Diferența dintre permisul de conducere moldovenesc și cel românesc

Permis de conducere românesc
Preschimbarea permisului auto moldovenesc este o procedură care îți permite să obții carnet auto românesc, fără a mai susține examene repetat. Carnetel...
Vizualizat: 5770

Preschimbarea permisului auto moldovenesc este o procedură care îți permite să obții carnet auto românesc, fără a mai susține examene repetat. Carnetele auto eliberate de către autoritățile Republicii Moldova și din România au anumite diferențe, iar avantajele deținerii unui permis auto românesc sunt mult mai evidente. Cu permisul de conducere românesc poți circula și te poți angaja pe teritoriul Uniunii Europene și nu doar.  

Vrei să afli care este procedura și ce trebuie să faci pentru preschimbarea permisului auto moldovenesc? Îți explicăm.  

Cine poate preschimba permisul de conducere moldovenesc în cel românesc?  

Există o procedură anumită care îți permite să preschimbi permisul de conducere moldovenesc în cel românesc. Acest lucru este posibil pentru persoanele care dețin cetățenie română și au buletin românesc. Autoritatea care se ocupă de acest proces este Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. La preschimbare vor fi incluse toate categoriile pe care le ai în permisul de conducere moldovenesc.  

Ce act adițional trebuie obligatoriu să prezinți?  

Trebuie să perfectezi fișa medicală. Pentru a trece controlul la toți medicii (6 medici) îți poate ocupa 3-4 zile. Dacă ai nevoie să urgentezi, echipa JustConsult va organiza vizita și programările, astfel încă să obții fișa medicală tip de 1 zi.  

Vei putea merge să perfectezi permisul de conducere doar acolo unde este domiciliul din actul tău de identitate. Dacă domiciliul tău este într-un sat din cadrul unui județ, perfectarea va avea loc în centrul județean.  

Poți avea două premise în același timp?  

Legislația României nu permite să ai două sau mai multe premise auto. Trebuie să știi că, atunci când preschimbi permisul de conducere moldovenesc în cel românesc, trebuie să te dezici de cel moldovenesc.  

Astfel, în momentul depunerii dosarului, vei preda permisul auto MD instituției competente din România. Aceasta va face, ulterior, o interpelare către Agenția Servicii Publice din Republica Moldova pentru a verifica autenticitatea permisului MD. Tot prin această interpelare va fi solicitată suspendarea permisului auto MD în conformitate cu cererea de preschimbare a permisului.  

Care este diferența dintre permisul moldovenesc și cel românesc?  

Chiar dacă are loc preschimbarea permisului auto din moldovenesc în cel românesc, pe spatele noului permis este menționată inscripția MD. De ce? Conform legislației din România și a cadrului legal impus de Uniunea Europeană, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate, ca în cazul preschimbării permiselor de conducere, să indice țara de proveniență a permisului care a fost preschimbat.  

În cât timp este eliberat permisul de conducere românesc și ce valabilitate are?  

Specificul procedurii de preschimbare a permisului de conducere românesc este că nu există un termen fix. Perioada indicată pentru eliberarea unui permis de conducere românesc este de 30 de zile. Termenul însă se calculează din momentul în care autoritățile din Republica Moldova confirmă autenticitatea permisului de conducere care necesită a fi preschimbat. Respectiv, va trebui să te înarmezi cu puțină răbdare, pentru că ve aștepa eliberarea permisului 4 sau chiar 5 luni.

Valabilitatea permisului de conducere românesc este de 10 ani. La momentul preschimbării, în carnetul auto românesc vor fi trecute automat toate categoriile pe care le deții. În cazul în care, dacă pe parcurs, vrei să adaugi și alte categorii poți să te înscrii la o școală auto din România. În acest caz, după ce susții examenele, în permis ți se vor menționa categoriile respective, deja cu inscripția RO.  

Mai este și o altă posibilitate de adăugare a unor categorii suplimentare: să predai permisul de conducere românesc, să îl soliciți în Republica Moldova pe cel moldovenesc, să susții examenele la o școală auto din Republica Moldova, iar ulterior să urmezi procedura standard de preschimbare a permisului moldovenesc în cel românesc.  

De ce să apelezi la JustConsult?  

Echipa JustConsult îți oferă mentenanță pe parcursul întregului proces de preschimbare a permisului de conducere.  

 • Oferim lista cu actele necesare pentru preschimbarea permisului; 
 • Verificăm corectitudinea datelor din documente; 
 • Semnăm contract de prestări-servicii, ceea ce îți oferă garanție că respectăm procedura legală și ne vom îndeplini toate angajamentele;  
 • Îți asigurăm transport confortabil în ziua când ai programare – sigur, cu șoferi experimentați și respectuoși; 
 • Identificăm clinica autorizată în România pentru perfectarea fișei medicale și organizăm programarea pentru toți medicii în decurs de o zi;
 • Depui în aceeași zi cerera și actele pentru preschimbarea permisului;
 • Îți asigurăm confidențialitatea datelor cu caracter personal, pentru că suntem singurii prestatori de servicii în domeniul perfectării actelor românești, recunoscuți ca și operatori de date cu caracter personal. 

Dacă ai nevoie de o consultație gratuită pentru unul dintre serviciile noastre, accesează link-ul și completează formularul, iar noi revenim cu un apel.  

 • Pentru a beneficia mai rapid de o consultație din partea specialistului companiei, sună la 022 10 50 80. Pentru mai multe informații ne poți găsi și pe pagina de Facebook.  

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul