Planifici să redobândești cetățenia română și pregătești documentele pentru dosar? Vei descoperi rapid că există două proceduri importante pentru depunerea dosarului – legalizarea și apostilarea actelor. Dar care este diferența dintre apostilare și legalizare și cum să te asiguri că dosarul tău este complet?
Iată ce trebuie să știi pentru a evita întârzierile și complicațiile în examinarea dosarului de cetățenie române!
Ce este legalizarea actelor și de ce este necesară?
Legalizarea actelor este o procedură internă care confirmă că o copie a unui document corespunde originalului. În general, aceasta se aplică pe copii ale documentelor și este frecvent utilizată în dosarele juridice din interiorul țării.
În cazul redobândirii cetățeniei române, legalizarea se face pentru a atesta că o copie a actului anexat la dosar corespunde originalului. Astfel, un notar public autorizat legalizează o copie de pe act, aplicând ștampila și semnătura sa.
Ce este apostilarea actelor și cum se diferențiază de legalizare?
Apostilarea este un proces internațional prin care autoritățile unui stat atestă că un document emis în acea țară este autentic și poate fi folosit într-un alt stat semnatar al Convenției de la Haga.
De la 1 decembrie 2021, autoritățile române au impus apostilarea documentelor pentru cei care doresc să redobândească cetățenia română. Este obligatoriu pe acte să fie aplicată apostila pentru depunere dosar de redobândire a cetățeniei române. Apostilarea este necesară pentru ca actele tale să fie acceptate în procesul de redobândire a cetățeniei române.
Apostila se aplică atât pe originalele actelor, cât și pe copiile legalizate la notar în cazul în care sunt legalizate în Republica Moldova. Pentru actele legalizate la un notar în România nu este necesară apostila.
Care acte trebuie legalizate și apostilate?
Pentru un dosar complet de redobândire a cetățeniei române, toate actele de stare civilă trebuie să fie legalizate. Ulterior, pe documentele originale se va aplica apostila. Pe copiile legalizate de un notar din Republica Moldova și pe cazierul judiciar, de asemenea, trebuie să fie aplicată apostila.
Este important să știi că pașaportul și buletinul de identitate moldovenesc nu pot fi apostilate. Aceste documente trebuie să fie legalizate la un notar în România.
Cum și unde legalizezi actele și aplici apostila?
Legalizarea actelor se face la un notar public autorizat din Republica Moldova. Acesta va verifica originalele și va adăuga semnătura și ștampila pe copii, confirmând autenticitatea acestora. Recomandarea însă este ca actele pentru dosarul de cetățenie română să fie legalizate la un notar din România pentru a scăpa de necesitatea apostilării acestora.
Апостиль документов se aplică de către Ministerul Justiției al Republicii Moldova, prin Direcția Apostilă. Procesul implică depunerea documentelor la instituție. Apostila poate fi solicitată și online, iar pentru aceasta este necesară semnătura mobilă.
Pentru a parcurge rapid aceste proceduri este important să verifici că toate documentele sunt de format nou, nu conțin erori și nu sunt deteriorate. În caz contrar, există probabilitatea ca actele tale să nu fie acceptate pentru apostilare.
Cum te asiguri că dosarul tău de cetățenie este în ordine?
Dacă nu ești sigur de procedură și vrei să economisești timp și nervi, JustConsult îți poate ghida fiecare pas. Lasă pregătirea dosarului pe mâna specialiștilor! Asigură-te că dosarul pentru redobândirea cetățeniei române este complet și corect pregătit, fără riscuri de respingere.
Pentru detalii suplimentare sau pentru a începe procesul sună la 022 80 20 80 sau completează formularul de pe justconsult.md.