Consulatele României din Republica Moldova își vor spori activitatea pentru a soluționa mai rapid cererile din partea cetățenilor. Asigurări în acest sens se regăsesc în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe al României la petiția publică, inițiată de compania juridică din Republica Moldova JustConsult.
MAE a suplimentat numărul de personal al Secției Consulare
Potrivit MAE, pentru a reduce numărul de cereri nesoluționate a fost suplimentat temporar numărul de personal al Secției consulare din Chișinău. Specialiști din cadrul Departamentului consular sprijină activitatea de soluționare a cererilor de depunere a jurământului de credință.
A fost modificată și procedura de eliberare a acordului șefului misiunii diplomatice pentru persoanele care doresc să depună jurământul la ANC. Astfel, misiunea diplomatică a putut elibera acorduri pentru depunerea jurământului într-un regim accelerat.
Au mai fost operate modificări în aplicația econsulat.ro pentru separarea fluxurilor, în funcție de opțiunea privind locul depunerii jurământului. Depunerea jurământului de credință se realizează într-o singură vizită la Consulat – depunere documente, depunere jurământ și eliberarea certificatului de cetățenie română.
Toate aceste măsuri deja au condus la diminuarea numărului de cereri aflate în curs de prevalidare. Cererile restante vor fi soluționate, în ordinea cronologică a transmiterii acestora, în concordanță cu evoluția epidemiologică și resursele umane disponibile.
Este în curs de operaționalizare Consulatul General al României din Chișinău
Referitor la sugestiile și propunerile din petiția publică, autoritățile afirmă că urmează să mai suplimenteze personalul Secției consulare cu specialiști. Totodată, Ministerul de externe din România anunță că este în curs de operaționalizare Consulatul General al României din Chișinău. Înființarea Consulatului este prevăzută prin Decretul președintelui României nr. 713 din 18 iunie 2021.
Va fi posibilă depunerea jurământul la Iași, Galați sau Suceava?
La solicitarea din petiția publică de a fi permisă depunerea jurământului la Birourile teritoriale ale ANC din Iași, Galați sau Suceava, MAE anunță că subiectul nu este de competența sa. Un răspuns în acest sens poate fi oferit de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie.
Amintim că petiția publică, adresată autorităților din România pentru asigurarea accesului cetățenilor din Republica Moldova în regim normal la serviciile consulare, a fost expediată de către JustConsult la 3 ianuarie 2022. Petiția a fost semnată de către 3728 de persoane.
Principala nemulțumire a celor care au semnat petiția publică ține de tergiversarea semnificativă a termenilor de programare pentru servicii consulare, legate de redobândirea cetățeniei române, dar și de perfectarea actelor, fapt ce reprezintă o limitare a drepturilor lor.
Petiționarii au solicitat restabilirea termenilor rezonabili de prestare a serviciilor consulare pe teritoriul Republicii Moldova. La moment, zeci de mii de moldoveni, care au redobândit cetățenia română, așteaptă de un an să depună jurământul.