Cum te pregătești de jurământul cetățeniei române?

Jurământ de credință
Atunci când te pregătești pentru depunerea jurământului cetățeniei române, este extrem de important să fii atent la proceduri și să respecți toate d...
Vizualizat: 2234
jurământul cetățeniei române

Atunci când te pregătești pentru depunerea jurământului cetățeniei române, este extrem de important să fii atent la proceduri și să respecți toate detaliile. Chiar și o mică neglijență poate duce la pierderea acestei oportunități. Îți vom prezenta  câteva aspecte esențiale pe care trebuie să le iei în considerare când te pregătești de jurământul cetățeniei române.

Acte necesare pentru jurământul cetățeniei române

Verifică cu atenție lista de documente cerute de instituția la care vei depune jurământul. Fiecare Consulat poate avea cerințe specifice în ceea ce privește actele din dosar. Asigură-te că ai pregătite toate actele în conformitate cu cerințele respective.

Respectarea programării

Fiind programat pentru depunerea jurământului, este crucial să fii la timp la instituție. Chiar și o mică întârziere de 5 minute poate duce la anularea programării și la necesitatea de a te reprograma. Asigură-te că te prezinți la timp pentru a evita neplăcerile și a-ți păstra locul programat.

Conduită adecvată la jurământ este importantă

În orice instituție de stat din România sau Republica Moldova, este necesar un comportament adecvat în comunicarea cu angajații oficiali ai instituțiilor.

Pentru o ceremonie solemnă ca depunerea jurământului de credință, este recomandat să te îmbraci corespunzător, adică elegant și decent. Este important să eviți articole vestimentare precum maieuri, pantaloni scurți, bluze cu decolteu adânc sau fuste extrem de scurte. O ținută inadecvată a fost, în unele cazuri, motivul refuzului la depunerea jurământului.

Ce trebuie să spui la depunerea jurământului?

Jurământul pentru cetățenia română are următorul conținut: “Jur să fiu devotat patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României.”

Aceste cuvinte trebuie învățate pe de rost și vor fi rostite în fața consulului sau a președintelui ANC.

Ce întrebări se pun la jurământul cetățeniei române?

De obicei, funcționarul de la consulat sau de la ANC va adresa câteva întrebări simple pentru a se asigura că persoana care depune jurământul cunoaște limba română. În cazul în care există suspiciuni cu privire la cunoașterea limbii române, pot fi adresate și alte întrebări suplimentare.

De asemenea, este important să eviți utilizarea cuvintelor în limba rusă. Angajații instituțiilor române consideră acest lucru ofensator, deoarece nu înțeleg ce li se spune. Nu ridica tonul vocii în incinta instituției și întrerupe telefonul mobil.

Exemple de întrebări posibile în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de credință:

  • Aveți pregătite toate actele necesare pentru depunerea jurământului?
  • De cât timp așteptați să redobândiți cetățenia română?
  • Cunoașteți jurământul în sine?
  • Știți care sunt pașii următori după depunerea jurământului de credință?
  • Care este imnul național al României?
  • Cunoașteți istoria țării?
  • În ce an s-a alăturat România Uniunii Europene?
  • Care este valuta națională?

Persoanele care nu cunosc limba română și nu pot răspunde la întrebările angajaților pot fi supuse procesului verbal de încetare a Ordinului. Prin acest proces verbal se înregistrează imposibilitatea depunerii jurământului de credință, iar cauza este necunoașterea limbii române.

Important! La eliberarea certificatului de cetățenie, verifică cu atenție datele

După depunerea jurământului, Comisia pentru cetățenie eliberează certificatul de cetățenie română către solicitant, semnat de președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie. Certificatul conține elemente de siguranță și include fotografia solicitantului.

Verifică cu atenție toate datele cu caracter personal din certificatul de cetățenie pentru a evita posibile erori. În caz de depistare a unei erori mecanice, aceasta poate fi corectată pe loc.

Este esențial să fii atent la aceste aspecte și să respecți cerințele și regulile stabilite de instituție. O pregătire riguroasă și o atenție la detalii îți vor spori șansele de a trece cu succes prin această etapă importantă în obținerea cetățeniei române.

Completează formularul de pe pagina noastră justconsult.md și beneficiază de o consultație gratuită la telefon privind obținerea cetățeniei române și jurământul cetățeniei române. Dacă ai nevoie de o consultație urgentă la telefon, sună la 022 10 50 80.

Recomandăm să citești:

Свяжись с нами!

Заполни форму для получения румынского гражданства. Специалист свяжется с тобой для бесплатной консультации.


    Кишинев
    Бельцы
    Кагул