Dosar cetățenie română – ce acte sunt necesare?

Etapa dosarelor
Un dosar de cetățenie română conține un set de acte de stare civilă și declarații autorizate la notar (în cazul redobândirii cetățeniei române împ...
Vizualizat: 5882

Un dosar de cetățenie română conține un set de acte de stare civilă și declarații autorizate la notar (în cazul redobândirii cetățeniei române împreună cu copii minori). Iar ca să nu faci drumuri în plus în România, este necesar să te informezi temeinic despre modul în care decurge formarea dosarului și depunerea acestuia la instituție.

Depunerea actelor pentru cetățenie română – la ce să atragi atenția ca să nu ai refuz?

Actele de stare civilă sunt certificatele de naștere/deces și de căsătorie/divorț ale buneilor sau străbuneilor în baza cărora soliciți redobândirea cetățeniei române. De asemenea, la dosar de cetățenie română vei anexa actele părinților tăi și actele proprii.  

Trebuie să colectezi aceste acte de stare civilă pentru a demonstra faptul că ești eligibil pentru redobândirea cetățeniei române, iar condiția de bază este ca cineva din ascendenții tăi  până în gradul III să fi fost născut până la 28 iunie 1940 pe teritoriul României Mari (inclusiv actualul stat Republica Moldova). 

Este foarte important să verifici corectitudinea datelor din actele tale (data de naștere, numele și locul nașterii). Nu se acceptă nici acte de tip sovietic 9Aici trebuie să atragi atenție la existența documentelor vechi din Moldova.) Dacă se găsesc erori este absolut necesar să apelezi la Oficiul Stare Civilă pentru a ți le corecta prin eliberarea duplicatelor.    

 Ai grijă ca actele să nu fie deteriorate sau plastifiate. Astfel de acte la fel nu se acceptă la dosar. 

Un act important, fără de care nu poate fi depus dosarul, este cazierul judiciar moldovenesc.   

Ce documente sunt necesare pentru a obține cetățenia română? 

 • Actele de stare civilă proprii – certificat de naștere, de căsătorie etc; 
 • Actele de stare civilă ale părinților; 
 • Actele de stare civilă ale bunicilor/străbunicilor (nu se acceptă documente vechi MD); 
 • Buletin de identitate și pașaport biometric moldovenesc;  
 • Cazierul judiciar moldovenesc; 
 • Cererea de redobândire a cetățeniei române. 

Apostila pentru redobândirea cetățeniei române este obligatorie 

După ce documentele sunt verificate și nu conțin erori, vei merge la un notar pentru a legaliza tot pachetul de acte, împreună cu declarațiile pe care le vei formaliza în biroul notarului, dacă redubândești cetățenia română împreună cu un copil minor. 

Apoi,  mai trebuie să mergi la Ministerul Justiției, Direcția Apostile, pentru a solicita aplicarea apostilei pe actele din dosar. Apostila pentru cetățenia română se aplică pe toate actele, inclusiv pe copiile legalizate. Dosarele cu acte neapostilate nu sunt înregistrate.  

În cazul în care intenționezi să depui dosarul la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie din București, copiile de pe buletinul de identitate și pașaportul moldovenesc este recomandabil să le legalizezi la un notar public din România. Aceasta pentru că apostila pe acte de identitate nu se aplică, iar funcționarii de acolo nu acceptă certificatele de confirmare, emise de către Agenția Servicii Publice din Moldova.  

Un detaliu care nu trebuie scăpat din vedere, este faptul că actele din dosar de cetățenie română trebuie aranjate în ordinea solicitată de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Dacă omiți acest detaliu, ți se creează dificultăți.    

După ce este pregătit tot dosarul, ai grijă să te programezi în prealabil pentru depunerea dosarului pentru redobândirea cetățeniei române. Dacă scapi acest detaliu, riști, vei face un drum în zădar în România. 

 După ce te programezi, trebuie să identifici o modalitate de a ajunge în ziua și la ora necesară, la sediul ANC.    

  Cum are loc depunerea actelor pentru cetatenie romana cu ajutorul JustConsult?   

 Pregătirea dosarului de cetățenie română este o etapă foarte importantă, despre care trebuie să te informezi temeinic. În plus, este absolut inacceptabil să apelezi la procedee ilegale, de falsificare a actelor sau de evitare a unor procedee stabilite – astfel riști să-ți fie respins dosarul în urma verificărilor.  

Cu ajutorul JustConsult, tot acest proces se simplifică semnificativ. Abordăm situația individual și rezolvăm cazul, indiferent de dificultate.   

În primul rând, vii cu pachetul de acte la oficiu, verificăm să ai toate documentele necesare, verificăm să fie corecte. Dacă identificăm erori, ne ocupăm de procedura de corectare a datelor și solicităm duplicate.    

După ce actele sunt legalizate, facem programare la Ministerul Justiției pentru aplicarea apostilei. Verificăm ca dosarul să fie complet și aranjăm actele conform rigorilor ANC.  Completăm cererea în locul tău și o anexăm la dosar.    

 Facem programarea prealabilă, iar dacă vrei să depui dosarul în România – îți oferim transport confortabil, sigur și rapid care îți garantează că ajungi în ziua și la ora necesară, direct la sediul ANC.   

Ce garanții oferă JustConsult atunci când soliciți procedura de depunere dosar cetățenie română?  

 Cu JustConsult vei parcurge fiecare etapă pentru redobândirea cetățeniei române conform procedurilor legale, iar astfel ai siguranța că nu îți va fi respins dosarul pe motiv de fraudare a procesului.     

Semnăm contract de prestare serviciu, prin intermediul căruia ai garanția că toată procedura se desfășoară conform legii. Primești bon fiscal pentru toate taxele achitate.  

 Datele tale sunt în siguranță pentru că suntem singurii prestatori din această sferă, înregistrați în calitate de operatori de date cu caracter personal.    

 Dacă apelezi la JustConsult îți ușurezi procesul, reduci din timpul și nervii pierduți. Ai toată siguranța că procedura este respectată și nu vei avea probleme cu legea.    

 • Pentru a beneficia de o consultație, intră pe site-ul justconsult.md și completează formularul. Noi revenim cu un apel.   Dacă ai nevoie urgent să discuți cu un consultant din cadrul companiei, sună la numărul de telefon 022 10 50 80.   

  

  

 

Recomandăm să citești:

Свяжись с нами!

Заполни форму для получения румынского гражданства. Специалист свяжется с тобой для бесплатной консультации.


  Кишинев
  Бельцы
  Кагул