3 reguli de urmat pentru a redobândi cetățenia română împreună cu copii minori

Etapa dosarelor
Zilnic, sute de moldoveni depun dosarele pentru redobândirea cetățeniei române. Cererea pentru redobândirea cetățeniei însă poate fi depusă doar de c�...
Vizualizat: 2443

Zilnic, sute de moldoveni depun dosarele pentru redobândirea cetățeniei române. Cererea pentru redobândirea cetățeniei însă poate fi depusă doar de către persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Deci, dacă ai copii minori, trebuie să respecți câțiva pași importanți ca și ei să obțină cetățenia română odată cu tine. 

Prima etapă constă în colectarea actelor necesare pentru a depune dosarul de redobândire. Pentru a redobândi cetățenia română trebuie pregătite actele proprii și ale ascendenților născuți pe teritoriul României Mari până la 28 iunie1940.   

Ce faci în cazul în care ai copii minori?   

 1. Potrivit Legii nr. 21 din 1 martie 1991, copiii minori dobândesc cetățenia română odată cu părinții. Pentru aceasta la dosarul părinților se depune concomitent și cererea privind redobândirea cetățeniei române de către copilul minor. Dacă numai unul dintre părinți solicită redobândirea cetățeniei române, este necesar consimțământul celuilalt părinte. 
 2. În cazul în care vrei să redobândești cetățenia română cu copii minori, obligatoriu trebuie să perfectezi și o declarație. Prin aceasta, ambii părinți își exprimă acordul pentru ca minorul să redobândească cetățenia, concomitent cu părintele care depune dosarul.  
 3. Dacă copilul, actele căruia urmează să fie anexate la dosar, are vârsta de peste 14 ani, va trebui să perfecteze și acesta o declarație, prin care își dă acordul pentru redobândirea cetățeniei române. Copilul va avea nevoie de un act de identitate – buletin sau pașaport, fără de care perfectarea declarației nu va fi posibilă. 

Важно! Certificatul de naștere a copilului, anexat la dosar, trebuie să fie apostilat, iar ulterior legalizat la notar. Copia legalizată la notar de asemenea trebuie apostilată. 

Cum procedezi dacă unul dintre părinți se află peste hotare? 

Din practică, identificăm tot mai multe cazuri când unul dintre părinți se află peste hotarele țării și nu are posibilitatea să revină în Republica Moldova pentru a perfecta o declarație și pentru a forma integral dosarul cu copil minor. În astfel de situații, JustConsult poate propune o soluție — părinții să perfecteze declarația separat.                                                                           

De exemplu, mama împreună cu copilul perfectează declarația notarială, aflându-se în Republica Moldova, iar tata – la un notar peste hotarele țării sau la Consulatul Republicii Moldova din țara în care se află. Declarația trebuie să fie tradusă, legalizată și apostilată.  

Ce se întâmplă dacă nu incluzi cererea pentru copii minori la dosarul de redobândire a cetățeniei? 

Legea spune că minorii dobândesc cetățenia română odată cu părinții. Pentru copilul născut după data depunerii dosarului de către părinți, cererea poate fi depusă până la data acordării cetățeniei române acestora. 

În cazul în care copilul nu a dobândit cetățenia română odată cu părinții, părintele poate depune o cerere privind dobândirea cetățeniei române de către minor. Soluționarea cererii se face prin ordin al președintelui Национальный орган по вопросам гражданства. În cazul în care copilul devine major în timpul procesului de soluționare a cererii, acesta va depune jurământul. 

 • În cazul în care ai nevoie de informații suplimentare, solicită aici ajutorul  experților JustConsult. 

Ce beneficii obții dacă apelezi la serviciile JustConsult?   

Pentru a nu rata ceva momente importante atunci când îți pregătești dosarul de cetățenie, apelează la serviciile unei companii cu experiență și reputație bună, precum este JustConsult.  

Ce facem pentru tine: 

 • Verificarea actelor (identificarea greșelilor sau neconcordanțelor din acte);  
 • Ghidarea pas cu pas în cazul în care s-au găsit erori în acte; 
 • Completarea dosarului de redobândirea a cetățeniei române cu toate actele necesare; 
 • Aranjarea actelor în ordinea corespunzătoare rigorilor și pregătirea dosarului pentru depunere; 
 • Garanția respectării procedurii conform legii, printr-un contract de prestare servicii; 
 • Confidențialitatea datelor cu caracter personal; 
 • Asigurare transport tur-retur în România; 
 • Mentenanță pe tot parcursul procesului de depunere a dosarului de redobândire a cetățeniei române.   

Completează formularul din dreapta paginii și obține o consultație gratuită din partea expertului companiei.  

 • Dacă ai nevoie urgent să primești o consultație gratuită, sună la numărul de telefon 022 10 50 80.   

 

Recomandăm să citești:

Свяжись с нами!

Заполни форму для получения румынского гражданства. Специалист свяжется с тобой для бесплатной консультации.


  Кишинев
  Бельцы
  Кагул