Apostila pe acte pentru redobândirea cetățeniei române – o nouă etapă obligatorie! 

Apostilă
Ai lăsat în urmă etapa de colectare a tuturor actelor de stare civilă pentru completarea dosarului de redobândire a cetățeniei române? Nu este cazul �...
Vizualizat: 4482

Ai lăsat în urmă etapa de colectare a tuturor actelor de stare civilă pentru completarea dosarului de redobândire a cetățeniei române? Nu este cazul însă să te relaxezi. Urmează un alt pas important –  apostila  pentru redobândirea cetățeniei române.  

Conform modificărilor la Legea cetățeniei române nr. 21/1991, aplicate prin Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 82/21.07.2021,  a devenit obligatorie aplicarea apostilei sau supralegalizarea actelor din dosarul pentru redobândirea cetățeniei române.  

Noile cerințe impun aplicarea apostilei pe toate actele din dosar, inclusiv pe originalul actelor de stare civilă, iar după traducerea și legalizarea acestui act, se va aplica apostila și pe autentificarea respectivului act.  

Prevederile legate de apostilare a documentelor din dosarul de cetățenie se aplică tuturor cererilor depuse din data de 26 iulie  2021, indiferent de locul depunerii cererii – la sediul ANC sau la misiunile diplomatice ale României din străinătate.  

IMPORTANT!  Pe motiv că noile modificări la lege vin în contradicție cu Tratatul dintre Republica Moldova și România privind asistența juridică în materie civilă și penală din  06.07.1996, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a refuzat o perioadă aplicarea apostilei pe actele destinate prezentării în România. Ca urmare, în perioada 26 iulie – 6 decembrie 2021, la ANC și Consulatele României au fost recepționate dosare cu acte neapostilate. Există mare probabilitate că stadiul de procesare a acestora să fie modificat, prin solicitarea completării cu actele apostilate. Recomandăm verificarea stadiului dosarului prin expedierea unei scrisori către ANC în termen de 5 luni de la data depunerii. Astfel, te vei asigura că dosarul tău nu va fi tergiversate din cauza lipsei actelor apostilate. 

Te întrebi ce este apostila și unde soliciți aplicarea acesteia?  

Apostilarea reprezintă un procedeu de confirmare a autenticității actelor emise de către un stat, cu scopul recunoașterii într-un alt stat. Cu alte cuvinte, prin aplicarea apostilei Republica Moldova confirmăcă actele pe care aceasta a fost aplicată sunt autentice, emană de la o autoritate competentă a statului și au caracter oficial.  

Apostila a apărut ca urmare a elaborării Convenției cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine. Republica Moldova se numără printre statele care au ratificat așa numita Convenție de la Haga.   

În Republica Moldova unica instituție care aplică apostila este Ministerul Justiției, Direcția Apostilă.  

Ce pași trebuie să faci când depui actele pentru apostilare?  

Trebuie să te adresezi Direcției Apostilă de pe lângă Ministerul Justiției, unde depui cererea și actele pentru aplicarea apostilei.   

Ministerul Justiției a anunțat că, începând cu 23 decembrie 2021, depunerea actelor spre apostilare va avea loc în baza unei programări online prin intermediul unui sistem automatizat. Totodată, la un ghișeu se va menține posibilitatea depunerii actelor fără programare, pentru persoanele care nu au acces la internet. 

Recomandarea este să verifici bine dacă dosarul este complet. Astfel, te vei asigura că din acest motiv nu vei fi refuzat. Aici, la fel este important să faci o programare prealabilă online, pentru a nu face cale întoarsă.    

După depunerea cererii, urmează să te prezinți la instituție încă o dată, pentru a-ți ridica actele cu apostila aplicată.   

Nu uita, dacă mai este necesar de tradus actul apostilat, atunci vei avea de făcut alte 4 drumuri în plus. Vei merge pentru depunerea actului la traducere, pentru ridicarea traducerii, depunerea traducerii pentru apostilare și, în final, ridicarea traducerii apostilate.     

Dacă alegi să apelezi la asistența JustConsult, trebuie să știi că toate actele tale vor fi în deplină siguranță. Aceasta pentru că JustConsult este unicul operator cu drept de procesare a datelor cu caracter personal din domeniul cetățeniei române. Astfel, poți avea 100% încredere în noi!  

JustConsult te poate ajuta să obții apostila  pentru redobândirea cetățeniei române. Solicită consultația gratuită a unui expert – sună la 022 10 50 80 sau completează formularul de pe site și primești răspuns la orice întrebare!   

  

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul