Cum obții cetățenia română pentru copii tăi minori

Румынское гражданство
Zilnic, sute de moldoveni depun cereri pentru redobândirea cetățeniei române. Pentru a pregăti dosarul este necesar de colectat actele de stare civilă pro...
Vizualizat: 940

Zilnic, sute de moldoveni depun cereri pentru redobândirea cetățeniei române. Pentru a pregăti dosarul este necesar de colectat actele de stare civilă proprii și ale părinților, buneilor, străbuneilor. Dar cum vei proceda în cazul în care ai copii minori? Este bine de știut că există câteva reguli de urmat pentru ca împreună tine să obțină cetățenia română copii tăi minori.

Reguli de urmat pentru a obține cetățenia română împreună cu copii tăi minori

Cerere pentru redobândirea cetățeniei române poate fi depusă doar de către persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. În ceea ce privește copiii minori, potrivit Legii nr. 21 din 1 martie 1991, aceștia dobândesc cetățenia română odată cu părinții. Pentru aceasta, cererea privind redobândirea cetățeniei române de către copilul minor trebuie depusă concomitent cu dosarul părinților. Dacă numai unul dintre părinți solicită redobândirea cetățeniei române, este necesar consimțământul celuilalt părinte.

Pentru a redobândi cetățenia română împreună cu copiii minori, este necesar să completezi o declarație prin care ambii părinți își exprimă acordul pentru ca minorul să primească cetățenia. Această declarație trebuie depusă împreună cu dosarul de redobândire a cetățeniei de către părintele care solicită cetățenia română pentru sine.

Dacă copilul are peste 14 ani, va trebui să completeze și el o declarație, și să aibă un act de identitate fără de care completarea declarației nu va fi posibilă.

În cazul în care ai nevoie de informații suplimentare, solicită aici ajutorul  experților JustConsult

Există multe cazuri când unul dintre părinți se află peste hotare. În acest caz soluția este ca declarația notarială să fi completată separat de către fiecare părinte. Va fi necesară legalizarea și apostilarea ambelor declarații.

Este important de menționat că certificatul de naștere al copilului anexat la dosar trebuie să fie de asemenea legalizat la notar și, ulterior, apostilat.

În cazul în care ai ratat să incluzi cererea pentru copil minor la dosarul tău, fie copilul s-a născut după ce ai depus dosarul, acesta poate încă obține cetățenia română odată cu tine. Pentru aceasta va fi necesar doar să expediezi la ANC scrisoare cu o cerere și actele copilului, împreună cu declarația ambilor părinți.

Cum procedezi dacă dosarul tău a fost soluționat și nu au reușit să adaugi cererea pentru copil minor?

Se poate întâmpla că cererea ta de acordare a cetățeniei române a fost soluționată, dar nu ai reușit să completezi dosarul cu actele copilului. În acest caz, unica soluție este să formezi un dosar nou pentru copil minor. Dosarul va fi depus de către părinte la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, fie la Consulatul României.

Soluționarea cererii se face prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie. În cazul în care copilul devine major în timpul procesului de soluționare a cererii, acesta va depune jurământul.

Care sunt avantajele de a folosi serviciile oferite de JustConsult?

Evită pierderea momentelor importante. Adresează-te unei companii cu experiență și reputație bună, precum JustConsult.

Ce putem să-ți oferim?

 • Verificarea actelor pentru identificarea erorilor sau neconcordanțelor din documente;
 • Ghidare pas cu pas în cazul în care sunt descoperite erori în documente;
 • Completarea dosarului de redobândire a cetățeniei române cu toate documentele necesare;
 • Aranjarea actelor în ordinea corespunzătoare și pregătirea dosarului pentru depunere;
 • Garanția respectării procedurii conform legii, printr-un contract de prestare servicii;
 • Confidențialitatea datelor cu caracter personal;
 • Asigurarea transportului tur-retur în România;
 • Mentenanță pe toată durata procesului de depunere a dosarului de redobândire a cetățeniei române.

Completează formularul de pe justconsult.md și primește o consultație gratuită de la un expert al companiei.

În cazul în care ai nevoie de o consultație urgentă și gratuită, poți suna la numărul de telefon 022 10 50 80.

Recomandăm să citești:

Свяжись с нами!

Заполни форму для получения румынского гражданства. Специалист свяжется с тобой для бесплатной консультации.


  Кишинев
  Бельцы
  Кагул