Petiție publică pentru apărarea drepturilor românilor din diasporă: buletinul de identitate este dreptul fiecăruia

Buletin Românesc
Semnează online! Accesează PETIȚIA! Compania juridică JustConsult cu reprezentare în Republica Moldova a inițiat o petiție publică adresată președinte...
Vizualizat: 548

Semnează online! Accesează PETIȚIA!

Compania juridică JustConsult cu reprezentare în Republica Moldova a inițiat o petiție publică adresată președintelui României, Klaus Iohannis, Senatului României, Camerei Deputaților, Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatului General al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Scopul acestei acțiuni este atragerea atenției asupra modificărilor legislative și a acțiunilor autorităților care afectează dreptul la domiciliu și reședință al românilor din diaspora. Prin această inițiativă JustConsult urmărește mobilizarea opiniei publice și sensibilizarea cetățenilor cu privire la această problemă, care afectează zeci de mii de moldoveni cu cetățenie română.

Legea nr. 162/2023, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 496 din 7 iunie 2023, a adus modificări semnificative la O.U.G. nr. 97/2005. Aceste modificări, în special cele aduse articolelor 36, 39 alin. (1), 14 alin. (1^1), 28 alin. (4)-(7), și 31 alin. (3) din O.U.G. nr. 97/2005, afectează în mod direct dreptul cetățenilor de a-și stabili liber domiciliul și reședința.

Totodată, în pofida faptului că în timpul dezbaterii publice, desfășurate pe 25 ianuarie 2023 de către Ministerul Afacerilor Interne al României, referitoare la proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005, oficialitățile au asigurat că drepturile cetățenilor nu vor fi afectate, schimbările legislative ulterioare, în special cele aduse articolului 62 din Hotărârea Guvernului 295/2021, au ridicat semne de întrebare cu privire la protejarea drepturilor fundamentale ale românilor din diaspora.

Anularea domiciliului și a buletinului românesc – fenomen ce ia amploare

Fenomenul, semnalat că luând amploare în ultimele luni, a fost adus la cunoștință prin sesizările primite de la moldoveni cu dublă cetățenie. Aceștia au fost informați la trecerea frontierelor sau în interacțiunea cu organele de stat despre nulitatea mențiunii de domiciliu, astfel încât aceste date au devenit date de istoric în R.N.E.P. (Registrul Național de Evidență a Persoanelor) și că buletinul de identitate românesc (carte de identitate românească) urmează să fie reținut în vederea transmiterii către instituția emitentă.

Prin petiția publică lansată JustConsult atrage atenția că radierea domiciliului ar trebui să se facă numai în circumstanțe bine definite și cu respectarea tuturor drepturilor și procedurilor legale. În contextul legii și al prevederilor constituționale, stabilirea domiciliului este un drept fundamental al cetățenilor. Restrângerea acestui drept trebuie să îndeplinească anumite condiții prevăzute de lege, să aibă un scop legitim și să fie proporțională. Orice intervenție în acest domeniu ar trebui să fie supusă unor evaluări detaliate, astfel încât să se evite abuzurile și încălcările drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Astfel, JustConsult consideră că este imperios necesar de a fi aduse în atenția publică aceste schimbări și să se ofere cetățenilor posibilitatea de a-și exprima îngrijorările cu privire la noile prevederi legislative. În plus, JustConsult susține că un dialog constructiv între societatea civilă și autorități este esențial pentru identificarea soluțiilor echitabile și respectuoase ale drepturilor cetățenilor.

Într-un apel public către autoritățile României se solicită intervenția imediată pentru modificarea cadrului legal și declararea neconstituțională a art. 62 din HG 295/2021.

Totodată, JustConsult subliniază importanța realizării unei evaluări ample și transparente a impactului social și legal al prevederilor contestate, cu participarea cetățenilor și a experților juridici. Aceasta ar putea asigura o abordare echilibrată și corectă a legislației privind evidența, domiciliul și actele de identitate.

Cetățenii care susțin inițiativa pot semna petiția publică accesând link-ul – PETIȚA ONLINE

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul