Schimbări majore în evidența cetățenilor români! Până în 2031, buletinul de identitate românesc de tip vechi, treptat, va fi scos din uz. În același timp, buletinul de identitate electronic va fi posibil de perfectat chiar de la naştere, potrivit noilor modificări legislative.
Buletinul de identitate românesc, opțional pentru copii
O nouă prevedere introdusă în legislație care, deocamdată, este testată în cadrul unui proiect pilot la Cluj, arată că buletinul de identitate românesc se eliberează cu valabilitate de 2 ani, pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani.
„Eliberarea buletinelor electronice la nivelul celorlalte localități se va face în decurs de 18 luni de la emiterea primei cărți electronice de identitate, de îndată ce proiectul pilot va fi finalizat”, spun autoritățile.
Actul de identitate nu va fi obligatoriu pentru copii. Acesta va putea fi perfectat la solicitarea unuia dintre părinți sau a reprezentantului legal al copilului.
În același timp, pentru minorii cu vârsta mai mică de 12 ani nu va fi obligatorie preluarea amprentelor papilare.
Pentru ce va fi folosit buletinul de identitate a minorului?
Buletinul de identitate eliberat copiilor va putea fi utilizată pentru identificarea în raport cu autoritățile. De asemenea, copilul va putea traversa frontiera în baza acestui act, împreună cu părinții sau reprezentanții săi legali.
Cum un minor va traversa frontiera în baza buletinului de identitate?
Regula pentru traversarea frontierei de către un copil, în baza buletinului românesc, va fi similară ca și în cazul unui pașaport. Respectiv, minorul titular al unui buletin de identitate, va putea călători liber în străinătate dacă este însoțit de către ambii părinți.
Dacă călătorește împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
De asemenea, minorul poate călători în străinătate împreună cu unul dintre părinți, dacă acesta exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești.
Minorul poate călători și însoțit de o altă persoană fizică majoră, cu condiția prezentării declarației ambilor părinți sau, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești.
Care sunt termenele de valabilitate ale noilor buletinelor românești?
Odată cu aplicarea schimbărilor în lege, au fost modificate și termenele de valabilitate ale buletinelor de identitate românești.
- cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani;
- cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
- cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
- cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.
Când va fi înlocuit buletinul românesc de tip vechi?
Vechiul buletin va fi înlocuit treptat cu cartea de identitate de tip nou biometrică, digitalizată. Acest proces se va încheia în luna august 2031, în funcție de momentul la care actualele documente expiră.
Buletinul de identitate de tip nou va putea fi perfectat prin intermediul Serviciilor Publice Comunitare de Evidență ale Persoanelor.
Important! După luna august 2031, cetățenii români vor putea călători doar în baza buletinului sau pașaportului electronic.
De ce să soliciți perfectarea buletinului românesc cu JustConsult?
Obții buletinul de identitate în doar 45 de zile – legal și sigur
- Efectuăm în prealabil programarea online;
- Ești stabilit la domiciliu direct de către proprietar;
- Faci un singur drum în România, iar noi ți-l livrăm când e gata, în baza procurii.
Pentru a primi o consultație urgentă din partea unui specialist în acte românești, completează formularul din dreapta paginii sau sună la numărul 022 10 50 80.