Tot ce trebuie să știi despre dreptul de muncă în Uniunea Europeană

Pașaport românesc
Dacă deții pașaport românesc, poți munci legal în țările Uniunii Europene, fără a deține permis de muncă. Asta înseamnă că poți să locuiești l...
Vizualizat: 3002

Dacă deții pașaport românesc, poți munci legal în țările Uniunii Europene, fără a deține permis de muncă. Asta înseamnă că poți să locuiești legal în țara respectivă, în calitate de angajat, persoană care desfășoară activități independente sau lucrător detașat (angajat temporar), dacă îndeplinești câteva condiții:

  • Ca angajat într-o țară din UE, trebuie să te înregistrezi la instituțiile de autoritate relevantă (de regulă, primăria sau secția locală de poliție) după primele 3 luni de muncă. În acel moment obții și un certificat de înregistrare. Acesta confirmă dreptul de a locui în țara respectivă. Pentru înregistrare, vei prezenta următoarele acte: buletin de identitate românesc, pașaport românesc, adeverință de salariat/confirmare de încadrare în câmpul muncii din partea angajatorului și dovada că ești lucrător independent (după caz).
  • Dacă planifici să muncești într-o țară din UE mai puțin de 3 luni, trebuie să declari prezența, într-un timp cât mai scurt de la sosire. Autoritățile responsabile sunt primăria sau poliția. Dacă nu o faci în timp util, poți fi amendat(ă).
  • Dacă ai locuit legal într-o țară din UE continuu timp de 5 ani, cu respectarea tuturor condițiilor de ședere, primești dreptul la ședere permanentă.
    Important! Îți poți pierde dreptul la ședere permanentă doar dacă locuiești în afara țării respective mai mult de 2 ani.
  • Dacă ești pe teritoriul țării respective în vacanță, trebuie să te înregistrezi doar dacă perioada șederii tale depășește 3 luni.

Ce se întâmplă cu dreptul de ședere, dacă îmi pierd locul de muncă?

Dacă, din anumite motive, îți pierzi locul de muncă, poți în continuare rămâne în țara respectivă, dacă:

  • Ești temporar incapabil de a munci din cauza unei boli sau a unui accident.
  • Te-ai înregistratca șomer involuntar pe lângă agenția de ocupare a forței de muncă. Dacă ai fost angajat(ă) oficial mai puțin de 1 an înainte de a-ți pierde locul de muncă, îți menții dreptul care se acordă și cetățenilor țării respective, pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.
  • Urmezi un program de formare profesională. Dacă nu ești înregistrat ca șomer, formarea profesională trebuie să aibă legătură cu locul de muncă pe care l-ai ocupat anterior.

Vrei să muncești într-o țară din Uniunea Europeană, dar încă nu ai pașaport românesc? Descarcă Ghidul PDF de cetățenie gratuit, ca să afli care sunt toate etapele în redobândirea cetățeniei române. Ne poți contacta la 022 10 50 80 sau scrie-ne pe pagina de Facebook pentru o consultație gratuită.

Cunoaștem toată procedura legală și te ajutăm la toate etapele. Suntem alături de la completarea dosarului pentru redobândirea ceățeniei române și până la livrarea actelor perfectate în Moldova.

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul