300.000 de moldovenii cu cetățenie română riscă să rămână fără buletine românești

Buletin Românesc
Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților ro...
Vizualizat: 345

Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație.

Ion Guștiuc, directorul companiei juridice „JustConsult” denunță aceste acțiuni drept abuzive. El afirmă că moldovenii cu cetățenie română sunt determinați prin aceste circumstanțe să ascundă buletinele românești din frica anulării acestora. Aceste acțiuni de anulare au loc chiar și în cazul celor care respectă noile modificări legale, stabilindu-se la o adresă cu cel mult 10 persoane înregistrate sau procurând o locuință în România.

„Modificarea legislației prevede că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane. Cu toate acestea, verificările poliției la domiciliu se fac indiferent de numărul de persoane stabilite acolo. Dacă o persoană nu este identificată la adresă, buletinul este reținut spre anulare de către lucrătorii cu atribuții pe linia de evidență a persoanei”, a precizat Ion Guștiuc.

Au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

JustConsult pregătește o petiție publică

Ion Guștiuc susține că articolul 62 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005 prevede că actul de identitate al persoanei aflate în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) sau (3) se anulează de către lucrătorii cu atribuții pe linie de evidență a persoanelor, cu efectuarea menţiunii aferente în R.N.E.P. din legislație este abuziv și oferă poliției puteri care încalcă flagrant drepturile cetățenilor români.

JustConsult intenționează să depună o petiție publică către autoritățile române pentru anularea acestui articol. Acest demers este justificat prin încălcarea flagrantă a Articolului 25 din Constituția României, care garantează dreptul fiecărui cetățean de a-și stabili domiciliul, reședința în orice localitate din țară, de a emigra și de a reveni în țară.

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul