Programare pentru jurământ este o etapă importantă, la care ajunge fiecare persoană după ce primește Ordinul ANC privind soluționarea pozitivă a cererii sale de redobândire a cetățeniei române.
Procedura însă poate fi destul de complicată pentru cei care nu cunosc cerințele sau nuanțele acesteia. Mai mult ca atât, greșelile comise la această etapă pot duce la anularea Ordinului ANC.
În acest articol vom „deschide cărțile” și vom explica detaliat care sunt pașii pentru a te programa cu succes la jurământ, ce dificultăți există la această etapă și cum să eviți greșelile.
Programare pentru jurământ – în ce constă procedura?
Jurământul de credință este ultima etapă care te desparte de cetățenia română. Abia după ce vei depune jurământul îți va fi eliberat certificatul de cetățenie, în baza căruia vei perfecta actele românești.
Dificultatea constă însă în obținerea programării la jurământ, din motiv că procedura a devenit foarte birocratică și de durată.
Cel mai important lucru, de care foarte mulți moldoveni nu cunosc, este că ai la dispoziție doar 6 luni de la data emiterii Ordinului ANC ca să înregistrezi o programare la jurământ.
Dacă nu te încadrezi în acest termen riști să pierzi Ordinul privind soluționarea cererii de redobândire a cetățeniei române. În acest caz va trebui să începi totul de la zero și să mai aștepți 3 sau 4 ani. Noutatea mai puțin bună este că o nouă cerere privind redobândirea cetățeniei române poate fi depusă nu mai devreme de 6 luni după respingerea cererii anterioare.
Unde depui jurământul și cum soliciți programare?
Jurământul îl vei depune la o misiune diplomatică a României dacă ai depus cererea de redobândire a cetățeniei cu stabilirea domiciliului în străinătate. În cazul în care ai menționat stabilirea domiciliului în România, vei depune jurământul la sediul ANC.
Pentru cei care au stabilit domiciliul în România, după aprobarea cererii de redobândire a cetățeniei va fi expediată o invitație la depunerea jurământului, cu indicarea zilei și orei când trebuie să fie prezent la ANC pentru depunerea jurământului.
Dacă ai solicitat redobândirea cetățeniei române cu stabilirea domiciliului în străinătate, există 2 opțiuni de depunere a jurământului. Pentru ambele opțiuni vei face cerere pe portalul econsulat.ro, fără excepție.
Respectiv, poți depune jurământul la misiunea diplomatică a României din țara de domiciliu sau reședință. Cea de-a doua opțiune este de a depune jurământul la ANC din București, cu obținerea acordului misiunii diplomatice din țara de domiciliu.
Pentru înregistrarea cererii pe econsulat.ro este necesar de creat un cont unic pe site, iar apoi să completezi corect toate câmpurile solicitate. Ai grijă să păstrezi datele de înregistrare, pentru că statutul cererii poate fi verificat doar prin accesarea contului tău unic.
Este foarte important să-ți verifici periodic statutul cererii, pentru a nu pierde programarea atunci când îți va fi oferită.
Ce faci dacă nu ai reușit să înregistrezi programarea în 6 luni?
Din lipsă de timp sau din necunoașterea procedurilor se poate întâmpla că nu ai reușit să înregistrezi cererea pentru programare în termenul stabilit de lege, adică în cele 6 luni. Chiar și așa ai șansa să eviți anularea Ordinului. Pentru aceasta va trebui, cât mai rapid, să formulezi o petiție în adresa Autorității Naționale pentru Cetățenie.
În petiție vei solicita prelungirea termenului de depunere a jurământului, cu indicarea clară a cauzei care te-a împiedicat să te programezi. Desigur, vei anexa și dovezi în susținerea ta – documente confirmative, extrase sau certificate medicale.
Pentru a mări șansele de a primi un răspuns pozitiv la petiție este bine venit ca scrisoarea să conțină formulări juridice, cu trimiteri la legislație. În baza acestei petiții ANC va decide, prin excepție, dacă îți extinde perioada de programare la jurământ. Despre modalitățile de comunicare cu ANC citește aici.
Nu te-ai prezentat la jurământ în ziua programării. Cum procedezi?
Perioada în care îți este oferită programarea la jurământ poate dura de la câteva luni până la un an. În acest timp multe se pot întâmpla, inclusiv locul aflării tale.
Există două direcții de acțiune, în cazul în care nu ai venit la depunerea jurământului.
Prima opțiune se referă la situația când scrisoarea de comunicare a Ordinului ANC este încă valabilă. Adică sunt mai puțin de 6 luni de la primirea Ordinului. În astfel de cazuri soluția este simplă – înregistrezi pe site-ul econsulat.ro o nouă cerere de programare și aștepți când îți va fi oferită programarea.
Mai complicat este dacă deja ai depășit termenul legal pentru programare. În acest caz unica soluție este să scrii o petiție către Consulat, prin care argumentat să soliciți reprogramare. În emailul adresat Consulatului vei atașa neapărat documente prin care să confirmi motivul neprezentării. Un motiv întemeiat poate fi considerat cel legat de sănătate, de schimbare a situației familiale cum ar fi nașterea unui copil, aflarea ta peste hotare etc.
S-ar putea însă Consulatul să refuze reprogramarea la jurământ, dacă va considera că argumentele tale nu sunt suficient de întemeiate. Din acest considerent, este indicat să apelezi la specialiști în domeniu pentru a pregăti o petiție juridic corectă, cu referințe la articole din legislație și argumente descrise detaliat.
Din ce motive mai poți fi refuzat la jurământ?
Fii atent la proceduri. Chiar dacă deții o programare, poți rata depunerea jurământului din cauza nerespectării unor detalii.
În primul rând, asigură-te că ai pregătite toate actele necesare, conform cerințelor instituției unde vei depune jurământul. În diferite Consulate pot exista cerințe diferite față de actele din dosar.
Pentru depunerea jurământului trebuie să te prezinți la timp. Din cauza unei întârzieri chir și minore, de 5 minute, riști să pierzi programarea și vei fi nevoit să te reprogramezi.
Ai grijă de ținuta vestimentară, care trebuie să fie decentă. Nu se acceptă prezentarea la jurământ în pantaloni scurți, șlapi sau haine deteriorate. Altfel, riști să-ți fie refuzată depunerea jurământului.
Cunoașterea limbii române, de asemenea, este o cerință obligatorie. Funcționarul de la Consulat sau de la ANC, dacă va constata că solicitantul nu cunoaște limba română, poate da refuz pentru depunerea jurământului. În cel mai bun caz persoana va trebui să învețe limba română și se va reprograma pentru depunerea jurământului. Cel mai frecvent însă este eliberat procesul verbal privind imposibilitatea depunerii jurământului care va duce la încetarea efectelor Ordinului ANC. Astfel, persoana va fi nevoită să înceapă totul de la zero.
Întâmpini dificultăți? Hai să le rezolvăm împreună!
În acest articol am prezentat cele mai comune probleme și greșeli ce pot apărea în procesul de programare pentru jurământ și la depunerea acestuia. Totuși, fiecare caz este individual și există foarte multe nuanțe, care necesită o abordare separată.
Dacă nu îți par complicate, totuși, procedurile și crezi că nu te vei descurca de unul singur, apelează la experți în domeniu.
În cazul în care întâmpini o problemă, fie necesiți consultație în elaborarea unei petiții, solicită acum ajutorul experților în domeniul cetățeniei române și actelor romanești.
JustConsult are o experiență de peste 19 ani în domeniul cetățeniei și actelor românești. Cunoaștem în detaliu procedurile și te ajutăm la fiecare etapă.
Cu JustConsult parcurgi rapid și ușor fiecare etapă, legată de programare pentru jurământ de și obținerea cetățeniei române.
- Completează formularul de pe site sau sună la numărul 022 10 50 80. Un expert în acte românești îți va explica procedurile și pașii pe care îi vei efectua pentru obținerea cetățeniei române.