Slider image

Întrebări frecvente

Tot ce vrei să știi despre cetățenie română și acte românești


    Centrul de asistență

    Pentru a redobandi cetatenie romana poți depune dosarul în România, în cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, biroul din București, Iași, Suceava sau Galați. La fel, există posibilitatea de a depune dosarul de cetatenie romana în cadrul Consulatelor României din Republica Moldova sau la Consulatele din alte state, cu condiția deținerii permisului de ședere în țara respectivă.

    Nu. Oriunde ai alege să depui dosarul, vei avea nevoie de o programare în prealabil. Pentru a depune în România, la ANC, programarea o soliciți pe portalul www.cetatenie.just.ro, iar dacă vei depune la Consulatul României – pe www.econsulat.ro.

    Copii minori redobândesc cetatenia romana împreună cu unul dintre părinți. Pentru aceasta, la formarea dosarului de cetățenie, unul dintre părinți va include și actele copilului minor, împreună cu declarațiile notariale privind acordul ambilor părinți.

    Va fi necesar de inclus actele străbunicilor doar în cazul în care nici unul dintre bunici nu se încadrează în termenul stabilit de lege. Dacă cel puțin unul dintre bunici a fost născut pe teritoriul actualului stat Republica Moldova până la 28 iunie 1940, vei redobândi cetățenia română în baza actelor sale.  

    Legea cetățeniei române nr.21/1991 prevede un singur termen de examinare a dosarului. Acesta este de 5 luni din momentul depunerii cererii. Totuși, având în vedere numărul tot mai mare a solicitărilor și numărul redus al angajaților din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, precum și verificările suplimentare care se fac pe marginea dosarelor depuse, termenul respectiv este depășit semnificativ, ajungând la 3 ani și mai mult.

    Legea cetățeniei române 21/1991 nu prevede nicio posibilitate de urgentare a cererii de redobândire a cetățeniei române. Unica posibilitate legală de a pune presiune pe ANC cu scopul emiterii Ordinului de soluționare a cererii de redobândire a cetățeniei române este acționarea instituției în judecată, prin intermediul unui avocat.

    Solicitarea de acordare sau redobândire a cetățeniei române este comunicată solicitantului prin intermediul unei scrisori recomandate cu confirmare de primire. Această comunicare are loc imediat după emiterea ordinului de către Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie.

    Pentru o persoană necăsătorită costurile estimate pentru acumularea actelor la dosar de cetatenie romana, de sine stătător, ar fi aproximativ 3980 de lei. Aici intră colectarea duplicatelor actelor de stare civilă, legalizarea actelor la notar, aplicarea apostilei, cazierul judiciar. 

     

    Aceste sume sunt estimative. Calculele vin să ofere o înțelegere cat te costa cetatenia română. Costurile finale pot varia în funcție de anumite circumstanțe, iar la acestea se vor adăuga cheltuieli de transport în România.

    Soluția ta de încredere!

    Poți lua legătura cu noi direct!

    Programează o consultație gratuită la telefon cu specialiștii noștri!



      Hm, ești sigur(ă) că ai indicat numărul corect?

      Ultimele știri

      Chișinău
      Bălți
      Cahul