Din martie 2019, alocațiile pentru copii, din partea statului român, s-au majorat. E normal ca, din acest motiv, să crească numărul solicitărilor și a dosarelor depuse din partea părinților ce dețin cetățenie română.
Acest fapt însă a mai dus și la creșterea numărului de infracțiuni. Află cum, fără să știi, poți deveni infractor deja având acte românești valabile. E posibil? Da.
Toate se întâmplă în momentul în care apelezi la intermediari și lași actele tale pe mâini străine. Te întrebi ce putere are o fotocopie a actului tău de identitate? Una foarte mare. De exemplu, în baza unor astfel de copii, intermediarul în care ai avut încredere poate înregistra pe numele tău mai mulți copii decât ai avea în realitate. Acest lucru înseamnă falsificare de acte și nu doar. Acest lucru înseamnă că cineva primește bani din partea statului român, pentru niște copii care nu există în realitate.
În acest caz toți sunt trași la răspundere, inclusiv tu, care, poate pentru prima dată auzi că ai mai avea copii.
Ce recomandă JustConsult în acest caz?
- Să ai grijă la cine apelezi pentru perfectarea actelor românești
- Să ceri garanții în schimb
- Să urmezi calea legală de obținere a alocațiilor
Dacă vrei să depui actele la alocațiile pentru copii de sine stătător, ai grijă la următoarele aspecte:
- Alocațiile se acordă copiilor cetățenilor români care au domiciliul stabilit pe teritoriul României și dețin un buletin românesc.
- Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
- În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
- Decizia privind recalculul alocației se ia strict de către instituția competentă din România.
Lista actelor necesare pentru depunerea dosarului la alocații:
- Certificatul de naștere românesc al copilului
- Certificatul de căsătorie românesc al părinților
- Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți
- Adeverința de la Casa Națională de Asigurări Sociale
- Buletinul de identitate românesc al părintelui care solicită alocația
- Buletinul de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte
- Extras de pe contul bancar
Actele se depun la Direcția de Asistență Socială din România (în funcție de domiciliu).
Oricând ai nevoie de ajutor în procesul de perfectare a actelor românești, inclusiv alocațiile pentru copii, suntem la dispoziția ta, la numărul de telefon 0(22) 10 50 80. JustConsult este primul operator de date cu caracter personal, acreditat în domeniul cetățeniei române în Republica Moldova și îți garantează 100% procedura legală, în baza unui contract.
Găsește alte informații utile în ghidul PDF gratuit despre procedura de redobândire a cetățeniei române și perfectare a actelor românești. Descarcă-l aici: https://justconsult.md/blog/