Ai verificat termenul de expirare a pașaportului românesc? Iată ce trebuie să știi despre perfectarea unui pașaport nou

Pașaport românesc
De sărbători, călătorim mai mult. Unii – din străinătate acasă, alții – de acasă în străinătate. De aceea, e o perioadă mai aglomerată...
Vizualizat: 5364

De sărbători, călătorim mai mult. Unii – din străinătate acasă, alții – de acasă în străinătate. De aceea, e o perioadă mai aglomerată nu doar în aeroporturi, dar și la secțiile de evidență a pașapoartelor.

Știm cât de mult îți dorești să petreci sărbătorile frumos, așa cum ai visat un an întreg, de aceea îți recomandăm să verifici din timp termenul de expirare a pașaportului românesc, pentru ca nimeni și nimic să nu-ți strice planurile și să nu-ți petreci sărbătorile stând la cozi.

Spre deosebire de perfectarea altor acte românești, unde termenele legale de perfectare sunt deseori depășite, pașaportul românesc se eliberează în 14 zile calendaristice din momentul depunerii cererii.

Pentru comoditatea ta, îți amintim aici care sunt actele necesare pentru perfectarea unui pașaport românesc nou:

 1. Certificatul de cetățenie română
 2. Certificatul de naștere românesc
 3. Certificatul de căsătorie românesc (după caz)
 4. Buletinul de identitate moldovenesc (după caz, pentru cetățenii români cu domiciliul în Republica Moldova)
 5. Pașaportul expirat/care urmează să expire
 6. Dovada achitării taxei pentru pașaport (cu CNP-ul titularului pașaportului)

Costul pașaportului simplu electronic românesc constituie 258 lei pentru persoanele majore și pentru minorii de peste 12 ani; 234 lei pentru minorii sub 12 ani.

Taxa pentru perfectarea pașaportului simplu electronic românesc se poate achita:

 • La Trezorerie și la CEC Bank (fără comision)
 • La oficiile poștale (comision 10 lei)
 • Prin virament bancar sau online banking

Ai grijă la indicarea corectă a numelui, prenumelui și CNP-ului la achitarea taxei. Nu uita să prezinți dovada achitării!

Pașaportul simplu electronic românesc este valabil:

 • 3 ani pentru minorii de până la 12 ani
 • 5 ani pentru persoanele între 12-18 ani
 • 10 ani pentru persoanele de peste 18 ani

Important! Pentru a depune cererea de perfectare a unui pașaport românesc nou, e necesar să faci o programare online, fie la sediul Serviciului de evidență a pașapoartelor din localitatea în care urmează să depui actele, fie online: https://www.epasapoarte.ro/. Verifică programul de lucru cu publicul al instituției la care urmează să depui acetele. În România, acesta diferă de la o localitate la alta.

Îți amintim că poți oricând apela la JustConsult, dacă nu ai timp să te ocupi de programări singur(ă). Vom avea grijă să te programăm la timp pentru perfectarea pașaportului nou. Îți stăm la dispoziție și pentru perfectarea altor acte românești sau la orice etapă în procesul de redobândire a cetățeniei românești.

Ai o întrebare? Îți răspundem gratis, la telefon 022 10 50 80 și online: https://justconsult.md/service/pasaport-romanesc/

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul