Te regăsești printre miile de persoane care au depus dosarul de redobândire a cetățeniei române, dar îți pare prea lungă perioada de soluționare? Probabil te-ai și gândit nu o dată dacă există soluții legale pentru urgentarea acestui proces.
Să vedem deci dacă urgentarea dosarului de cetățenie română este o soluție mai rapidă pentru a redobândi cetățenia română. Sau poate este un mit de care profită intermediarii?
Cât durează procesul de redobândire a cetățeniei române?
După cum deja știi, orice persoană este în drept să-și redobândească cetățenia română în baza rudelor (părinți/bunei/străbunei) născute pe teritoriul României Mari, până la 28 iunie 1940.
În Legea cetățeniei române nr. 21/1991, singurul termen care este prevăzut pentru examinarea dosarului de cetățenie română este cel de 5 luni. Acest termen începe de la depunerea dosarului până la verificarea îndeplinirii condițiilor necesare. Totuși, din practică acest termen este depășit de 4-5 ori, ajung până la 3 ani și mai mult. Lucrul acesta se întâmplă din cauza numeroaselor dosare, care sunt depuse anual. O altă cauză reprezintă capacitatea limitată a Autorității Naționale pentru Cetățenie de a prelucra aceste dosare.
Extinderea termenului este determinată și de insuficiența funcționarilor la instituțiile autorizate din România, atunci când este verificat fiecare dosar. Se verifică dacă toate actele solicitate s-au anexat la dosar în dependență de articolul în baza căruia s-a depus dosarul.
În domeniul redobândirii cetățeniei române există mituri!
Cele mai populare dintre acestea țin de urgentarea dosarului de cetățenie română, adică de procesarea dosarului într-un termen mai mic decât cel prevăzut de lege. Ține minte că procedura legală e una pentru toți și posibilități de urgentare nu există! Orice abatere de la termenii legali ar trebui să-ți ridice suspiciuni privind legalitatea procedurii. În cel mai bun caz, îți va fi respins dosarul de cetățenie română. În cel mai rău caz – vei obține acte false și respectiv un dosar penal pentru infracțiune.
Cu certitudine, putem afirma că nu există cazuri excepționale, când poate fi solicitată urgentarea soluționării dosarului de cetățenie română. Nici chiar situațiile ce țin de starea de sănătate a cetățeanului nu reprezintă excepție.
Respectiv, metode frauduloase de manipulare, corupere, mituire sau oricare alte acțiuni la care recurg unii intermediari, sunt ilegale. Dacă apelezi la astfel de metode riști nu doar dosar penal conform legislației române. Poți fi chiar lipsit de dreptul de a redobândi vreodată cetățenia română.
Ce se întâmplă dacă nu ai îndeplinit toate cerințele la completarea dosarului?
Dacă Autoritatea Națională pentru Cetățenie identifică că nu ai îndeplinit toate cerințele necesare îți este trimisă o scrisoare recomandată la adresa de domiciliu din actul de identitate. Prin aceasta ți se va solicita informația pe care trebuie să o corectezi sau lista cu actele necesare de completat. Află pe pagina JustConsult cum să depui corect dosarul de cetățenie română.
Important!
Trebuie să știi că orice acțiune ce contravine legii este pedepsită penal chiar și dacă nu cunoști despre aceste scheme. În astfel de cazuri ești considerat complice la un act împotriva legii. Iată de ce, îți recomandăm să nu apelezi la intermediari dubioși, care promit urgentarea, pentru că acest lucru nu este posibil de realizat legal.
Aceste ilegalități pot fi întâlnite atât la etapa de redobândire a cetățeniei, cât și de depunere a jurământului, de transcriere a actelor de stare civilă sau în procesul de perfectare a unui act de identitate sau călătorie românesc.
Dacă se va identifica că nu ai respectat normele legale, Comisia pentru redobândirea cetățeniei române va înainta către președintele ANC o solicitare de a-ți respinge dosarul. În funcție de gravitatea faptelor ilegale, riști să fii privat de libertate.
Ce presupune depunerea dosarului prin avocat?
Și dacă tot îți spunem că nu există metode de urgentare când vine vorba de examinare dosar de redobândire cetățenie română, află că sunt modalități care să te ajute să parcurgi mai rapid anumite etape, prin evitarea birocrației. Una dintre acestea este depunerea dosarului prin avocat.
Depunerea dosarului prin avocat reprezintă un proces legal și te scutește de pierdere de timp, deoarece nu necesită programare online pe site-ul Autorității Naționale pentru Cetățenie. Este singura excepție admisă prin lege, de care poate beneficia orice cetățean moldovean.
Dacă ai nevoie de ajutorul unei companii de încredere cum este JustConsult, alege serviciul necesar și completează formularul din dreapta paginii. Suntem o companie juridică ce activează în acest domeniu din 2003. Am acumulat în tot acest timp suficientă experiență și cunoștințe pentru a îndruma orice cetățean în procesul legal de redobândire a cetățeniei.
- Dacă ai nevoie urgent de o consultație gratuită, apelează la numărul de telefon 022 10 50 80.