Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România și Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova vor avea un schimb de informații mai eficient în procesul de obținere a cetățeniei române de către moldoveni.
Cele două instituții au semnat un memorandum de colaborare. Potrivit documentului, gradul de cooperare dintre cele două părți semnatare va crește semnificativ. Astfel va fi asigurat schimbul de bune practici și expertiză cu privire la activitățile specifice procesului de obținere a cetățeniei române.
Memorandumul a fost semnat la București de către președinta ANC, Gabriela Lenghel, și Mircea Eșanu, directorul Agenției Servicii Publice.
Cum este soluționat un dosar de redobândire cetățenie română?
După depunerea actelor pentru cetățenie romana demarează un șir de acțiuni de către Comisia pentru Cetățenie. În conformitate cu Legea cetățeniei române, după depunerea dosarului, președintele Comisiei pentru Cetățenie dispune solicitarea interpelărilor de la mai multe autorități. Scopul este verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege.
De exemplu, pot fi solicitate informații dacă persoana este sau nu cetățean român. Pot fi solicitate informații de la Ministerul Afacerilor Interne din România dacă persoana are antecedente penale. Se mai solicită avize de la Agenția Servicii Publice din Republica Moldova, pentru a verifica autenticitatea documentelor anexate la dosar. În general, sunt în jur de 10 avize, care se solicită de la diverse instituții.
În cazul în care apar cele mai mici suspiciuni cu privire la documentele anexate la dosar, se fac alte interpelări. Acestea sunt adresate autorităților competente pentru confirmarea sau infirmarea autenticității actelor moldovenești prezentate. Autoritatea Națională pentru Cetățenie este în drept să solicite informații de la oricare alte instituții atât din România, cât și din țara de origine a persoanei.
Cât timp poate dura examinarea dosarului de redobândire cetățenie română?
Imediat după depunerea dosarului, președintele Comisiei pentru Cetățenie dispune fixarea primului termen până la care Comisia va verifica îndeplinirea condițiilor redobândirii cetățeniei române. În cazul în care sunt necesare careva clarificări, se fixează un nou termen. La fel, dacă se depistează acte lipsă în dosar, se solicită completarea acestuia.
Potrivit art. 11, răspunsul Comisiei trebuie să vină la cel mult 5 luni de la data înregistrării cererii. La momentul actual, acest termen însă este ireal de respectat. În practică acest termen este depășit semnificativ, ajungând până la 3 sau chiar 4 ani.
De ce durează atât de mult să redobândești cetățenia română și ce se va schimba în 2023?
Avalanșa de cereri din ultimii ani a pus o presiune foarte mare pe Autoritatea Națională pentru Cetățenie, care nu mai face față acestora. Doar în perioada 2010-2022, au fost înregistrate peste 935.000 de cereri de redobândire a cetățeniei române și au fost aprobate prin ordin al Președintelui ANC peste 792.000 de cereri.
Este un număr enorm de cereri, care presupune un efort considerabil din partea funcționarilor ANC.
Și răspunsurile care vin cu întârziere la interpelările ANC, la fel, influențează termenii în care este soluționat un dosar. Regimul de funcționare și procesare a interpelărilor diferă. Ca urmare, diferă și timpul de recepționare a răspunsurilor către Comisia pentru Cetățenie.
Modul și termenii în care sunt oferite aceste răspunsuri de către instituții reprezintă una dintre cauzele principale de ce dosarele nu sunt soluționate după ordinea depunerii.
Cum te ajută JustConsult să obții cetățenia română?
Este însă foarte important ca dosarul pentru cetățenia română să fie format corect și fără acte lipsă. Astfel, soluționarea acestuia să nu fie amânată și mai mult. Ca să parcurgi ușor și fără multe griji etapele de redobândire a cetățeniei române este bine să apelezi la serviciile unei companii de consultanță juridică. Aceasta te va ajuta – de la depunere dosar și până la obținerea actelor de identitate românești.
JustConsult este o companie juridică ce activează în acest domeniu de 19 ani. Deținem experiență și cunoștințe pentru a îndruma orice cetățean în procesul de redobândire a cetățeniei române.
Solicită ajutorul JustConsult în redobândirea cetățeniei române, accesează pagina justconsult.md și completează formularul. Un specialist al companiei te va contacta în scurt timp.
Dacă vrei să afli ce schimbări de procedură pentru cetățenia română în 2023 vor avea loc sună la numărul 022 10 50 80.