Nu am venit la depunerea jurământului, mai pot primi cetățenia română?

Jurământ de credință
Nu am venit la depunerea juramantului pentru cetatenie romana, cum procedez? Daca a expirat termenul de depunere a juramintului ce putem face? Sunt întrebări,...
Vizualizat: 1084

Nu am venit la depunerea juramantului pentru cetatenie romana, cum procedez? Daca a expirat termenul de depunere a juramintului ce putem face? Sunt întrebări, adresate frecvent de persoanele care sunt în proces de redobândire a cetățeniei române.

Depunerea juramantului pentru cetatenie romana este o etapă foarte importantă. Această procedură te ține la un pas distanță de la momentul când devii cetățean român. Dacă te-ai bucurat să te regăsești după o lungă așteptare în lista cu Ordine ANC, nu este momentul de relaxare.

Acum, trebuie să fii pregătit pentru încă un pas foarte important – programarea pentru depunerea jurământului. Admiterea greșelilor la această etapă te poate costa viitoarea cetățenie română.

Ce dificultăți există la această etapă și cum să eviți greșelile vom descrie detaliat în acest articol. Desigur, vom răspunde la întrebarea cheie – nu am venit la juramintul cetateniei romane, cum procedez?

Procedura de depunere a jurământului de credință, ce reprezintă?

Cetățenia română se redobândește de la data depunerii jurământului de credință. În ziua când ai programare depunere juramant, este necesar să te prezinți, cu toate actele pregătite, la Consulatul României sau la sediul ANC din București (în funcție de locul unde ai solicitat programare). În prezența Consulului sau a președintelui ANC vei jura credință și devotament față de statul român. Apoi, vei primi certificatul de cetățenie română.

Conform legii, ai la dispoziție doar 6 luni de la data emiterii Ordinului ANC ca să înregistrezi o programare pentru depunerea jurământului. În caz contrar, îți poate fi anulat Ordinul privind soluționarea cererii de redobândire a cetățeniei române și va trebui să începi totul de la zero.

Cum procedezi dacă nu ai reușit să te programezi în 6 luni?

Dacă din anumite motive nu reușești să înregistrezi o programare la depunerea juramintului pentru cetatenie romana în jumătate de an, există șansa de a depune, totuși, jurământul. Pentru aceasta va trebui să formulezi o petiție în adresa Autorității Naționale pentru Cetățenie. În petiție vei solicita prelungire a termenului de depunere a jurământului.

În petiție vei indica clar și detaliat motivul din cauza căruia nu ai reușit să înregistrezi o programare pentru depunerea jurământului. Totodată, este bine venit să prezinți dovezi clare – documente, certificate care justifica cauzele depășirii termenului legal. În același timp, petiția trebuie sa fie însoțita și de trimiteri la prevederile legii.

În baza acestei petiții, ANC va decide, prin excepție, extinderea termenului de programare la jurământ.

Cum procedezi dacă nu te-ai prezentat pentru depunerea jurământului la data și ora stabilită?

Există două posibile direcții de acțiune, în cazul în care nu ai venit la depunerea jurământului.

Prima situație este atunci când scrisoarea de comunicare Ordin ANC este încă valabilă, adică au trecut mai puțin de 6 luni de la emiterea Ordinului. În astfel de cazuri nu există nicio problemă în a solicita o nouă programare, prin intermediul site-ului econsulat.ro.

Situația se schimbă în cazul în care au trecut 6 luni de la emiterea Ordinului. Daca a expirat termenul de depunere a jurământului și nu ai ajuns la depunerea jurământului din motive întemeiate, poți să soliciți o singură dată reprogramare pentru o altă dată. În email adresat către Consulat trebuie să atașezi și confirmări plauzibile cu referire la cauza neprezentării.

S-ar putea însă Consulatul să refuze reprogramarea la jurământ, dacă va considera că argumentele tale nu sunt suficient de întemeiate. În acest caz îți va mai rămâne soluția expedierii unei petiții în scris în adresa Autorității Naționale pentru Cetățenie. Prin aceasta vei solicita prelungirii termenului de depunere a jurământului.

În petiție va fi indicat clar și detaliat motivul din cauza căruia nu ai reușit să înregistrezi o programare pentru depunere. Totodată, este bine-venit să prezinți dovezi clare, documente, certificate, care justifica cauzele depășirii termenului legal. În același timp, petiția trebuie sa fie însoțita și de trimiteri la prevederile legii.

Hai să găsim împreună soluția pentru situația ta!

În acest articol am prezentat doar câteva soluții de bază pentru problemele ce pot apărea în procesul de depunere a jurământului de credință. Totodată, trebuie să cunoști despre faptul ca fiecare situație este individuala și necesită o soluție personalizata!

În cazul în care întâmpini o problemă, fie necesiți consultație în elaborarea unei scrisori sau petiții către ANC, poți solicita ajutor de la experții în domeniul cetățeniei române și actelor romanești. Specialiștii JustConsult-Cetățenie Română te vor ghida la fiecare pas și îți vor oferi soluții personalizate cazului tău.

Pentru a solicita o consultație telefonică, completează formularul pe site-ul justconsult.md, iar un specialist în acte românești va reveni cu apel în scurt timp. Pentru a primi răspunsuri la întrebările tale chiar acum, sună la numărul 022 10 50 80.

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul