Image

Vrei să știi ce se întâmplă cu dosarul tău de redobândire a cetățeniei române? Verifică online

Redobândirea cetățeniei române este un proces care necesită mult efort pentru colectarea actelor și depunerea lor la Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Totuși, depunerea dosarului nu este punctul final în procesul de redobândire a cetățeniei române, ci doar abia începutul. Pentru a vedea la ce etapă te afli, verifică online stadiu dosar pentru redobândirea cetățeniei române.  

Deși Legea cetățeniei române nr. 21/1991 prevede termenul legal de 5 luni pentru examinarea dosarului după depunere, în realitate acesta este depășit de 6-7 ori.    

De ce este depășit termenul de 5 luni?   

Termenul se depășește din cauza numărului tot mai mare de cereri de redobândire a cetățeniei. Alte 2 cauze sunt numărul mic de angajați la instituțiile autorizate din România și monitorizarea minuțioasă a veridicității datelor.   

Dacă trec 6 luni de la depunerea dosarului pentru redobândirea cetățeniei române, poți verifica stadiul dosarului tău.   

Stadiul dosarului este indicat în listele cu datele cetățenilor împărțite pe ani. În aceste liste se regăsesc informații privind data înregistrării, termenul de soluționare a dosarului și soluția de aprobare a dosarului de cetățenie română.   

Dacă dorești să afli stadiul dosarului tău, ai 2 soluții legale:   

  • Expediază o scrisoare recomandată către Autoritatea Națională pentru Cetățenie  

Aceasta este o procedură legală și eficientă. Răspunsul vine în decurs de 2-3 luni. Este recomandat ca scrisoarea să fie expediată și de către cetățenii care au depus dosarul la unul dintre Consulatele României. Doar în așa mod poți afla numărul unic de înregistrare a dosarului, prin care îți vei putea ulterior monitoriza dosarul online.  

Juriștii JustConsult te pot ajuta cu redactarea corectă a scrisorii și expedierea acesteia către autoritatea competentă. De ce este important ca scrisoarea să fie întocmită corect? Pentru că orice greșeală în redactare te poate lăsa fără răspuns la solicitarea ta. Suntem aici să te ajutăm. Solicită asistența juristului pentru serviciul stadiu dosar.  

  • Verifică online stadiu dosar   

Accesați pagina web a Autorității Naționale pentru Cetățenie, la articolul 11, pentru a verifica  stadiu dosar în baza numărului de pe bonul pe care l-ați primit în momentul depunerii dosarului. Dacă ați depus dosarul la unul dintre Consulatele României din străinătate, verificarea online poate fi făcută în baza numărului unic solicitat prin scrisoare recomandată, prin procedura stadiu dosar.  

Oricând ai nevoie de informații suplimentare sau ajutor în procesul de redobândire a cetățeniei române, suntem aici să te ajutăm.  

  • Dacă ai nevoie urgent de o consultație gratuită, completează formularul online de pe pagina web sau sună la numărul de telefon 022 10 50 80.    

Alte articole

Recomandăm să citești: