Stadiu dosar cetățenie română – cum să verifici online

Etapa dosarelor
Stadiu dosar este o etapă importantă în procesul de redobândire a cetățeniei romăne. Desigur, nu este una obligatorie și poate fi omisă, dar recomandă...
Vizualizat: 7055

Stadiu dosar este o etapă importantă în procesul de redobândire a cetățeniei romăne. Desigur, nu este una obligatorie și poate fi omisă, dar recomandăm tuturor să verifice, cel puțin o dată, stadiu dosar cetățenie română pentru a se asigura că dosarul este complet și se examinează.

Cetatenie romana stadiu dosar – de ce-i necesar de verificat?

Depunerea dosarului pentru redobândirea cetățeniei române nu este punctul final în procesul de redobândire a cetățeniei române, ci doar abia începutul.

Deși Legea cetățeniei române nr. 21/1991 prevede termenul legal de 5 luni pentru examinarea dosarului după depunere, în realitate acesta este depășit de 6-7 ori și durează 3-4 ani. Termenul se depășește din cauza numărului tot mai mare de cereri de redobândire a cetățeniei. Alte 2 cauze sunt numărul mic de angajați la instituțiile autorizate din România și monitorizarea minuțioasă a veridicității datelor. 

În cazul în care dosarul tău a fost acceptat, dar conține anumite erori sau acte lipsă, soluționarea acestuia se amână. Funcționarii sunt și ei oameni, iar la momentul recepționării dosarului nu întotdeauna îl verifică minuțios. Ca rezultat, frecvent, dosarele înregistrate pot să fie incomplete sau chiar să conțină acte cu erori. 

Iată de ce, după 6 luni de la depunerea dosarului, este recomandat să verifici stadiu dosar cetățenie română. Astfel, vei afla numărului dosarului tău, data de înregistrare, dacă dosarul este complet, termenul de soluționare a dosarului și soluția de aprobare a dosarului de cetățenie română.   

În cazul în care în răspunsul ANC îți este comunicat că dosarul tău este incomplet sau că există un act ce conține eroare, vei reuși să completezi dosarul cu acte lipsă, iar astfel vei evita respingerea dosarului.

Ca să afli stadiul dosarului tău ai 2 soluții legale:   

Expediază o scrisoare recomandată către Autoritatea Națională pentru Cetățenie  

Aceasta este o procedură legală și eficientă. Răspunsul vine în decurs de 2-3 luni. Este recomandat ca scrisoarea să fie expediată și de către cetățenii care au depus dosarul la unul dintre Consulatele României. Doar în așa mod poți afla numărul unic de înregistrare a dosarului, prin care îți vei putea ulterior monitoriza dosarul online.  

Juriștii JustConsult te pot ajuta cu redactarea corectă a scrisorii și expedierea acesteia către autoritatea competentă. De ce este important ca scrisoarea să fie întocmită corect? Pentru că orice greșeală în redactare te poate lăsa fără răspuns la solicitarea ta. Suntem aici să te ajutăm. Solicită asistența juristului pentru serviciul stadiu dosar.  

Verifică online stadiu dosar   

Accesează pagina web a Autorității Naționale pentru Cetățenie, cetatanie.just.ro stadiu dosar la articolul 11, pentru a verifica  stadiu dosar în baza numărului de pe bonul pe care l-ai primit în momentul depunerii dosarului.

Această opțiune nu este potrivită însă pentru persoanele care au depus la dosarul la unul dintre Consulatele României din străinătate. Verificarea online poate fi făcută în baza numărului unic solicitat prin scrisoare recomandată, prin procedura stadiu dosar cetatenie romana.  

Pe lângă aceasta, ANC nu oferă online informație privind lipsa unor acte la dosar sau a unor erori în acte.

Oricând ai nevoie de informații suplimentare sau ajutor în procesul de redobândire a cetățeniei române, JustConsult este aici să te ajute.  

Dacă ai nevoie urgent de o consultație gratuită, completează formularul online de pe pagina www.justconsult.md sau sună la numărul de telefon 022 10 50 80.    

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul