Redobândirea cetățeniei române. Cât durează și cum poți scurta așteptarea prin judecată

Cetățenie română
Redobândirea cetățeniei române prin judecată, ce este și de ce să apelezi la acest procedeu. Vom răspunde la toate aceste înrebări în cadrul acestui ...
Vizualizat: 849

Redobândirea cetățeniei române prin judecată, ce este și de ce să apelezi la acest procedeu. Vom răspunde la toate aceste înrebări în cadrul acestui articol.

Redobândirea cetățeniei române este un proces îndelungat, care poate dura aproximativ 3-4 ani. Aceasta se întâmplă din motiv că există mai multe etape, fiecare dintre care trebuie parcurse în ordinea exactă. Odată ce demarezi acest proces trebuie să cunoști că nu există posibilitatea de a omite o etapă. Respectiv, trebuie să te echipezi cu multe cunoștințe și răbdare.  

Colectarea actelor de stare civilă și pregătirea dosarului

Redobândirea cetățeniei române poate fi demarată în baza rudelor până la gradul III, care au fost născute până la 28 iunie 1940 pe teritoriul României Mari. Aici ne referim la colectarea certificatelor de naștere/deces, căsătorie/divorț ale bunicilor sau străbunicilor, părinților și ale tale inclusiv. Toate actele trebuie să fie de tip nou și fără erori sau neconcordanțe de nume în ele. În cazul în care depistezi anumite acte de tip sovietic sau care conțin neconcordanțe este necesar să soliciți eliberarea duplicatelor și corectarea erorilor. 

După ce ai colectat toate actele necesare, acestea trebuie să fie legalizate la un notar public. Dacă ai acte care necesită traducere, acestea la fel vor fi legalizate la notar. Nu uita și de cazierul judiciar. Ulterior, pe toate actele din dosar, inclusiv pe copiile legalizate, va fi aplicată apostila.  

Abia după ce ai dosarul complet pentru redobândirea cetățeniei române, poți solicita o programare pentru depunerea acestuia. Dacă vrei să depui dosarul în Republica Moldova, o vei face conform vizei de domiciliu la unul dintre Consulatele României.  Totuși, recomandăm să depui dosarul pentru redobândirea cetățeniei române la unul dintre oficiile Autorității Naționale pentru Cetățenie din România. La ANC dosarul este înregistrat în ziua depunerii și se oferă imediat un număr unic, conform căruia, ulterior, poți verifica online dosar de cetatenie romana.     

După depunerea dosarului pentru redobândirea cetățeniei române îți rămâne să aștepți o lungă perioadă de timp – aproximativ 3 ani. Dosarul tău va trece toate etapele de verificare ale comisiei ANC. După aceasta va fi emis ordinul de acordare a cetățeniei române. Ordinul ANC va fi publicat pe pagina web a instituției, iar ulterior îți va fi expediată o confirmare prin scrisoare recomandată.  

Redobândirea cetățeniei române prin judecată, ce presupune? 

Legea cetățeniei române nr. 21/1991 stabilește un singur termen legal prevăzut pentru examinarea dosarului de cetățenie română – de 5 luni. Ca urmare, ANC poate fi acționată în judecată pe motiv că dosarul nu este soluționat în termenul stipulat în lege.

Este o procedură legală prin care solicitantul de cetățenie, cu ajutorul unui avocat, se adresează în instanța de judecată, pentru a-și apăra drepturile.

Persoana care acționează în judecată ANC trebuie să parcurgă toate instanțele – Tribunalul, iar apoi Curtea de Apel. Abia după ce este emisă hotărârea executorie definitivă, aceasta devine obligatorie pentru Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Ulterior, ANC va elibera ordinul de redobândire a cetățeniei pentru această persoană.

Cine poate solicita cetățenia română prin judecată?

Procedura de obținere cetatenie romaneasca prin judecata poate fi inițiată de orice persoană care se încadrează în cerințele legale pentru redobândirea cetățeniei române. Nu este cazul însă să te avânți imediat. Aceasta pentru că, la modul practic, acțiionarea ANC în judecată nu este o soluție aplicabilă pentru toți cei care au depus dosarul de redobândire cetățenie română.

Specificul procedeului este că avocatul poate să apeleze în instanță nu mai devreme de 5 luni de la depunerea dosarului de cetățenie. Dacă mai luăm în calcul că întregul proces de parcurgere a celor două instanțe ocupă aproximativ 10 luni, ordinul de redobândire a cetățeniei române va fi emis în aproximativ 15 luni de la depunerea dosarului.

Respectiv, această soluție este aplicabilă pentru persoanele care abia intenționează să depună dosarul sau care nu au depășit un an un an jumate de așteptare. În cazul dosarelor aflate în examinare mai mult de 2 ani dosarul va parcurge etapele de examinare prin instanțe în același termen ca și cel obișnuit.

De ce să apelezi la JustConsult când redobândești cetățenia română?

 • Vom analiza fiecare caz și vom selecta doar dosarele care real pot să beneficieze de reducere termenului de soluționare. 
 • Îți pregătim dosarul conform cerințelor instanțelor;     
 • Îți garantăm protecția datelor personale. Suntem singura instituție din această nișă care este recunoscută în calitate de operator date cu caracter personal;  
 • Garantăm calitatea serviciilor juridice în baza unui contract de prestare servicii;    
 • Primești bon fiscal pentru orice serviciu solicitat, ceea ce te asigură că orice plată efectuată este oficială și legală. 

Care sunt beneficiile dacă apelezi la JustConsult?  

JustConsult este o companie juridică ce activează în acest domeniu din 2003. Compania a reușit în acest timp să acumuleze  experiență și cunoștințe pentru a îndruma orice cetățean în procesul de redobândire a cetățeniei române și perfectării actelor românești.     

JustConsult asigură parcurgerea tuturor procedurilor conform legii. Garanția executării obligațiilor reprezintă contractul de prestări servicii, iar pentru fiecare serviciu achitat se oferă bon fiscal.

Colectăm actele de stare civilă, le aducem în concordanță și formăm corect dosarul de cetățenie română;

Programăm în prealabil la Autoritatea Națională pentru Cetățenie și oferim transport tur-retur în România – confortabil și sigur;

Monitorizăm stadiul de examinare a dosarului de cetățenie română și anunțăm când este emis ordinul de soluționare a cererii;

Garantăm siguranța actelor și a datelor personale.

 • Obține ajutorul unei companii de încredere cum este JustConsult. Alege serviciul necesar și completează formularul pe pagina justconsult.md sau sună 022 10 50 80.
 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul