privind alocația pentru copii în România va include, dacă este cazul, și perioada dintre ziua nașterii copilului și ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, arată textul propunerii legislative.

Alocația pentru copii în România se achită până la vârsta de 18 ani tuturor copiilor cu cetățenie română.

În cât timp intră pe card alocatia copii Romania?

Legislația în vigoare prevede că dreptul la plata alocației pentru copii în România se stabilește din a doua lună de la naștere. În realitate, părinții primesc alocație pentru copii din România la distanță de două sau trei luni de la depunerea dosarului.

De exemplu, un copil născut pe data de 2 ianuarie beneficiază de alocație copii din România începând cu data de 1 februarie. În cazul în care părinții depun cererea în luna următoare de la naștere, banii vor intra pe card peste 2 sau chiar 3 luni. Astfel, în cel mai bun caz, părinţii unui copil născut la 2 ianuarie primesc banii pentru alocaţia de stat din România în luna mai.

Astfel, schimbarea vine în susținerea părinților cu copii, care vor putea beneficia de suportul din partea statului român mult mai rapid.

Ce acte sunt necesare pentru alocatie din Romania

Iată lista de acte necesare pentru alocatie Romania:

 • Certificat de naștere românesc al copilului minor;
 • Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
 • Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
 • Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
 • Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
 • Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
 • Extras de pe contul bancar.

Cat este acum alocatia pentru copii Romania

De la 1 februarie 2023 alocația pentru copii din România a fost majorată. Mărimea alocației a fost indexată la rata inflației din anul 2021, adică cu cca 5%.

Alocația pentru copii din România în 2023 are următoarea valoare:

– 631 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani;

– 256 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani;

JustConsult te ajută să obții alocația românească pentru copil

Nu ai timp să faci zeci de drumuri în România pentru a solicita alocatie copii Romania? Îți venim în ajutor. Avantajul este că poți solicita alocație pentru copii fără a te deplasa în România.

 • Vom pregăti dosarul cu toate actele necesare pentru solicitarea alocațiilor
 • Îți punem la dispoziție transport confortabil tur-retur în România
 • Îți deschidem cont bancar prin procură, dacă nu ai timp să mergi în România
 • În localitățile unde este posibil, depunem noi prin procură dosarul pentru alocație

Oricând ai nevoie de ajutor în procesul de perfectare a actelor românești, inclusiv alocații pentru copii în România, suntem la dispoziția ta, la numărul de telefon 022 10 50 80.

Completează formularul pe www.justconsult.md, iar un consultant va reveni cu apel telefonic pentru a-ți oferi răspunsuri la orice întrebare.

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul