Cum vor călători moldovenii în țările UE din noiembrie 2023

Știri importante
Noutatea privind implementarea autorizației de călătorie pentru Uniunea Europeană (ETIAS), din noiembrie 2023, a bulversat moldovenii. Mai multe surse media...
Vizualizat: 1650

Noutatea privind implementarea autorizației de călătorie pentru Uniunea Europeană (ETIAS), din noiembrie 2023, a bulversat moldovenii. Mai multe surse media anunțau că moldovenii vor avea nevoie de viză pentru a călători în UE din 2023. În acest articol am decis să clarificăm aceste aspecte și să oferim explicații despre noul sistem de călătorii în UE.

Ce este sistemul ETIAS

Cetățenii statelor extra-comunitare, care beneficiază de regim liberalizat de călătorii în Uniunea Europeană, inclusiv moldovenii care nu aveau nevoie de viză pentru UE din noiembrie 2023 vor trebui să aplice și să achite o taxă. La modul practic, ETIAS (European Travel Information and Authorization System) este o viză electronică, doar că oficial este denumită  ”autorizație de călătorie electronică”.

Ca urmare, pentru a călători în spațiul UE, cetățenii acestor state, fie este vorba de americani, canadieni, britanici sau moldoveni, vor trebui să solicite „viza” ETIAS.

Motivul oficial pentru introducerea ETIAS este consolidarea securității la frontieră. În plus, UE vrea să monitorizeze digital pe toți cetățenii străini care intră și ies din țările membre, dar beneficiază de regim preferențial de călătorii.

Cine va solicita și cât costă autorizația ETIAS

Autorizația de călătorie va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta între 18 și 70 de ani. Costul acestei așa numite vize este de 7 euro.  

Va fi nevoie de ETIAS atât pentru a intra în zona Schengen, cât și pentru țările care nu au intrat încă în acesta.

În ceea ce ține de ETIAS viză pentru România, se presupune că la fel va fi aplicată.

„România nu este în Schengen. Așa că, teoretic, își poate stabili propriile reguli despre cine lasă să intre în țară și pentru cât timp. Cu toate acestea, se preconizează că va face parte din blocul Schengen în 2023. Aceasta va însemna că va avea exact aceleași cerințe ca și celelalte țări Schengen până atunci”, menționează Comisia Europeană.

Regulile însă s-ar mai putea schimba până în noiembrie sau România va fi chiar acceptată în Schengen în 2023.

Ce spun autoritățile: vor călători moldovenii în UE cu viză din 2023?

Autoritățile Republicii Moldova au explicat dacă vor călători moldovenii în UE cu viză din 2023. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a oferit precizări privind noul sistem de autorizații.

Potrivit Ministerului de Externe, UE planifică începerea funcționării ETIAS din noiembrie 2023. Menționăm, că anterior data respectivă a fost amânată, spre exemplu, data lansării a fost stabilită și pentru mai 2023.

Pentru o perioadă de 6 luni de la data începerii funcționării ETIAS, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională.

La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu – a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de 6 luni din momentul începerii funcționării ETIAS.

Cum va funcționa sistemul ETIAS pentru cetățenii Republicii Moldova

Autoritățile europene spun că nu e vorba de o viză, ci doar de un sistem automatizat.

Solicitarea va fi transmisă prin email, iar aprobarea sau refuzul la fel vor veni prin mail. Autoritățile spun că marea majoritate a cererilor, circa 95%, vor fi aprobate automat și doar  3-4% vor dura mai mult (maxim 30 de zile).

Autorizația de călătorie electronică va fi valabilă 3 ani sau până la expirarea pașaportului. Respectiv, nu va fi nevoie de solicitat la fiecare călătorie.

Deținătorii pașaportului românesc vor fi scutiți de „viza” pentru UE ETIAS

Cetățenii români însă vor fi scutiți de necesitatea solicitării autorizației de călătorie și să achite 7 euro pentru această viză. România este stat membru al Uniunii Europene, iar cetățenii săi se bucură de toate facilitățile din interiorul comunității.

Perfectează acum acte de călătorie românești, pentru a te bucura de toate beneficiile unei cetățenii europene. Completează formularul pentru a solicita o consultație telefonică gratuită privind obținerea cetățeniei române. Pentru a primi o consultație urgentă apelează direct la numărul 022 10 50 80.

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul