Procesul de perfectare a unui dosar de cetățenie română este lung și pe alocuri anevoios. Să pierzi cetățenia română este mult mai simplu – e suficient să faci câteva acțiuni nechibzuite sau să mergi pe calea acțiunilor ilegale.
Care sunt motivele pentru care poate fi retrasă cetățenia română?
Conform Legii nr. 21/1991, cetățenia română poate fi retrasă persoanei care:
- A obținut cetățenia română prin mijloace frauduloase;
- Aflată în străinătate, săvârșește fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României;
- Aflată în străinătate, se înrolează în forțele armate ale unui stat cu care România a rupt relațiile diplomatice sau cu care este în stare de război;
- Este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârșit alte fapte care pun în pericol siguranța națională.
Important! Cetățenia română nu poate fi retrasă persoanei care a dobândit-o prin naștere.
Prezentarea de înscrisuri și acte false autorităților române competente
Anual, mii de moldoveni depun dosar pentru redobândirea cetățeniei române. Deși procedura a fost simplificată de-a lungul anilor, totuși schemele de obținere a cetățeniei pe ,,ușa din spate” încă sunt întâlnite frecvent. În special, aceste ilegalități sunt realizate prin efectuarea de înscrisuri false în acte și corupere ale funcționarilor.
Persoanele care nu au experiență privind procesul de redobândire a cetățeniei române riscă să fie „trași pe sfoară”. Acest lucru se întâmplă când colaborează cu intermediari dubioși sau solicită presupusul ,,ajutor de la cunoștințe” în:
- Colectarea actelor de stare civilă și a cazierului judiciar, în lipsa procurii din partea solicitantului;
- Legalizarea actelor și perfectarea declarațiilor la notar fără prezența persoanei.
Important! Poți pierde dreptul de redobândi cetățenia română chiar până a o primi! Aceasta dacă se constată că în dosarul de cetățenie română sunt acte cu semne de falsificare sau obținute prin ocolirea căilor legale.
Trebuie să mai știi că orice acțiune care contravine legii este pedepsită penal. Chiar dacă nu cunoști aceste scheme ești considerat complice.
Iată de ce, pentru a nu deveni victima unei grupări de escroci, te îndemnăm să apelezi doar la companii autorizate, care oferă asistență juridică profesionistă și doar legală.
JustConsult este unicul operator de date cu caracter personal din nișa cetățeniei române. Purtăm răspundere prin contract pentru fiecare acțiune îndeplinită în interesul cetățeanului. De aceea ai siguranța că noi îți vom oferi răspuns veridic și corect la orice întrebare.
Săvârșirea în străinătate a faptelor care vatămă interesele statului român
Potrivit legii, pentru redobândirea cetățeniei române, persoana nu trebuie să „fie certată cu legea”. Respectiv, solicitantul nu trebuie să fie condamnat pentru careva infracțiune sau să nu întreprindă acțiuni împotriva ordinii de drept.
Pentru a verifica acest aspect, la dosarul de cetățenie se solicită obligatoriu certificat de cazier judiciar moldovenesc. Iar dacă cazierul este obținut fraudulos, acest lucru poate fi ulterior depistat și să constituie temei pentru respingerea dosarului.
Înrolarea în forțele armate ale unui stat cu care România a rupt relațiile diplomatice sau cu care este în stare de război
România întreține relații diplomatice bilaterale cu 188 de state din cele 193 state membre ale ONU. La acestea se adaugă Sfântul Scaun, Ordinul Suveran Militar de Malta și Palestina. În cazul în care vrei să te înrolezi în forțele armate ale unui stat, informează-te mai întâi, ca să nu te trezești că pierzi cetățenie română!
Retragerea cetățeniei române pentru legături cu grupări teroriste ce pun în pericol siguranța națională
În legislația României abordarea terorismului este preponderent preventivă. Aceasta implică în mod direct serviciile de securitate ce au ca atribuții identificarea, verificarea și valorificarea anumitor informații. Aceste informații ajută autoritățile competente să cunoască, prevină și contracareze amenințări la adresa securității naționale, generate de terorism. Dacă Serviciul Român de Informații deține date că solicitantul nu întrunește condițiile legale pentru redobândirea cetățeniei, acestea sunt comunicate Comisiei pentru Cetățenie.
Cum are loc retragerea cetățeniei române?
În cazul în care se constată îndeplinirea condițiilor legale de retragere a cetățeniei române, Comisia va propune președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie, retragerea acesteia. Președintele ANC, constatând îndeplinite condițiile prevăzute de lege, emite ordinul de retragere a cetățeniei române.
Ordinul poate fi atacat, în termen de 15 zile de la data comunicării, la secția de contencios administrativ și fiscal a tribunalului de la domiciliu sau reședința solicitantului.
Dacă solicitantul nu are domiciliul sau reședință în România, ordinul poate fi atacat la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului București. Hotărârea tribunalului este definitivă și irevocabilă.
Pentru a nu ajunge în pericol să pierzi cetățenie română, JustConsult te poate ajuta cu informații veridice și consultanță. Pentru mai multe informații accesează site-ul sau sună la numărul de telefon 022 10 50 80.