Legalizarea notarială a actelor pentru dosarul de cetățenie română. Află ce presupune!

Etapa dosarelor
Ai colectat toate actele necesare pentru dosarul de redobândire a cetățeniei române, dar nu cunoști care este următoarea etapă? Deci, următorul pas în ...
Vizualizat: 2483

Ai colectat toate actele necesare pentru dosarul de redobândire a cetățeniei române, dar nu cunoști care este următoarea etapă? Deci, următorul pas în pregătirea dosarului de cetățenie română este legalizarea notarială a actelor de stare civilă și a actelor de identitate, dar și autentificarea declarațiilor necesare la notar. 

Ce presupune legalizarea notarială? 

Legalizarea notarială este o copie a înscrisului a cărui legalizare se solicită. De exemplu: ai nevoie de legalizarea certificatului de naștere. La biroul notarial se va face o copie a actului, iar ulterior notarul va confirma că el corespunde originalului și nu conține defecte. Apoi copia va fi semnată și ștampilată de către notar. Acesta îi va oferi un număr de înregistrare conform registrului notarial. 

Ce presupune autentificarea notarială? 

Autentificarea notarială presupune o procedură distinctă și constă în faptul că notarul certifică unele fapte expuse de persoană. Astfel, spre deosebire de legalizarea notarială, în cazul autentificării notariale este necesară prezența persoanei în incinta biroului notarial. 

În cadrul procesului de redobândire a cetățeniei române, actele de stare civilă și de identitate se legalizează, iar declarațiile se autentifică. Prin urmare, pentru perfectarea declarațiilor necesare este obligatorie prezența persoanei la notar. Notarul astfel va verifica și va stabili în prealabil identitatea persoanei și, abia ulterior, va purcede la autentificarea declarațiilor respective. Totodată, este necesar de știut că declarațiile notariale se semnează de către solicitant, pe când actele legalizate notarial sunt semnate doar de către notar. 

Ce facem atunci când avem și acte emise de autoritățile altor state? 

De cele mai deseori, se întâlnesc în practică actele din Ucraina și Federația Rusă. Pentru includerea actelor respective la dosar este necesar ca acestea mai întâi să fie traduse și legalizate notarial. Ulterior, va mai fi necesară apostilarea lor.  

Această procedură are 2 pași distincți: 

  • În primul rând, va fi tradus în limba română actul propriu-zis. Astfel, după efectuarea traducerii, traducătorul aplică pe act ștampila și semnătura sa. 
  • Ulterior, traducerea trebuie să fie legalizată de către un notar. Prin urmare, notarul va aplica semnătura și ștampila sa pe traducere, confirmând astfel semnătura traducătorului. Fii prudent! Traducerile care nu sunt legalizate nu pot fi incluse în dosarul de cetățenie. 

!!Atenție și la noua cerință a Autorității Naționale pentru Cetățenie, conform căreia toate actele din dosar, emise de autoritățile Republicii Moldova, precum și actele sau traducerile legalizate de către notar, trebuie să fie însoțite de apostilă. Apostila confirmă autenticitatea actelor respective. Fără apostilă actele nu vor fi recunoscute, iar dosarul va fi respins.   

Important! NU se legalizează actele ale căror integritate este într-un anumit mod afectată. În categoria dată intră: documentele plastifiate (laminate), documentele care conțin ștersături sau adăugări, cuvinte suprimate, actele care sunt rupte sau lipite cumva, actele care au suferit modificări în conținut sau alte corectări nespecificate. 

Copia legalizată a înscrisului îi permite titularului să-şi dovedească un drept sau o calitate cu ajutorul altui document decât cel original. Pentru a putea legaliza copiile este nevoie obligatoriu să ai cu tine actele în original. Copiile legalizate la notar nu au un termen de valabilitate. Totuși, pentru depunerea dosarului de cetățenie este bine-venit ca aceste copii să fie emise recent. 

Copiile și declarațiile pot fi legalizate la orice notar din Republica Moldova și în cadrul Consulatelor României din străinătate. De regulă, legalizarea copiilor de pe documentele de stare civilă se face pe loc sau în aceeași zi. 

Ce trebuie să faci înainte ca să mergi la notar? 

E simplu: Trebuie să verifici preventiv pachetul de acte, ca acesta să fie complet și să nu conțină greșeli sau neconcordanțe. 

Ce trebuie să faci după legalizarea notarială a actelor? 

După ce ți-au fost legalizate actele, îți recomandăm să le verifici repetat pentru a evita orice eroare de factor uman. Orice greșeală minoră ar putea duce la respingerea dosarului de redobândire a cetățeniei române. 

Ce beneficii obții dacă apelezi la serviciile JustConsult? 

  • Îți sunt verificate actele (identificăm greșeli sau neconcordanțe în acte), ceea ce te scutește de riscul de a-ți fi respins dosarul; 
  • Te ghidăm pas cu pas în cazul în care s-au găsit erori în acte; 
  • Le aranjăm în ordinea corespunzătoare rigorilor și pregătim dosarul pentru depunere; 
  • Ai parte de o atitudine respectuoasă și profesionistă din partea însoțitorului care se va ocupa de fiecare pas necesar. 

Pentru a beneficia de o consultație gratuită sună la numărul de telefon 022 10 50 80 sau completează formularul aici și revenim noi cu un apel. 

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul