Moldovenii cer autorităților române acces, în regim normal, la serviciile consulare

Știri importante
Aproape 3800 de persoane au semnat petiția inițiată de JustConsult 3728 de persoane au susținut petiția publică către autoritățile României, pentru as...
Vizualizat: 674

Aproape 3800 de persoane au semnat petiția inițiată de JustConsult

3728 de persoane au susținut petiția publică către autoritățile României, pentru asigurarea accesului în regim normal la serviciile consulare,  inițiată de JustConsult – companie din Republica Moldova specializată în consultanță juridică în acte românești.

Petiția a fost lansată la 1 decembrie 2021, fiind adresată în particular către Departamentul Consular al Ministerului Afacerilor Externe. Până la 3 ianuarie 2022, documentul a fost semnat de 2268 de persoane online. Încă 1460 de persoane au semnat fizic la oficiul JustConsult.

Semnatarii petiției cer restabilirea prestării în regim normal a serviciilor la Consulatele României de la Chișinău, Bălți și Cahul. Solicitarea vine în contextul în care blocajul actual determină depășirea de două sau chiar trei ori a termenilor legali pentru depunerea jurământului.

Peste 70 de mii de moldoveni așteaptă mai mult de un an să depună jurământul

Pe motiv că sistemul de programări online la serviciile Consulatelor din Republica Moldova funcționează extrem de dificil, peste 70 de mii de persoane, care prin ordinul Autorității Naționale în Cetățenie a României și-au redobândit cetățenia română, așteaptă mai mult de un an o programare pentru a depune jurământul.  

La fel, semnatarii petiției sunt nemulțumiți că sunt tergiversați semnificativ termenii de programare pentru alte servicii  consulare, legate de actele de stare civilă și cele de identitate, fapt ce reprezintă o limitare a drepturilor lor.  De exemplu, pentru perfectarea unui pașaport simplu electronic, Consulatele oferă o programare de la 4 până la 9 luni.

Principala solicitare ține de implementarea unor acțiuni relevante din partea autorităților competente din România pentru a restabili termenii rezonabili de prestare a serviciilor consulare pe teritoriul Republicii Moldova, similari celor de până la 16 martie 2020, când a fost anunțată starea de urgență națională, cauzată de pandemia COVID-19.

„În această perioadă însă au fost emise 410 ordine ale ANC privind acordarea cetățeniei române unui număr de 70712 persoane. Din tot acest flux de cetățeni, majoritatea absolută își are domiciliul în Republica Moldova. Depunerea jurământului de credință de către acești cetățeni cu încadrarea în termenul legal stabilit de 6 luni, a devenit imposibilă”, se menționează în petiție.

JustConsult a identificat măsuri, care pot schimba situația spre beneficiul cetățenilor

Printre măsurile care pot fi implementate și care au capacitatea de a schimba situația în beneficiul cetățenilor sunt menționate următoarele:

 • Implementarea regimului mixt de programări la serviciile consulare;
 • Majorarea numărului personalului oficiului consular competente, pentru a prelucra atât cererile de programare cât și a deservi cetățenii fizic;
 • Deschiderea cât mai rapid posibil a noului sediu Consular General al României în mun.Chișinău, obiectiv anunțat de către președintele României;
 • Organizarea procedurii solemne de depunere a jurământului de credință, în spații deschise (afară), cu respectarea distanței sociale de 1,5 m. Drept spații deschise, pot fi utilizate curțile Consulatelor;
 • Organizarea cetățenilor beneficiari de servicii consulare uniform, cu prezentarea unui număr de persoane prestabilit la diferența de 2 ore;
 • Acordarea dreptului cetățenilor din R. Moldova de a depune jurământul de credință, în sediile ANC din Galați, Iași și Suceava.

Petiția cu semnăturile colectate atât pe platforma online, cât și fizic, urmează să fie expediată de către autorul documentului, compania JustConsult, în adresa Ministerului Afacerilor Externe al României.

Important!

Conform Ordonanței Guvernului României, autoritățile publice sesizate au obligația sa comunice un răspuns în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiției. Răspunsul se oferă indiferent dacă soluția este favorabila sau nefavorabila.

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul