Datele personale – ce sunt și de ce ajung atât de frecvent ținta unui furt

Despre JustConsult
Zilnic, noi toți furnizăm datele personale diverselor organizații și autorități. De exemplu, oferim datele noastre atunci când ne perfectăm ac...
Vizualizat: 2160

Zilnic, noi toți furnizăm datele personale diverselor organizații și autorități. De exemplu, oferim datele noastre atunci când ne perfectăm actele sau datele de pe cardul de credit atunci când facem cumpărături prin internet, partajăm datele  personale când vrem să ne angajăm la muncă sau când ne programăm la medic.    

O facem atât de des, încât de cele mai multe ori nici nu ne mai întrebăm – dar cât de sigur este să le ofer organizației sau persoanei respective și cum vor gestiona ei datele mele personale? Sau ce se poate întâmpla dacă acestea vor ajunge la cineva rău-intenționat?    

Ce sunt datele cu caracter personal?   

În linii generale, datele cu caracter personal sunt informații despre o persoană. Acestea pot fi numele, adresa sau numărul de telefon, numărul unui act de identitate. De asemenea, munca pe care o îndeplinește, studiile, bunurile pe care le cumpără sau starea sănătății. Altfel spus, orice informație despre o persoană.  

Atunci când începi procesul de redobândire a cetățeniei române, dezvălui nu doar numele. Mai oferi așa date importante cum este IDNP, seria și numărul buletinului de identitate, adresa de domiciliu, etc.  

De ce este atât de important ca acestea să fie în siguranță?  

Informația care te vizează este valoroasă. Deci, ar trebui să o tratezi ca pe orice alt element de valoare, inclusiv proprietate care poate fi furată.  

Infractorii pot folosi datele tale cu caracter personal pentru a-ți fura identitatea. Astfel, ei pot să se prezinte în numele tău la diverse instituții. De asemenea, având datele tale, infractorii pot să deschidă conturi bancare pentru a efectua operațiuni ilicite, cum ar fi de spălare a banilor sau pot beneficia de carduri de credit și obține beneficii publice din numele și pe seama ta.  

Cum îți poți proteja datele cu caracter personal?  

Pentru a nu avea surprize neplăcute cu consecințe grave, trebuie să chibzuiești bine înainte de a oferi cuiva datele tale personale. În primul rând, trebuie să îți formezi o atitudine responsabilă, prin a păstra documentele într-un loc sigur.   

La fel de important este să fii vigilent și când transmiți cuiva datele tale personale. Îți recomandăm să-ți faci o regulă de a întreba de ce organizația sau instituția solicită informația, de ce o solicită anume într-un anumit volum, pentru ce sunt necesare anumite date cu caracter personal și cel mai important – dacă are dreptul de a procesa datele cu caracter personal și este înregistrat oficial de către Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Doar astfel te poți asigura că nimeni nu îți va folosi identitatea în scopuri personale ilicite.   

În domeniul cetățeniei româneJustConsult tocmai și este unica companie înregistrată oficial în calitate de operator de date cu caracter personal. Compania noastră se regăsește în Registrul de stat (CNDCP) al companiilor care colectează date cu caracter personal cu numărul de înregistrare: 0003284 – 003.  

Poți verifica ușor și rapid dacă o companie sau instituție într-adevăr este operator de date cu caracter personal sau afirmația este doar o „șmecherie”. Pentru o verificare accesează pagina web a Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, unde introduci numărul de înregistrare a companiei respective.   

Atunci când îți perfectați actele românești prin intermediul unei companii, o asemenea verificare rapidă, care îți ocupă doar 1 minut, nu este deloc în plus. Aceasta ar putea să te salveze pe viitor de situații neplăcute, legate de folosirea în scopuri ilegale a datelor tale.  

 Angajamentul nostru cu privire la datele cu caracter personal  

În calitate de operator de date cu caracter personal, JustConsult are obligația de asigurare a integrității și confidențialității datelor personale.   Cu alte cuvinte, ne asigurăm că toate datele sunt utilizate doar în scopuri delegate de persoana, cu care avem contract de reprezentare.  

Protecția datelor, asigurată de JustConsult, este valabilă și când datele „trec frontiera”. Acest aspect este extrem de important în cazul perfectării actelor românești. JustConsult, la fel, este unica companie din nișa de cetățenie română, autorizată de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în calitate de operator de transmitere transfrontalieră a datelor cu caracter personal. Acest lucru înseamnă că normele care protejează datele continuă să fie aplicate de JustConsult indiferent unde ajung aceste date.  

Vom păstra datele cu caracter personal atât cât va fi necesar pentru realizarea serviciilor asumate prin contract. După încetarea operațiunilor de procesare, datele cu caracter personal vor fi distruse prin procedee care nu permit reconstituirea acestora. 

 Securitatea datelor, ce măsuri asigurăm?  

 • Identificarea și autentificarea. Accesul la datele cu caracter personal este permis doar personalului autorizat, fiind acordat printr-o persoană desemnată special în acest scop.  
 • Persoanele împuternicite au acces la datele cu caracter personal în baza parolelor. Toate parolele sunt tratate ca informații confidențiale.  
 • Colectarea datelor. Datele cu caracter personal sunt colectate și introduse în baza de date prin persoane special desemnate în acest sens.  
 • Sediul JustConsult este păzit de personal calificat și supravegheat video. Folosirea calculatoarelor este supusă autentificării în baza parolelor folosite.  
 • Personalul autorizat este informat periodic cu privire la politicile de securitate și referitor la procedurile de prelucrare a datelor personale.  
 • Imprimarea datelor. Dreptul de a imprima date din bazele de date cu caracter personal este limitat doar la personalul autorizat.  
 • Politica de securitate a prelucrării datelor cu caracter personal este întregită de sistemul de protecție. Respectiv, toate echipamentele și resursele electronice sunt protejate în mod corespunzător. Accesul la acestea este permis doar persoanelor autorizate.  

În concluzie – cu cât mai mult vei cunoaște despre drepturile privind protejarea datelor personale, cu atât mai ușor îți vei asigura garanțiile pentru viața privată.

Ai grijă de protecția datelor tale cu caracter personal și încredințează-te doar partenerilor siguri!  

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul