Buletin românesc – regula nouă ca să soliciți documentul

Buletin Românesc
Buletin românesc este actul prin care te legitimezi în fața autorităților. Dat fiind că este eliberat de către  un stat membru al Uniunii Europene, ...
Vizualizat: 1797

Buletin românesc este actul prin care te legitimezi în fața autorităților. Dat fiind că este eliberat de către  un stat membru al Uniunii Europene, documentul oferă și o serie de beneficii pentru posesorul său. Printre avantajele buletinului de identitate românesc se numără – călătoriile libere, posibilitatea de angajare în UE, dreptul de a procura o mașină, o locuință sau să deschizi cont bancar etc.

Un buletin de identitate pentru moldoveni este eliberat după redobândirea cetățeniei române și perfectarea actelor de stare civilă românești.

Acte necesare pentru buletin romanesc

Odată ce redobândești cetățenia română și ai acte de stare civilă transcrise în registrele românești, poți solicita un buletin românesc.

Iată lista de documente necesare pentru buletin romanesc:

 • Certificat de naștere românesc (original și copie)
 • Certificat de căsătorie românesc (după caz) (original și copie)
 • Certificat de cetățenie
 • Buletin de identitate moldovenesc
 • Pașaport moldovenesc sau pașaport românesc
 • Dovada adresei de domiciliu
 • Cerere de eliberare

Unde vei perfecta buletinul românesc?

Legea spune că buletinul este eliberat de către Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor pe raza căruia ai  domiciliul. Pentru a perfecta noul buletin romanesc este necesar să faci o programare online. În ziua programării te vei apropia la ghișeu cu actele pregătite.

Buletin românesc Iași

Moldovenii cu cetățenie română, de regulă, își perfectează actele românești în orașele apropiate de Republica Moldova.

Pentru a perfecta buletin românesc la Iasi este, deci, necesar să ai domiciliul în raza mun. Iași.  După ultima modificare a legislației în România, la eliberarea unui buletin se verifică domiciliul – să fie valabil, iar la adresă se admite stabilirea a maxim 10 persoane care nu sunt în grad de rudenie cu proprietarul.

Buletin românesc Vaslui

O altă localitate unde moldovenii cu cetățenie română solicită perfectare buletin românesc este Vaslui. Cerința pentru obținerea actului este aceeași ca și pentru Iași sau oricare altă localitate. Solicitantul va trebui să prezinte pachetul de documente și să facă dovada domiciliului în raza municipiului Vaslui.

Buletin românesc – preț

Pentru un buletin românesc simplu prețul pe care îl vei achita este de 7 RON, care reprezintă taxa de stat. Procedura nu îți va da multe bătăi de cap dacă ai un imobil în România sau rude care te vor lua în spațiul său.

În cazul în care nu ai propria locuință în România, nici rude sau cunoscuți care să te ia în spațiul său locativ, există posibilitatea de a apela la companii juridice, care te vor asista să obții legal buletin românesc.

Prețul achitat pentru acest serviciu va include cheltuielile de reprezentare, de stabilire a domiciliului direct de la proprietare, în limita de maxim 10 persoane pe o adresă, programare, pregătirea actelor etc.

Reînnoire buletin romanesc

Pentru reînnoire buletin românesc expirat procedura este similară ca și la noul buletin românesc: faci o programare online, pregătești pachetul de acte și te prezinți cu ele la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor.

În cazul când soliciți reînnoire buletin românesc regula nouă de asemenea se aplică – vei avea nevoie să faci dovada domiciliului.  În cazul în care nu ești proprietarului imobilului, este nevoie de declarația scrisă a celui care te găzduiește. Proprietarul trebuie să fie prezent în fața lucrătorului de evidență a persoanelor cu propria carte de identitate asupra sa.

Verificare buletin românesc

Noua regulă, care recent a devenit lege, este că la perfectarea unui buletin românesc persoana să aibă un domiciliu valabil în România, iar la adresa unde este stabilită pot fi înscrise maxim 10 persoane.

Autoritățile au devenit exigente și dispun verificare buletin romanesc la domiciliului pentru cei care solicită documentul.

Mai mult ca atât, dacă în registrele de evidență a domiciliului pe o adresă sunt stabilite deja 10 persoane, este emis refuz pentru perfectarea buletinului.

JustConsult te asistă ca să obții legal buletin românesc

Compania JustConsult oferă reprezentare juridică și suport legal pentru perfectare buletin românesc cu regula nouă. Compania oferă garanții legale – contract și bon fiscal.

Solicită o consultație gratuită la telefon pentru a afla detaliile care te intereseză privind perfectarea unui buletin românesc. Completează formularul pe site https://justconsult.md sau sună 022 10 50 80.

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul