Pașaportul meu expiră. Care este procedura pentru reînnoirea pașaportului românesc

Pașaport românesc
Pașaportul românesc este eliberat pentru o perioadă determinată – de 3 ani pentru copii și de 10 ani pentru persoanele majore. La expirarea termenului de...
Vizualizat: 3745

Pașaportul românesc este eliberat pentru o perioadă determinată – de 3 ani pentru copii și de 10 ani pentru persoanele majore. La expirarea termenului de valabilitate a documentului de călătorie, este necesar de solicitat reînnoirea pașaportului românesc.

Mai multe state însă nu permit traversarea frontiere în baza unui pașaport care are o dată apropiată de expirare. Iată de ce este recomandat ca pașaportul românesc să fie reînnoit din timp.

Care este termenul de valabilitate al pașaportului românesc?

Pașaportul românesc este eliberat pentru o perioadă de la 3 până la 10 ani.   

 • 3 ani pentru minorii de până la 12 ani 
 • 5 ani pentru persoanele între 12-18 ani 
 • 10 ani pentru persoanele de peste 18 ani 

Trebuie să cunoști că, în cazul în care ai optat pentru reînnoirea pașaportului românesc până la expirarea celui precedent, respectivul document își păstrează  valabilitatea până la data înscrisă în fila informatizată. Dacă ai vize de călătorie și dorești să reînnoiești din timp pașaportul român, o pot face fără careva îngrijorări. Nu vei pierde viza.

Valabilitatea pașapoartelor încetează în momentul care se constată de către autorități că sunt deteriorate ori distruse sau, după caz, existența în conținutul acestora a unor ștersături ori modificări operate fără drept.

Unde solicit reînnoirea pașaportului românesc?

Pentru a depune cererea de reînnoire a pașaportului românesc este necesar să faci o programare online. Cererea o înregistrezi la Consulatul României de peste hotare pe portalul econsulat ro. În România trebuie să faci programare la serviciul de pașapoarte – Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple.

Pentru a nu face drumuri degeaba informează-te din timp privind programul cu publicul. Acest program diferă de la o instituție la alta.

Acte necesare pentru reînnoirea pașaportului românesc:

 • Certificatul de cetățenie română (după caz);
 • Buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate, în original;
 • Certificatul de căsătorie (după caz);
 • Dacă persoana deține Cartea de identitate provizorie, aceasta trebuie însoțită de certificatul de naștere, în original;
 • Buletin de identitate moldovenesc (dacă persoana nu deține un carnet de identitate românesc și solicită pașaport românesc cu domiciliul în Republica Moldova);
 • Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului;
 • Pașaportul anterior, dacă acesta există.

În ce situații îți poate fi refuzată reînnoirea pașaportului românesc?

Pe durata suspendării exercitării dreptului la libera circulație în străinătate, cetățeanului român i se refuză temporar eliberarea documentului de călătorie. Iar dacă i-a fost eliberat, îi este retras de către autoritățile competente să pună în executare măsura.

Ce faci dacă nu ai timp să te ocupi personal de toată procedura?

Dacă nu cunoști procedura de reînnoire a pașaportului românesc, nu ai timp ca să faci programările sau să stai în rânduri pe la instituții, poți apela la o companie de consultanță juridică, cu reputație, care te va ajuta să perfectezi actele rapid, legal și fără multe „bătăi de cap”.

JustConsult este o companie care activează în nișa de cetățenie română din 2003. În 19 ani am deservit peste 350 000 de cetățeni. În cadrul companiei activează juriști și specialiști de înaltă calificare, iar orice problemă legată de perfectarea actelor românești este soluționată operativ și conform prevederilor legale. Compania oferă ajutor la orice etapă, legată de redobândirea cetățeniei române. Lucrăm în conformitate cu legea, iar acest lucru îl garantăm prin contractul de prestări servicii, pe  care îl semnăm cu fiecare beneficiar. Oferim bon fiscal pentru fiecare taxă plătită.

În același timp, JustConsult este înregistrată în calitate de operator de date cu caracter personal, cu drept de operare transfrontalieră a datelor. Astfel, persoanele care ne încredințează actele sale au garanție 100% privind siguranța acestora.

Iar dacă este necesar de deplasat în România pentru a depune cererea de perfectare sau reînnoire a pașaportului românesc, transportul îl punem la dispoziția clientului la ora și în ziua necesară.  

Pentru o consultație urgentă din partea specialistului companiei, completează formularul de pe pagina JustConsult sau sună la numărul de telefon 022 10 50 80.

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul