Image

Cum obțin permis de conducere românesc?

Cum obțin permis de conducere românesc?

Dacă credeai că cea mai complicată etapă din viața ta ține de redobândirea cetățeniei române, o să te rugăm să nu te întristezi prea tare. Asta în cazul în care mai vrei și permis de conducere românesc.

E adevărat că, pentru a obține permisul de conducere românesc, e necesar să ai buletin de identitate românesc și domiciliul stabil pe teritoriul României. În așa caz, vei putea să conduci liber un autoturism pe drumurile Uniunii Europene, dar și să te angajezi în calitate de șofer.
Ai deja un permis de conducere moldovenesc? Deci, îți rămâne doar să îl preschimbi pe un permis românesc. Nu te grăbi cu aplauzele, că procedura nu e deloc simplă. În plus, mai și durează destul.

Ce trebuie să știi, înainte de toate, despre preschimbarea permisului de conducere moldovenesc pe cel românesc:

  • În permisul românesc se vor indica categoriile în ordinea în care acestea au fost obținute în Republica Moldova. De asemenea, se va menționa faptul că acesta a fost obținut în baza preschimbării permisului moldovenesc. Acest fapt nu îți limitează însă libertatea de a conduce pe drumurile din Uniunea Europeană sau de a te angaja în calitate de șofer.
  • Permisele de conducere se eliberează de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule (în funcție de locul de domiciliu din România).
  • Pentru a depune actele la preschimbarea permisului, ai nevoie de o fișă medicală eliberată de una dintre instituțiile medicale autorizate din România.
  • Nu vei primi permisul de conducere românesc, până când Autoritatea competentă din România nu va obține informațiile privind autenticitatea permisului de conducere moldovenesc din partea autorităților competente din Moldova. 

Acum, să luăm pe rând etapele de parcurs pentru preschimbarea permisului de conducere moldovenesc pe cel românesc:

  1. Obține fișa medicală la una dintre instituțiile medicale autorizate din România. Aceasta presupune examinările următorilor specialiști: medic internist, ortoped, traumatolog, neurolog, psihiatru, oftalmolog, otorinolaringolog.
  2. Fă o programare pentru a depune cererea de preschimbare a permisului (în dependență de județ).
  3. Depune cererea și actele necesare pentru preschimbarea permisului la Serviciul Public Comunitar – Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule.
  4. Pentru urgentare, vei achita taxa pentru eliberarea adeverinței de autenticitate a permisului, eliberată de Consulatul Republicii Moldova din România, pe care o vei anexa ulterior la cererea de preschimbare a permisului de conducere.
  5. Ridică permis de conducere românesc în cadrul instituției.

Cât timp îți va lua toată procedura?

Complicat de estimat. Data eliberării permisului nu se comunică la depunerea actelor, din motivul verificărilor care urmează a fi făcute. Astfel, s-ar putea să tot vizitezi de câteva ori Serviciul Public Comunitar – Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule, pentru a afla statutul solicitării tale. Mai pune aici și 3-4 zile pentru perfectarea fișei medicale în România.

Cum reduci timpul de așteptare?

Există o modalitate legală de a reduce timpul de așteptare a eliberării permisului românesc. Urgentarea perfectării prin intermediul Consulatului Republicii Moldova din România. 

Vrei să afli mai multe despre această posibilitate? Sună la JustConsult – 022 10 50 80. Ca să știi ce și când ai de făcut pentru a economisi timp și bani. Fișa medicală tot poate fi obținută mai rapid, dacă faci toate programările din timp. 

Ne găsești la telefon și online pentru orice detalii, inclusiv pentru informații despre obținerea certificatelor profesionale pentru șoferi.

Alte articole

Recomandăm să citești: