Am pierdut buletinul românesc. Ce trebuie să fac ca să obțin unul nou?

Buletin Românesc
Am pierdut buletinul românesc. Primele întrebări ce apar după constatarea aceasta tristă este – ce trebuie să fac? Cum procedez? În cât timp pot obți...
Vizualizat: 4135

Am pierdut buletinul românesc. Primele întrebări ce apar după constatarea aceasta tristă este – ce trebuie să fac? Cum procedez? În cât timp pot obține un buletin român nou? Voi fi penalizat? Vom răspunde la toate întrebările în acest articol și vom oferi sfaturi practice cum să obții actul nou.

Primul lucru care trebuie să faci odată ce constați că ai pierdut buletinul românesc este să-ți păstrezi calmul. Da, este un moment neplăcut, dar reparabil.

Prin urmare, este necesar să apelezi cât mai rapid la Direcția pentru Evidența Persoanelor din România pentru a completa o declarație pe proprie răspundere că buletinul român este pierdut. Actul tău pierdut va fi imediat declarat nul, iar astfel eviți riscul legat de utilizarea buletinului tău în alte scopuri de către persoane necunoscute.

Ce fac dacă am pierdut buletinul român și mă aflu peste hotare?

În cazul în care te afli peste hotare și constați lipsa cărții de dentitate românești, urmează să te adresezi la cea mai apropiată misiune diplomatică a României. La Consulat sau Ambasadă vei depune la fel o declarație privind pierderea buletinului de identitate român. Tot acolo îți va fi eliberat un titlu de călătorie, dacă nu posezi un pașaport valabil, pentru a reveni în țară.

Titlul de călătorie eliberat de misiunea diplomatică română poate fi folosit doar pentru întoarcerea în România. Valabilitatea titlului de călătorie este de cel mult 30 de zile și își pierde automat valabilitatea la intrarea în România.

În cazul în care ai pierdut cartea de identitate română, fiind într-o altă țară, dar nu ai posibilitatea să revii în timpul apropiat în România, poți să soliciți eliberarea unui nou buletin prin intermediul unei  procuri speciale.

Procura de acest tip se întocmește numai la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României. Pentru aceasta este necesar de prezentat personal. De asemenea, este obligatorie programarea prealabilă realizată econsulat ro și prezentarea unui act românesc de identitate – pașaport sau titlu de călătorie valabil.

Care sunt documentele necesare pentru un buletin român nou?

Potrivit legii, în termen de 15 zile de la declararea pierderii cărții de dentitate românești cetățeanul este obligat să solicite eliberarea unui nou document de identitate.

Pentru a perfecta o carte de identitate românească nouă este necesar să faci o programare online la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor pe raza căruia ai  domiciliul. În ziua programării te vei apropia la ghișeu cu actele pregătite.

Acte necesare pentru buletin românesc sunt:

 • Cererea pentru eliberarea buletinului de identitate;
 • Buletin de identitate moldovenesc;
 • Certificat de naștere românesc;
 • Certificatul de căsătorie (după caz);
 • Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original și copie;
 • Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original și copie;
 • Declarația de pierdere a actului;
 • Dovada eliberată de unitatea de poliție unde a fost reclamat furtul (dacă este cazul).

Important!

În cazul în care nu deții o locuință în România pentru perfectarea unui buletin nou va trebui să identifici un proprietar al unei locuințe, care să te ia în spațiu.

Acest lucru este necesar pentru că la fiecare perfectare a unui buletin proprietarul locuinței trebuie să-și dea acordul pentru stabilirea domiciliului pe adresa sa.

Va trebui să achit amendă pentru pierderea buletinului românesc?

Legea prevede aplicarea de amenzi în mărime de 40-80 RON pentru persoanele care au pierdut sau cărora li s-a furat buletinul românesc. Totuși, acestea se aplică aleatoriu de la caz la caz. Iată de ce recomandăm să rezervi suma necesară de bani când mergi să perfectezi buletin românesc nou.

Cum te ajută JustConsult să perfectezi buletin românesc nou?

JustConsult te va ajuta să obții un document român nou, fără multe griji și deplasări inutile în România. Consultanții JustConsult cunosc bine procedura și te vor ghida responsabil la fiecare etapă.

 • JustConsult îți va face o programare online pentru depunerea cererii și îți va pregăti setul de acte necesare.
 • Dacă ai nevoie de stabilire la domiciliu, te ajutăm să identifici persoana care te va lua în spațiul său locativ.
 • Îți punem la dispoziție transport confortabil pentru ziua când vei merge în România pentru a perfecta buletinul de identitate.
 • Ridicăm documentul perfectat, prin procură, și îl livrăm în R.Moldova.
 • Te anunțăm când să vii pentru a primi buletinul tău român.

Dorești ca JustConsult să-ți vină în ajutor și să te scutească de drumuri în plus, nervi și timp pierdut? Completează formularul de pe site, iar noi te vom contacta. 

Dacă ai nevoie de o consultație urgentă din partea specialistului companiei, sună la numărul de telefon 022 10 50 80. 

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul