Corupție și trafic de influență în domeniul cetățeniei române și perfectării actelor românești! Mai multe grupări prinse cu încălcări grave!

Știri importante
În data de 03.03.2021 Centru Național Anticorupție a emis în spațiul public un comunicat de presă de ultimă oră. Acesta scoate în evidență mai multe ...
Vizualizat: 1083

În data de 03.03.2021 Centru Național Anticorupție a emis în spațiul public un comunicat de presă de ultimă oră. Acesta scoate în evidență mai multe acțiuni de corupție/trafic de influență în domeniul cetățeniei române și perfectării actelor românești.

Agenţi economici, persoane fizice/publice, notari, dar şi alţi intermediari din Republica Moldova şi România ar face parte dintr-o schemă ilegală de obținere documente românești.

Bănuiții erau implicați într-un proces ilegal de perfectare a actelor românești și anume: urgentarea eliberării actelor de identitate şi de stare civilă, a certificatelor de naştere, perfectarea unor procuri pe numele unor terţi. Sumele preluate de la cetățeni pentru serviciile ilicite variau între 50 şi 5000 de euro.

Ofiţerii CNA şi procurorii au operat percheziţii la domiciliile şi la birourile unor persoane vizate în schemă, iar trei dintre acestea au fost escortate la CNA şi reţinute pentru 72 de ore.

Potrivit datelor anchetei, bănuiţii ar fi folosit diferite platforme pentru a-şi realiza acţiunile lor pretins ilegale. Este vorba despre platforme specializate în facilitarea procedurilor de perfectare a documentelor şi de programări online la diferite instituţii publice. Utilizând aceste site-uri, membrii schemei puteau să întreprindă, în complicitate cu persoane afiliate acestor platforme, acţiuni de manipulare a informaţiei. Acțiuni precum: programarea în afara rândului, depunerea jurământului în lipsa persoanei (pe timp de pandemie), obţinerea unor certificate în termeni restrânşi.

Toate acţiunile au generat venituri ilicite pentru membrii schemei, deoarece toate serviciile erau acordate contra unor sume suplimentare taxelor legale.

Conform Articolul 326. Traficul de influenţă

(1) ,,Pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de bani, servicii, privilegii, alte avantaje, pentru sine sau pentru o altă persoană, de către o persoană care are influenţă sau care susţine că are influenţă asupra unei persoane publice, persoane cu funcţie de demnitate publică, persoane publice străine, funcţionar internaţional, pentru a-l face să îndeplinească sau nu ori să întârzie sau să grăbească îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale, indiferent dacă asemenea acţiuni au fost sau nu săvîrşite, se pedepseşte prin lege.”

Astfel, pe numele celor 3 bănuiți au fost deschise mai multe cauze penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă de până la 500 000 lei sau închisoare de până la 10 ani.

Vezi aici sursa oficială: https://bit.ly/3rOB6VT. Fă click și află cine sunt cei 3 bănuiți impicați în scheme ilegale cu cetățenia română și actele românești.

JustConsult te îndeamnă să alegi doar căile legale de redobândire a cetățeniei române și perfectare a actelor românești. Compania JustConsult detestă și este împotriva acestor acțiuni de corupție și trafic de influență în domeniul cetățeniei române.

Dacă ai întrebări cu referire la documente românești, poți primi consultație gratuită la numărul de telefon: 022 10 50 80.

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul