Nu m-am prezentat la jurământ. Cum obțin o nouă programare?

Jurământ de credință
Ce fac dacă nu m-am prezentat la jurământ în ziua programării? Vom răspunde la această întrebare în acest articol, pentru a aduce claritate și a te gh...
Vizualizat: 1564

Ce fac dacă nu m-am prezentat la jurământ în ziua programării? Vom răspunde la această întrebare în acest articol, pentru a aduce claritate și a te ghida cu pașii de mai departe.

Să vedem deci situația. După 3 ani de așteptare, ai primit scrisoarea ANC cu confirmarea privind soluționarea cererii tale de redobândire a cetățeniei române. În baza acestei scrisori, ai înregistrat pe portalul econsulat ro o cerere de programare la jurământ, iar în ziua programării nu ai mai ajuns la Consulat sau la ANC ca să depui jurământul. Cum procedezi?

Ai 6 luni la dispoziție pentru a înregistra programare la jurământ

Pentru a prezenta soluția trebuie să ținem cont de două posibile scenarii. Primul scenariu se referă la situația în care încă nu au trecut 6 luni din ziua emiterii Ordinului ANC.

Respectiv, dacă scrisoarea de confirmare de la ANC mai este încă valabilă poți fără multe griji să înregistrezi pe portalul econsulat ro programare nouă la jurământ. Apoi, vei aștepta când cererea ta va fi procesată și îți va fi oferită o dată când să te prezinți la Consulat pentru a depune jurământul de credință față de statul român.

Ai grijă însă să fii prezent la depunerea jurământului în ziua programării. În caz contrar, situația ar putea să se complice, iar afirmația repetată „nu m-am prezentat la jurământ” ar putea să finalizeze cu anularea Ordinului ANC.

Adresează o petiție către Consulat sau ANC pentru reprogramare

Situația este diferită dacă deja au trecut cele 6 luni prevăzute de lege pentru programare la jurământ. Totuși, există o procedură legală prin care poți solicita o dată nouă pentru depunerea jurământului.

Pentru aceasta va trebui, cât mai rapid, să formulezi o petiție către Consulat sau către Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Petiția poate fi expediată prin email Consulatului sau prin scrisoarea recomandată. În petițe vei explica motivele pentru care nu te-ai prezentat la jurământ în ziua programării. Desigur, motivele trebuie să fie întemeiate pentru ca să-ți fie oferită o nouă programare. Recomandăm neapărat să atașezi și documente care să confirme motivul invocat de tine. Astfel, vei avea mai multe șanse să depui jurământul.

Motive întemeiate sunt considerate cele legate de sănătate, de schimbare a situației în familie – de exemplu nașterea unui copil. La fel, poți invoca faptul că nu te aflai în țară în ziua când trebuie să te prezinți la jurământ și nu ai avut posibilitate să revii.

Poate Consulatul să-mi refuze reprogramarea la jurământ?

S-ar putea Consulatul să refuze reprogramarea la jurământ după expirarea celor 6 luni prevăzute de lege. Dacă funcționarul de la misiunea diplomatică va considera că argumentele tale nu sunt suficient de întemeiate îți va refuza cererea.

În acest caz, cu părere de rău, îți va fi retrasă decizia ANC privind soluționarea cererii tale de redobândire a cetățeniei române, pe motiv că nu ai respectat procedura legală privind depunerea jurământului. După aceasta va trebuie să începi toată procedura din nou – de la depunerea dosarului. Noutatea mai puțin bună este că o nouă cerere privind redobândirea cetățeniei române poate fi depusă nu mai devreme de 6 luni după respingerea cererii anterioare.

Cum te poate ajuta JustConsult?

Pentru a spori șansele de a avea un răspuns pozitiv din partea Consulatului, petiția pe care o expediezi trebuie să fie pregătită juridic corect.

Din acest considerent, este indicat să apelezi la specialiști în domeniu pentru a pregăti o petiție juridic corectă, cu referințe la articole din legislație și argumente descrise detaliat.

În cazul în care întâmpini o problemă, fie necesiți consultație în elaborarea unei petiții, solicită acum ajutorul experților în domeniul cetățeniei române și actelor romanești.

JustConsult are o experiență de peste 19 ani în domeniul cetățeniei și actelor românești. Cunoaștem în detaliu procedurile și te ajutăm la fiecare etapă.

Cu JustConsult parcurgi rapid și ușor fiecare etapă, legată de programare pentru jurământ de și obținerea cetățeniei române.

Completează formularul de pe site sau sună la numărul 022 10 50 80. Un expert în acte românești îți va explica procedurile și pașii pe care îi vei efectua.

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul