Cât costă un buletin românesc în 2023? Ghid complet privind taxele și procedurile

Румынский булетин
Cum pot obține un buletin de identitate romanesc? Cât costă buletin românesc? De ce se achită suplimentar pentru perfectarea buletinului? Unde să mă adre...
Vizualizat: 1588

Cum pot obține un buletin de identitate romanesc? Cât costă buletin românesc? De ce se achită suplimentar pentru perfectarea buletinului? Unde să mă adresez în România? Ce documente am nevoie pentru buletin? Trebuie să locuiesc în România pentru a obține un buletin de identitate românesc? Îmi va fi anulat buletinul românesc dacă nu locuiesc în România? Cât timp este valabilă cartea de identitate? Sunt întrebările frecvente pe care le au persoanele care intenționează să-și obțină un buletin de identitate românesc.

În acest articol, vom aborda cele mai comune întrebări legate de procesul de perfectare a unui buletin românesc și vom oferi răspunsuri detaliate pentru a clarifica acest subiect.

Cine poate obține un buletin de identitate românesc?

Din start, este necesar de făcut distincția între obținerea unui buletin românesc și obținerea cetățeniei române. Mulți oameni care doresc documente românești nu sunt conștienți că este necesar să dețină cetățenia română. În realitate, perfectarea unui buletin sau pașaport românesc este ultima etapă a unui proces destul de îndelungat și complex.

Redobândirea cetățeniei române poate dura până la 3-4 ani. Abia după ce depui jurământul și transcrii certificatele de stare civilă, poți depune o cerere pentru a obține o carte de identitate românească, cunoscut ca buletin românesc.

Preț buletin românesc – ce taxe vei achita

Taxa unică pentru eliberarea cărții de identitate este de 7 RON. Dificultatea în perfectare a unui buletin românesc pentru moldoveni constă în faptul că o cerință obligatorie este stabilirea la domiciliu în România. Noile schimbări legislative limitează drastic numărul de persoane care pot fi stabilite la o singură adresă – de maxim 10 oameni. Respectiv, în cazul în care nu ai un domiciliu în România și vei solicita suportul unei companii juridice, vei achita pentru buletin romanesc pret suplimentar pentru a identifica o persoană care să te primească în locuința sa.

Unde perfectez un buletin românesc?

Primul buletin românesc poate fi obținut doar în România, la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor. Pentru a solicita eliberarea buletinului românesc, este obligatoriu să ai domiciliul stabilit în România, iar cererea trebuie să fie depusă în localitatea de reședință. O cerință obligatorie este ca la domiciliul unde te vei stabili să nu fie înscriși mai mult de 10 persoane.

Dacă nu ai o locuință proprie în România, poți apela la rude sau persoane cunoscute care să te primească în spațiul lor și să declare acest lucru atunci când mergi să perfectezi buletin de identitate romanesc. În majoritatea localităților, este necesară programarea prealabilă pentru a depune cererea. Așadar, verifică programul de lucru cu publicul din timp pentru a evita deplasări inutile.

Ce acte sunt necesare pentru carte de identitate românească?

Pentru a obține un buletin românesc, trebuie să pregătești următoarele documente:

 • Cererea pentru eliberarea buletinului de identitate;
 • Certificatul de cetățenie;
 • Buletinul de identitate moldovenesc;
 • Certificatul de naștere românesc;
 • Certificatul de căsătorie românesc (dacă este cazul);
 • Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, atât în original, cât și în copie.
 • Dovada achitării taxei de stat
 • Confirmarea domiciliului în România

În ce situații poate fi anulat un buletin românesc?

Conform legislației românești, un buletin românesc poate fi doar reținut la traversarea frontierei în cazul în care acesta conține modificări, adăugări sau mențiuni care nu sunt prevăzute de lege sau dacă există dubii privind veridicitatea sa. Însă doar instanța de judecată are autoritatea de a decide anularea unui buletin românesc. Decizia instanței de judecată poate anula buletinul românesc în cazul în care stabilirea domiciliului sau a reședinței s-a realizat pe baza unui document care ulterior a fost anulat, s-a constatat că era nul, fals sau falsificat. De asemenea, anularea buletinului românesc poate fi decisă în cazul în care se constată falsificarea documentului.

Totuși, autoritățile îți pot refuza cererea de eliberare a buletinului românesc, în cazul în care la domiciliul unde ești stabilit sunt înscrise mai mult de 10 persoane.

Cum poate ajuta JustConsult în procesul de obținere a unui buletin românesc?

JustConsult poate fi de mare ajutor să obții documente românești, fără a fi nevoie să faci deplasări inutile în România.

Dacă ai nevoie de o adresă de domiciliu valabilă, cu cel mult 10 persoane la o adresă, te ajutăm și identificăm o persoană care să te primească în locuința sa.

De asemenea, îți oferim transport confortabil în ziua în care vei merge în România pentru a obține buletinul de identitate.

Îți vom ridica actul perfectat prin procură și ne asigurăm că documentul românesc să ajungă la tine în Republica Moldova sau la adresa din țara unde te afli.

Dacă dorești să beneficiezi de serviciile JustConsult și să scapi de drumuri suplimentare, stres și timp pierdut, completează formularul de pe site-ul justconsult.md, iar un consultant în documente românești te va contacta.

Pentru o consultație urgentă, poți suna la numărul de telefon 022 10 50 80.

Recomandăm să citești:

Свяжись с нами!

Заполни форму для получения румынского гражданства. Специалист свяжется с тобой для бесплатной консультации.


  Кишинев
  Бельцы
  Кагул