Procesul de depunere a jurământului a ajuns să dureze mai bine de un an. Ce de făcut?

Jurământ de credință
Dosarul tău pentru redobândirea cetățeniei române a fost soluționat și te-ai regăsit în ordinul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC)? Te f...
Vizualizat: 5378

Dosarul tău pentru redobândirea cetățeniei române a fost soluționat și te-ai regăsit în ordinul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC)? Te felicităm – ai trecut o etapă importantă și te-ai apropiat de visul tău de a deveni cetățean al României. Află însă că urmează o altă etapă, abia după care vei primi certificatul de cetățenie română – etapa de depunere a jurământului de credință.  

Care este termenul de depunere a jurământului, conform legii? 

Cetățenia română se redobândește de la data depunerii jurământului de credință față de România. Astfel, conform legii, în termen de 6 luni, de la comunicarea ordinului, persoanele vor depune jurământul. În cazuri justificate temeinic, acest termen poate fi prelungit o singură dată. Acest lucru poate fi făcut doar dacă cererea de prelungire este formulată înainte de împlinirea acestuia și este însoțită de documente doveditoare.  

Pentru persoanele care au solicitat stabilirea domiciliului pe teritoriul României, cererea este acceptată sau respinsă de către Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie. Celor ce au solicitat menținerea domiciliului în străinătate, răspunsul este oferit din partea șefului misiunii diplomatice ori al oficiului consular din țara de domiciliu. 

După depunerea jurământului, Comisia pentru cetățenie eliberează certificatul de cetățenie cu elemente de siguranță și poza titularului. 

IMPORTANT! Dacă nu reușești să depui cererea pentru programare la jurământul de credință, din motive neîntemeiate, în termenul legal de 6 luni, ți se poate retrage ordinului de redobândire a cetățeniei române. Aceasta ar însemna că va trebui să parcurgi procesul de la început.

Cum se face programarea online pentru depunerea jurământului la Consulatele României din Chișinău, Bălți și Cahul? 

Toate programările în cadrul Consulatului General al României se fac pe site-ul www.econsulat.ro. Pentru a putea efectua acțiuni pe acest site, trebuie să te înregistrezi, să deții un cont. 

După înregistrarea contului, va trebui să accesezi serviciul de depunere a jurământului. Este necesar să completezi toate câmpurile. Lucrul acesta poate prezenta dificultăți pentru că, în dependență de serviciu, este necesar să anexezi la cerere și copiile scanate ale unor documente. După depunerea cererii, trebuie să aștepți prevalidarea acesteia și confirmarea că a fost acceptată cererea. 

Sistemul de programare nu oferă posibilitatea de a alege Consulatul dorit. Arondarea la Consulat se face automat, în funcție de domiciliul pe care îl ai. Astfel, nimeni nu va putea să te programeze la Consulatul din Chișinău dacă este cu domiciliul în unul dintre raioanele ce țin competența Consulatului Bălți sau Cahul. 

Nu poți face programarea pentru depunerea jurământului la Consulat nici dacă nu ai scrisoarea de comunicare a ordinului Autorității Naționale pentru Cetățenie, cu excepția cazului când cunoști anumite informații specifice (numărul dosarului și numărul ordinului ANC prin care acesta a fost aprobat). La Consulat va trebui să prezinți în original scrisoarea ANC. 

Care sunt etapele de depunere a jurământului de credință? 

Procesul de depunere a jurământului este format din patru etape:

 • Prima etapă este cea în care trebuie să îți faci cont pe site-ul Consulatului. Apoi, este necesar să te programezi pentru jurământ;
 • În cea de-a doua etapă, care la moment durează mai mult de un an, ți se aprobă cererea;
 • În a treia etapă se programează pe site vizita la Consulat pentru a depune actele. Atunci când le depui, automat ți se spune data la care trebuie să te prezinți pentru depunerea jurământului;
 • Iar a patra etapă reprezintă depunerea jurământului propriu-zisă. 

La moment, însă, pentru a grăbi procedura, având în vedere numărul mare de cereri, jurământul este depus în cea de a treia etapă, odată cu depunerea actelor. 

De ce termenul de procesare este atât de mare? 

Termenul legal pentru aprobarea cererii este de 6 luni. Din cauza numărului mare de persoane a căror cereri au fost în așteptare la începutul pandemiei, această perioadă însă se extinde până la un an, poate și mai mult. De ce? Pentru că în cadrul instituțiilor responsabile, în baza procedurilor existente, nu pot fi procesate mai mult de un anumit număr de cereri pe zi.

Pentru a urgenta acest proces, JustConsult, a inițiat o petiție publică către autoritățile României, prin care este solicitată restabilirea prestării în regim normal a serviciilor la Consulatele României de la Chișinău, Bălți și Cahul.

Principala solicitare ține de implementarea unor acțiuni relevante din partea autorităților competente pentru a restabili termenii rezonabili de prestare a serviciilor consulare pe teritoriul Republicii Moldova, similari celor de până la 16 martie 2020, când a fost anunțată starea de urgență națională, cauzată de pandemia COVID-19.  

Care sunt beneficiile dacă apelezi la JustConsult? 

Pentru acest serviciu este importantă mentenanța pe care o oferim. În ce constă serviciul de mentenanță? 

 • În primul rând, îți facem cont pe econsulat.ro. Ulterior, îți oferim fișa clientului care conține lista actelor necesare pentru programare depunere jurământ de credință; 
 • Dacă ai toate actele necesare, facem copii la documente și semnăm un contract de asistență juridică. Acesta te asigură că toată procedura va fi îndeplinită conform legii;
 • Completăm cererea și verificăm zilnic, în locul tău, statutul cererii. Astfel, vedem când este prevalidată de către Consulat, iar tu nu ai ce risc să pierzi aprobarea cererii și momentul în care trebuie să te programezi pentru a depune actele la Consulat;
 • Te programăm pentru depunerea actelor la Consulat în vederea depunerii jurământului de credință. Ulterior îți oferim confirmarea programării în format fizic;
 • Asigurăm confidențialitatea datelor tale cu caracter personal. Suntem singura companie din domeniul perfectării actelor românești, care este recunoscută ca și operator de date cu caracter personal.

Dacă ai întrebări referitor la depunerea jurământului și ai nevoie să primești o consultație gratuită de la juristul companiei, intră pe link și completează formularul, iar noi vom reveni cu un apel.   

 • Pentru a lua legătura mai rapid cu experții companiei, sună la numărul de telefon 022 10 50 80. 
 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul