Dacă deții pașaport românesc, muncești legal, dar îți pierzi locul de muncă în Uniunea Europeană, poți în continuare rămâne pe teritoriul respectiv, dacă:
- Te afli temporar în incapacitatea de muncă din cauza unei boli sau accident.
- Te-ai înregistrat în calitate de șomer involuntar la agenția de ocupare a forței de muncă din țara respectivă.
- Urmezi cursuri de formare profesională. Dacă nu ești șomer involuntar, cursurile de formare trebuie să aibă legătură cu locul de muncă anterior.
În ce cazuri poți fi expulzat din țară?
De regulă, dacă rămâi fără loc de muncă, dar îndeplinești toate condițiile de ședere în țara respectivă, poți în continuare să locuiești acolo.
Ți se poate cere să părăsești țara doar în cazul în care:
Ai încălcat anumite norme de ordine/securitate publică, dar numai dacă autoritățile respectivei țări pot dovedi că tu reprezinți un adevărat pericol pentru țară.
Cererea de părăsire a țării sau decizia de expulzare se comunică, de regulă, în formă scrisă. Aceasta va conține toate motivele de expulzare, căile pe care poți ataca decizia autorităților și termenele-limită în care o poți face.
Dacă ai probleme legate de acte pe teritoriul uneia dintre țările Uniunii Europene, ai dreptul să ceri asistență și la una dintre ambasadele Moldovei sau României din țara respectivă.
Cu ce te poate ajuta JustConsult?
Pentru clarificarea oricăror situații, în cazul în care ți se cere vreun act legal din Moldova sau România, inclusiv cazierul judiciar, suntem aici să te ajutăm, prin reprezentare legală.
Ce trebuie să faci pentru asta?
- Perfectezi procura în cadrul Consulatului Republicii Moldova/României din țara în care te afli
- Expediezi procura la sediul JustConsult
- Ridici cazierul la sediul JustConsult sau îl primești prin curierat în țara în care locuiești
Ai alte întrebări? Sună la 022 10 50 80 pentru o consultație gratuită sau ne poți contacta pe pagina de Facebook.