ANC va soluționa mai rapid cererile de redobândire a cetățeniei! Vezi la ce număr de dosar se planifică de ajuns în martie 2022

Etapa dosarelor
Cetățeni moldoveni, care sunt în așteptarea unui răspuns privind soluționarea dosarului de redobândire a cetățeniei române, pot primi noutatea bună. ...
Vizualizat: 2138

Cetățeni moldoveni, care sunt în așteptarea unui răspuns privind soluționarea dosarului de redobândire a cetățeniei române, pot primi noutatea bună. În 2022, Autoritatea Națională pentru Cetățenie planifică să majoreze semnificativ numărul de dosare prelucrate și soluționate.

Estimarea a fost făcută publică de către instituție pe pagina sa oficială, în contextul numărului mare de dosare care sunt în așteptare.

ANC planifică să soluționeze câte 20 de mii de dosare trimestrial

Potrivit unui anunț al ANC, în primele trei luni ale anului 2022, urmează să fie analizate și soluționate circa 20 000 de dosare, depuse în temeiul art. 11 din Legea cetățeniei române. Pentru comparație, în trimestrul IV al anului 2021 au fost soluționate doar 13 135 de cereri.

Respectiv, până la finele lunii martie 2022, ANC estimează o evoluție în soluționarea dosarelor cu numere cuprinse între 38.450/RD/2019 – 60.000/RD/2019.

Această impulsionare se planifică de obținut de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie prin consolidarea dialogului cu partenerii instituționali – Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, pot fi obținute mai rapid avizele de la instituții. De asemenea, ANC precinizează modifice și completeze unele regulamente interne, iar astfel să fie prelucrate mai eficient a cererile.

Mai multe locuri la programarea online pentru depunerea dosarelor la ANC

O altă noutate bună, cu care vine la început de an Autoritatea Națională pentru Cetățenie, ține de majorarea numărului de programări pentru depunerea dosarelor la sediul central al ANC.

În acest scop, a fost modificat programul de lucru cu publicul la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie din București. Respectiv, din 13 ianuarie 2022, a devenit posibilă depunerea dosarului și în zilele de Joi. Anterior, doar solicitanții asistați de avocați puteau depune cererile privind cetățenia română în fiecare zi de Joi, la sediul ANC din București.

Astfel, la București dosarele vor putea fi depuse în zilele de: Luni, Marți, Miercuri și Joi între orele 08.30-12.00 și 12.30-16.00.

Numărul maxim de programări care se pot efectua pentru fiecare sediu al ANC a fost stabilit astfel:

 • Sediul ANC București: 250 de programări/zi (cereri depuse în temeiul art. 11 din Legea cetățeniei române) și 40 de programări/zi (cereri depuse în temeiul art. 8, 81, 10 și 27 din Legea cetățeniei române);
 • Biroul Teritorial Galați: 50 de programări/zi;
 • Biroul Teritorial Iași: 50 de programări/zi;
 • Biroul Teritorial Suceava: 50 de programări/zi.

Important!

Accesul cetățenilor la sediul ANC se face exclusiv în baza programărilor online. Programările sunt valabile doar pentru articolul de lege selectat. În cazul în care un solicitant face o programare pe un articol de lege (exemplu art. 8), iar la depunerea actelor rezultă că cererea este în conformitate cu un alt articol de lege (exemplu art. 11), programarea va fi anulată. În astfel de cazuri va fi nevoie de reprogramare la o dată ulterioară, în conformitate cu articolul corect de lege.

JustConsult oferă mentenanță și suport pentru programare online și depunere dosar de redobândire a cetățeniei române.

 • Pentru a obține o consultație gratuită din partea specialistului companiei, completează formularul de pe pagina JustConsult. Dacă ai nevoie de o consultație urgentă, sau sună la numărul de telefon 022 10 50 80.  
 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul