Centrul de asistență
Pentru a redobandi cetatenie romana poți depune dosarul în România, în cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, biroul din București, Iași, Suceava sau Galați. La fel, există posibilitatea de a depune dosarul de cetatenie romana în cadrul Consulatelor României din Republica Moldova sau la Consulatele din alte state, cu condiția deținerii permisului de ședere în țara respectivă.
Nu. Oriunde ai alege să depui dosarul, vei avea nevoie de o programare în prealabil. Pentru a depune în România, la ANC, programarea o soliciți pe portalul www.cetatenie.just.ro, iar dacă vei depune la Consulatul României – pe www.econsulat.ro.
Copii minori redobândesc cetatenia romana împreună cu unul dintre părinți. Pentru aceasta, la formarea dosarului de cetățenie, unul dintre părinți va include și actele copilului minor, împreună cu declarațiile notariale privind acordul ambilor părinți.
Va fi necesar de inclus actele străbunicilor doar în cazul în care nici unul dintre bunici nu se încadrează în termenul stabilit de lege. Dacă cel puțin unul dintre bunici a fost născut pe teritoriul actualului stat Republica Moldova până la 28 iunie 1940, vei redobândi cetățenia română în baza actelor sale.
Legea cetățeniei române nr.21/1991 prevede un singur termen de examinare a dosarului. Acesta este de 5 luni din momentul depunerii cererii. Totuși, având în vedere numărul tot mai mare a solicitărilor și numărul redus al angajaților din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, precum și verificările suplimentare care se fac pe marginea dosarelor depuse, termenul respectiv este depășit semnificativ, ajungând la 3 ani și mai mult.
Legea cetățeniei române 21/1991 nu prevede nicio posibilitate de urgentare a cererii de redobândire a cetățeniei române. Unica posibilitate legală de a pune presiune pe ANC cu scopul emiterii Ordinului de soluționare a cererii de redobândire a cetățeniei române este acționarea instituției în judecată, prin intermediul unui avocat.
Solicitarea de acordare sau redobândire a cetățeniei române este comunicată solicitantului prin intermediul unei scrisori recomandate cu confirmare de primire. Această comunicare are loc imediat după emiterea ordinului de către Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie.
Pentru o persoană necăsătorită costurile estimate pentru acumularea actelor la dosar de cetatenie romana, de sine stătător, ar fi aproximativ 3980 de lei. Aici intră colectarea duplicatelor actelor de stare civilă, legalizarea actelor la notar, aplicarea apostilei, cazierul judiciar.
Aceste sume sunt estimative. Calculele vin să ofere o înțelegere cat te costa cetatenia română. Costurile finale pot varia în funcție de anumite circumstanțe, iar la acestea se vor adăuga cheltuieli de transport în România.
Programarea pentru depunerea jurământului de credință. Ai 6 luni la dispoziție, din momentul emiterii Ordinului, ca să înregistrezi o cerere de programare pentru depunerea jurământului, în funcție de adresa de domiciliu.
Nu. Este important ca programarea pentru depunerea jurământului să fie înregistrată pe platforma econsulat.ro în decursul termenului de 6 luni din data emiterii Ordinului ANC.
Vei expedia o petiție, prin scrisoare recomandată către Autoritatea Națională pentru Cetățenie în vederea solicitării prelungirii termenului de depunere a jurământului de credință față de România. În scrisoare vei menționa motivele pentru care nu ai putut să te prezinți la jurământ și vei anexa dovezi.
Da. Există riscul ca ordinul ANC privind soluționarea cererii de redobândire a cetățeniei române să fie anulat, în cazul în care persoana nu a reușit să înregistreze în decurs de 6 luni cererea pentru programare la jurământ și nici, ulterior, nu a expediat o petiție privind prelungirea termenului.
Pentru a depune jurământul de credință și să devii cetățean român este necesar să cunoști limba română. Funcționarul Consulatului sau al ANC poate oferi refuz pentru depunerea jurământului în cazul în care sesizează că solicitantul nu cunoaște limba română.
Pentru o persoană necăsătorită costurile estimate pentru acumularea actelor la dosar de cetatenie romana, de sine stătător, ar fi aproximativ 3980 de lei. Aici intră colectarea duplicatelor actelor de stare civilă, legalizarea actelor la notar, aplicarea apostilei, cazierul judiciar.
Aceste sume sunt estimative. Calculele vin să ofere o înțelegere cat te costa cetatenia română. Costurile finale pot varia în funcție de anumite circumstanțe, iar la acestea se vor adăuga cheltuieli de transport în România.
După obținerea certificatului de cetățenie, persoanele vor trebui să se prezinte la Oficiul Stării Civile din localitatea în care au domiciliul în România pentru a solicita transcrierea actelor de stare civilă (certificat de naștere/căsătorie) în limba română.
În cazul în care persoanele nu au domiciliul în România, vor trebui să solicite transcrierea actelor de stare civilă la Direcția Publică de Evidență a Persoanelor și Stare Civilă a Sectorului 1 din municipiul București. Pentru mai multe informații, puteți accesa website-ul http://www.dgepmb.ro/
Unicul termen legal de transcriere este de 60 de zile calendaristice. Nu există nicio procedură legală de micșorare/omitere a termenului respectiv.
În anumite situații este posibil de solicitat transcrierea prin procură și anume în cazul în care căsătoria sau, eventual, nașterea copiilor au avut loc după redobândirea cetățeniei române. Certificatul de naștere personal, dar și cel de căsătorie, în cazul că aceasta a avut loc până la obținerea cetățeniei române, vor fi transcrise doar prin depunerea personală a cererii.
Da. În situația respectivă, este necesar ca pe certificatul de naștere românesc să fie înregistrate mențiunile de căsătorie și divorț. Abia după aceasta va fi transcris certificatul de căsătorie repetată.
Este posibil dar există riscul ca persoana să nu fie acceptată în baza unei asemenea programări. Este recomandabil ca programarea pentru transcrierea actului de stare civilă să fie făcută ulterior depunerii jurământului.
Bineînțeles. Ambii părinți își vor da acordul.
Pașaportul simplu electronic se perfectează în termen de la 5 până la 15 zile lucrătoare. Condiția pentru a putea perfecta pașaportul este să deții cetățenia română și acte de stare civilă transcrise.
Da. Pașaportul simplu electronic poate fi perfectat în cadrul Consulatelor României din țara în care te afli, dar cu mențiunea domiciliului în străinătate. Pentru aceasta este nevoie de solicitat o programare în prealabil pe site-ul www.econsulat.ro.
Termenul legal de perfectare a buletinului de identitate este de 30 de zile, care mai poate fi prelungit cu încă 15 zile. Termenul respectiv nu poate fi micșorat. De regulă, acesta este uneori depășit din cauza verificărilor suplimentare pentru cei care își stabilesc pentru prima dată domiciliul în România.
Da. Legislația în vigoare a României și cea a Republicii Moldova nu permite deținerea concomitentă a 2 permise de conducere.
Este suficient un singur părinte să fie cetățean român și să aibă buletin de identitate românesc, iar copilul minor să dețină certificat de naștere românesc.
În România perfectarea unui pașaport este la preț de 258 de RON. Prețul unui pașaport român (pașaport simplu electronic) pentru copii minori cu vârsta sub 12 ani este de 234 de RON.
Preț serviciu perfectare pașaport românesc cu JustConsult – de la 1800 lei.