Prelungirea pașaportului românesc în străinătate: Pașii de urmat

Румынский паспорт
Emigrarea într-o țară a Uniunii Europene a determinat mulți moldoveni să-și obțină pașaportul românesc pentru a beneficia de avantajele sale. Însă, ...
Vizualizat: 1078

Emigrarea într-o țară a Uniunii Europene a determinat mulți moldoveni să-și obțină pașaportul românesc pentru a beneficia de avantajele sale. Însă, în situația în care te afli deja stabilit în străinătate, poate fi dificil să ajungi în România pentru a solicita prelungirea pașaportului românesc atunci când acesta expiră.

Cu toate acestea, există o soluție: prelungirea pașaportului românesc poate fi solicitată prin intermediul misiunilor diplomatice ale României. În acest articol, vom explora procedura detaliată și cerințele specifice pentru prelungirea pașaportului românesc în străinătate.

Unde poți solicita prelungirea pașaportului românesc în străinătate?

Prelungirea pașaportului românesc poate fi efectuată prin intermediul Consulatului României din țara în care te afli. Pentru a solicita prelungirea, este necesar să obții o programare online în prealabil prin intermediul site-ului econsulat.ro.

La data programării, este obligatoriu să te prezinți personal la sediul Consulatului. Este important să reții că cererile pentru eliberarea sau prelungirea pașaportului românesc nu pot fi depuse prin intermediul unui mandatar cu procură specială sau prin poștă.

Ce acte sunt necesare pentru prelungirea pașaportului românesc în străinătate?

Pentru prelungirea pașaportului românesc în străinătate, vei avea nevoie de următoarele documente:

  • Pașaportul românesc anterior, în cazul în care acesta există;
  • Certificatele de stare civilă originale;
  • Buletinul de identitate (românesc sau moldovenesc);
  • Documente eliberate de autoritățile statului de domiciliu, împreună cu traducerea autorizată în limba română (dacă este cazul), care atestă rezidența sau dobândirea dreptului de ședere.

Toate documentele trebuie prezentate în original și vor fi returnate după depunerea cererii de prelungire a pașaportului românesc.

Durata și costurile prelungirii pașaportului românesc în străinătate

Pentru cererile de prelungire a pașaportului românesc depuse la consulatele României din statele membre ale Uniunii Europene, procesul de eliberare durează în mod normal 45 de zile.

Dacă te afli într-o țară care nu este membră a UE, va trebui să aștepți 60 de zile.

În ceea ce privește costurile, pe lângă taxa de stat (234 RON pentru minori până la 12 ani și 258 RON pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani), va trebui să plătești și taxa consulară.

Taxa pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic este de 59 de euro sau echivalentul în moneda locală.

Cum poți primi pașaportul românesc prelungit în străinătate?

La momentul depunerii cererii, trebuie să specifici locul de unde dorești să ridici pașaportul românesc. Ai posibilitatea să-l ridici personal de la Consulatul la care ai depus cererea sau de la alt Consulat.

Mai poți solicita prin cerere ca pașaportul să-ți fie expediat la o altă adresă. În acest caz, trebuie să depui cererea când soliciți eliberarea pașaportului și să suporți costurile de expediere.

Ce poți face dacă nu ai timp să te ocupi personal de procedură?

Dacă nu ești familiarizat cu procedura de prelungire a pașaportului românesc sau nu ai timp să faci programări, poți apela la serviciile unei companii de consultanță juridică cu o reputație solidă.

JustConsult te va ajuta chiar și de la distanță să parcurgi rapid și legal toate etapele necesare, fără bătăi de cap.

Pentru o consultație urgentă din partea unui jurist al companiei JustConsult, completează formularul de pe pagina justconsult.md sau suna la numărul de telefon 022 10 50 80.

Recomandăm să citești:

Свяжись с нами!

Заполни форму для получения румынского гражданства. Специалист свяжется с тобой для бесплатной консультации.


    Кишинев
    Бельцы
    Кагул