Ce întrebări se dau la jurământ pentru cetățenie română? Pot primi refuz dacă nu răspund corect la întrebările de la jurământ? Cum mă pregătesc pentru jurământul cetățeniei române? Sunt îngrijorările frecvente ale persoanelor care au primit ordinul de acordare a cetățeniei române, la care vom oferi un răspuns detaliat în acest articol.
După ce primești scrisoarea din partea Autorității Naționale pentru Cetățenie de confirmare a obținerii cetățeniei române, următoarea etapă este depunerea jurământului de credință.
Scrisoarea de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie cu răspuns pozitiv la redobândirea cetățeniei române îți permite să înregistrezi o cerere de programare la juramintul cetățeniei romane.
Odată ce ai primit această scrisoare, este necesar că înregistrezi o cerere pentru programarea la jurământul de credință față de statul român. Cererea este înregistrată pe site-ul www.econsulat.ro.
Depunerea jurământului de credință este un procedeu obligatoriu pentru cei care obțin cetățenia română. Doar în urma depunerii jurământului, îți este înmânat certificatul de cetățenie, ceea ce demonstrează că ești cetățean al României.
Data și ora programării trebuie respectată cu stricte.
Conduita la jurământ este importantă
În orice instituție de stat atât din România, cât și din Republica Moldova este necesar un comportament adecvat în comunicarea cu angajații oficiali ale instituțiilor.
Pentru o ceremonie solemnă ca depunerea jurământului de credință este recomandat să mergi îmbrăcat corespunzător, adică stil decent, elegant. Este necesar să eviți obiecte vestimentare precum: maiou, pantaloni scurți, bluze cu decolteu adânc sau fuste extrem de scurte. O ținută necorespunzătoare, nu o dată, a fost motivului refuzului la depunerea jurământului.
Ce spui când depui jurământul?
Jurământul cetateniei romane are următorul conținut: “Jur să fiu devotat patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României“.
Aceste cuvinte trebuie învățate pe de rost și vor fi rostite în voce, în prezența Consulului sau a președintelui ANC.
După depunerea jurământului, Comisia pentru cetățenie eliberează titularului certificatul de cetățenie română, semnat de președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie. Certificatul conține elemente de siguranță și are aplicată fotografia titularului.
În situația în care copiii minori dobândesc cetățenia română odată cu părinții ei vor fi înscriși în certificatul de cetățenie al părintelui și nu depun jurământul. În cazul în care copilul devine major până la data redobândirii de către părinți a cetățeniei române, acesta va depune jurământul și i se va elibera certificat de cetățenie.
Important! În momentul eliberării Certificatului de Cetățenie este necesar să verifici toate datele cu caracter personal, pentru a evita posibile greșeli.
Ce întrebări se dau la jurământ pentru cetățenie română
În mod normal, funcționarul de la Consulat sau de la ANC va adresa câteva întrebări simple pentru a se convinge că persoana care depune jurământul cunoaște limba română. În cazul când va avea suspiciuni legate de cunoașterea limbii române, va mai adresa câteva întrebări suplimentare.
La fel de importantă este evitarea cuvintelor în limba rusă. Angajații instituțiilor române i-au acest lucru drept ofensă, neînțelegând ce li se spune. Nu ridica tonul vocii în incinta instituției și deconectează telefonul mobil.
Posibile întrebări din cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de credință:
Aveți pregătite toate actele necesare pentru depunerea jurământului?
De cât timp așteptați redobândirea cetățenie române?
Cunoașteți jurământul, propriu-zis?
Cunoașteți care sunt pașii următori după depunerea jurământului de credință?
Care este imnul național al României?
Cunoașteți istoria țării?
În ce an a aderat România la Uniunea Europeană?
Care este valuta națională?
Cei care nu cunosc limba română pentru a răspunde la întrebările angajaților riscă eliberarea procesului verbal de încetare a Ordinului. Prin acest proces verbal se consemnează imposibilitatea depunerii jurământului de credință. Cauza – necunoașterea limbii române.
- Completează formularul de pe pagină și beneficiezi de o consultație gratuită la telefon privind obținerea cetățeniei române.
Dacă dorești o consultație urgentă la telefon, sună la 022 10 50 80.