Ce se întâmplă cu alocația pentru copii în România, de la 1 ianuarie 2023

Alocații pentru copii
Alocația pentru copii în România se acordă lunar în baza cererii unuia dintre părinți. Alocația se achită până la împlinirea vârstei de 18 ani. În...
Vizualizat: 2434

Alocația pentru copii în România se acordă lunar în baza cererii unuia dintre părinți. Alocația se achită până la împlinirea vârstei de 18 ani.

În ultimii ani, mărimea alocației pe care o acordă România a înregistrat o majorare semnificativă. De la 1 ianuarie 2022, alocația pentru copii cu vârsta până la 2 ani constituie 600 de RON sau echivalentul a 121 de euro. Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani alocația este de 243 de RON sau echivalentul a 49 de euro.

Ce se va întâmpla cu alocația românească în 2023?

Alocația de stat nu va mai suferi modificări pe parcursul anului 2022. Ordonanța de urgență a Guvernului 126/2021 stabilește că alocația pentru copii în România în 2023 va fi indexată de la 1 ianuarie, cu rata medie anuală a inflației.

Aceasta înseamnă că, în premieră, alocația pentru copii în România va avea din 2023 o indexare stabilită prin lege. Mai exact, alocația va crește în fiecare an în funcție de rata medie a inflației din anul precedent, înregistrată oficial în România.

Guvernul ar urma să adopte această majorare până la finalul anului. Potrivit unor surse citate de Romaniatv.net, Guvernul ia în calcul o majorare a alocatiilor cu 5.1% la sută de anul viitor. Adica o majorare care ar acoperi rata inflaţiei din 2021, deşi în 2022 aceasta a fost mult mai mare.

Guvernul României urmează să adopte o decizie până la finele anului.

Copii născuți în afara României pot primi alocația

Copii născuți în Republica Moldova, ai căror părinți dețin cetățenia română, pot primi alocația de stat. Părinții trebuie să depună doar un dosar la Primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul în România. O condiție obligatorie pentru a depune dosarul este ca părintele care solicită plata alocației să dețină buletin de identitate românesc și să fie transcris certificatul de naștere al copilului.

Acte necesare pentru dosarul de alocație:

 • Certificat de naștere românesc al copilului minor;
 • Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
 • Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
 • Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
 • Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
 • Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
 • Extras de pe contul bancar.

Când și cum se virează alocațiile pe card?

Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. Plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

Decizia privind recalculul alocației se ia strict de către instituția competentă din România.

Data la care alocația copiilor intră pe card poate să varieze în anumite situații. Prin lege nu este stabilită o dată pentru intrarea alocațiilor pe cardul părinților. De obicei însă banii intră pe data de 8 pentru luna anterioară.

Dacă data de 8 cade în weekend, există posibilitatea ca banii să intre în cont vinerea sau lunea.

Nu ai timp să faci zeci de drumuri în România cu un copil mic în brațe? Îți venim în ajutor

 • Vom pregăti dosarul cu toate actele necesare pentru solicitarea alocațiilor
 • Îți punem la dispoziție transport confortabil tur-retur în România
 • În localitățile unde este posibil, depunem noi prin procură dosarul pentru alocație

Oricând ai nevoie de ajutor în procesul de perfectare a actelor românești, inclusiv alocațiile pentru copii, suntem la dispoziția ta, la numărul de telefon 022 10 50 80 sau completează formularul de pe site, iar un consultant va reveni cu apel telefonic.

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul