Certificat de naștere și de căsătorie românesc: cum transcrii actele gratuit?

Transcriere acte de stare civilă
Transcrierea actelor de stare civilă în registrele românești este următoarea etapă după ce depui jurământul de credință și redobândești cetățeni...
Vizualizat: 2133

Transcrierea actelor de stare civilă în registrele românești este următoarea etapă după ce depui jurământul de credință și redobândești cetățenia română. Dacă te informezi corect, poți să transcrii actele gratuit.

Acest procedeu presupune transferarea datelor din certificatul tău de naștere sau de căsătorie în baza de date a statului român. În urma transcrierii vei obține certificat de naștere sau de căsătorie românesc.

Cât costă transcrierea actelor de stare civilă la Consulat?

Răspunzând la întrebarea ce preț vei plăti pentru certificat de naștere sau certificat de căsătorie românesc – pentru transcrierea actelor la Consulate nu sunt percepute taxe. Respectiv, poți să transcrii actele gratuit dacă depui cerere la unul dintre Consulatele române. Pentru a depune o cerere vei avea nevoie de o programare online, realziată pe site-ul econsulat.ro

Marele impediment este însă termenul de programare pentru transcriere. La Consulatul de la Chișinău, de exemplu, așteptarea este de un an și jumătate, iar actele le vei transcriere pe rând. Astfel, dacă ai de transcris certificat de naștere și unul de căsătorie, așteptarea va fi de aproape 3 ani.

Consulatele de la Cahul și Bălți sunt mai rapide la capitolul transcrieri, oferind o programare de la 1  la 6 luni, iar la Bălți poți transcrie toate actele concomitent.

 • Poți solicita o consultație gratuită la numărul de telefon 022 10 50 80.

În România, transcrierea actelor de stare civilă este mai rapidă

Dacă vei opta pentru transcrierea actelor în România, unele Oficii Stare Civilă au fost instituite taxe pentru transcriere. De exemplu, la Iași taxa pentru transcriere este de 45 RON, la care se adaugă 13 RON taxa procesare dosar. Pentru a depune dosar în România vei mai suporta cheltuielile de transport tur-retur.

Totuși, birocrația legată de pregătirea dosarului și dificultatea obținerii unei programări face ca mulți cetățeni să apeleze la ajutorul unor companii juridice din domeniu. De exemplu, pentru a transcrie certificate de stare civilă la primăria București Sector 1 trebuie să ai o programare prealabilă care se face o singură dată pe lună – pe data de 15, pentru luna următoare, pe site-ul oficial al Primăriei și care se epuizează extrem de rapid.

Celelalte primării au stabilite condiții specifice de depunere a actelor de stare civilă pentru transcriere. Astfel, unele primării au implementat sistemul de programare online, altele – nu. De asemenea, în unele primării este posibil de depus pentru transcriere mai multe acte concomitent, în altele – nu.

Costul serviciilor de transcriere acte românești, pe care îl vei achita la o companie juridică, poate varia în funcție de caz: localitatea unde se solicită transcrierea, în baza cărui act va fi transcris certificatul de stare civilă, dacă mai este necesar de aplicat anumite mențiuni pe act (divorț, deces), dacă va fi depus dosarul personal sau prin procură etc.

Prețul pentru transcrierea actelor române este format din cheltuielile legate de organizare, remunerarea angajaților care se ocupă de toate procedurile birocratice și identifică soluții legale. Tot aici este inclus și costul serviciilor acordate de către reprezentanții legali din România, care se ocupă de depunerea dosarelor prin procură, verificarea etapei de perfectare sau ridicarea actelor și livrarea documentelor românești în Moldova.

Costul exact pentru perfectarea unui act va fi calculat după verificarea actelor. Iar în cazul necesității de a pleca în România pentru depunere – se va achita și transportul.

Recomandările JustConsult:

 • Informează-te, înainte de face programări online.
 • Verifică corectitudinea actelor pentru a evita pierderi de timp și cheltuieli în plus.
 • În cazul în care nu te descurci cu programarea online, la Consulatele din Republica Moldova sau la oficiile de stare civilă din România, apelează la un avocat, jurist sau o companie ce oferă asistență în domeniul cetățeniei române.

De ce să apelezi la JustConsult pentru a obține acte românești?

JustConsult oferă servicii de perfectare a actelor românești doar legal, iar toate actele sunt în deplină siguranță cu noi. Prețurile la serviciile oferite de companie sunt transparente și corecte.
Ai garanția executării tuturor obligațiilor de către companie prin semnarea unui contract de prestări-servicii.

 • Verificăm și pregătim dosarul pentru transcrierea actelor;
 • Primești bon fiscal pentru toate serviciile solicitate;
 • Efectuăm în prealabil programarea online pentru perfectarea actelor românești;
 • Depui mai multe acte pentru transcriere concomitent;
 • Te asistăm la depunere;
 • Îți asigurăm transport tur-retur în România – Iași, Vaslui, București, Galați ș.a.;
 • Ridicăm și îți livrăm actele românești acasă, în Moldova.

Pentru a beneficia de serviciile JustConsult scrie-ne datele tale în formularul de pe site. Un consultan te va contacta în scurt timp și îți va oferi detalii despre acte românești ce preț au și vor explica procedurile de perfectare. Sună 022 10 50 80 .

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul