Întrebări despre Cetățenie Română. Află TOP 23 întrebări!

Alocații pentru copii
Știm că pare un drum lung și anevoios. Redobândirea cetățeniei române, pentru mulți, e un adevărat coșmar. Zeci de acte, transcrieri, programări și ...
Vizualizat: 13375

Știm că pare un drum lung și anevoios. Redobândirea cetățeniei române, pentru mulți, e un adevărat coșmar. Zeci de acte, transcrieri, programări și deplasări, la care se mai adaugă și
sperietorile multor „binevoitori” privind termenele lungi și necesitatea de a urgenta procesul.

Când alegi procedura legală și te informezi corect, redobândirea cetățeniei e doar o etapă de care vei trece cu brio. Și nimic mai mult. Trebuie să știi că orice tentativă de urgentare a procesului de redobândire a cetățeniei este ilegală și poate avea urmări grave.

Pentru că ne dorim să punem punct miturilor și să te încurajăm să alegi drumul corect, am adunat în lista de mai jos cele mai populare întrebări privind cetățenia română.

Sperăm că vei găsi aici răspunsurile pe care le căutai.

Восстановление румынского гражданства

Unde poate fi depus dosarul de redobândire a cetățeniei române?
Răspuns: În cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie din București, Iași, Suceava sau Galați, precum și în cadrul Consulatelor României din Republica Moldova.

Можно ли подать заявление на восстановление румынского гражданства без предварительной записи?
Răspuns: Nu. Dosarul poate fi depus doar în baza unei programări prealabile.

Dacă am copii minori, este necesar ca să-i includ în dosarul meu?
Răspuns: Da. Lucrul acesta este obligatoriu în cazul în care dorești ca și ei să redobândească cetățenia română împreună cu tine.

Нужно ли включать в дело о восстановлении гражданства документы прадедов и прабабушек? Răspuns: Nu va fi necesar de inclus actele străbunicilor doar în cazul în care cel puțin unul dintre bunici a fost născut până în 28 iunie 1940 pe teritoriul României Mari.

În cât timp se soluționează dosarul de redobândire a cetățeniei române?
Răspuns: Legea cetățeniei române nr.21/1991 prevede un singur termen de examinare a dosarului. Acesta este stabilit la 5 luni din momentul depunerii acestuia. Totuși, având în vedere numărul tot mai mare a solicitărilor și numărul redus al angajaților din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, precum și verificările suplimentare care se fac pe marginea dosarelor depuse, termenul respectiv este deseori depășit.

Există vreo modalitate de urgentare a examinării dosarului?
Răspuns: Legea cetățeniei române 21/1991 nu prevede nicio posibilitate de urgentare a cererii de redobândire a cetățeniei române.

Există vreo taxă de stat pentru depunerea dosarului de redobândire a cetățeniei române?
Răspuns: Nu. Taxe nu se percep nici în cadrul consulatelor din Republica Moldova, nici în cadrul instituțiilor autorizate din România.

Jurământul de credință față de statul român

După soluționarea dosarului și emiterea Ordinului Președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie, care este următorul pas?
Răspuns: Programarea pentru depunerea jurământului. Ai 6 luni la dispoziție, din momentul emiterii Ordinului, ca să te programezi pentru depunerea jurământului în funcție de adresa de domiciliu.

Voi întâmpina probleme în cazul în care am fost programat(ă) pentru depunerea jurământului după 6 luni?
Răspuns: Nu. Este important ca programarea pentru depunerea jurământului să fi fost făcută în decursul termenului de 6 luni.

Ce trebuie să fac în cazul în care au trecut 6 luni din momentul emiterii Ordinului și nu am reușit să mă programez pentru depunerea jurământului?
Răspuns: Vei expedia o scrisoare recomandată către Autoritatea Națională pentru Cetățenie în vederea solicitării prelungirii termenului de depunere a jurământului de credință față de
România.

Există vreo modalitate de urgentare a depunerii jurământului?
Răspuns: Nu există nicio procedură legală de urgentare a depunerii jurământului.

Transcrierea certificatelor de stare civilă

Что происходит после принесения присяги?
Răspuns: Este necesar să-ți perfectezi certificatul de naștere și căsătorie românești. Legea privind actele de stare civilă nr. 119/1996 stabilește că transcrierea certificatelor trebuie să fie
efectuată în termen de 90 de zile după depunerea jurământului.

Care este termenul legal de perfectare a certificatelor de naștere și căsătorie?
Răspuns: Единственный законный срок для транскрипции составляет 60 календарных дней. Не существует юридической процедуры, позволяющей сократить или избежать этого срока.

Можно ли оформить свидетельства о рождении и браке по доверенности?
Răspuns: Nu. Legea prevede că depunerea cererii de transcriere a actelor de stare civilă poate fi făcută doar personal. Ridicarea actelor deja perfectate însă se poate face și prin procură.

Если я ранее был женат и развелся, должен ли я заявлять об этом румынским властям?
Răspuns: Da. În situația respectivă, este necesar ca pe certificatul de naștere românesc să fie înregistrate mențiunile de căsătorie și divorț.

Acte de identitate și călătorie românești

В течение какого периода можно получить румынский паспорт?
Răspuns: Pașaportul temporar se perfectează într-un termen de până la 3 zile lucrătoare, iar Pașaportul simplu electronic se perfectează în termen de 10 zile lucrătoare.

Pot perfecta pașaportul românesc aflându-mă în străinătate?
Răspuns: Da. Pentru informații suplimentare ne poți suna la numărul 022 10 50 80 sau intră pe site-ul www.econsulat.ro

В течение какого срока можно оформить румынский булетин?
Răspuns: Singurul termen legal de perfectare a buletinului este de 45 de zile. Termenul respectiv nu poate fi micșorat. De regulă, acesta este uneori depășit din cauza verificărilor suplimentare pentru cei care își stabilesc pentru prima dată domiciliul în România.

Dacă am domiciliul stabil pe teritoriul României, pot fi ulterior radiat din baza de date?
Răspuns: Nu. Vei avea domiciliul legal în România atât timp cât buletinul tău va fi valabil.

Alocații pentru copii

Pentru a obține alocații este obligatoriu ca ambii părinți să fie cetățeni români?
Răspuns: Nu. Este suficient un singur părinte să fie cetățean român și să aibă buletin de identitate românesc, iar copilul minor să dețină certificat de naștere românesc.

Pot beneficia concomitent de alocații din partea României și a altei țări membre a Uniunii Europene?
Răspuns: Nu. Acest lucru este interzis prin lege.

Care este cuantumul alocațiilor plătite pentru un copil minor?
Răspuns: De la naștere până la 2 ani se acordă suma de 427 RON lunar, iar de la 2 până la 18 ani se acordă suma de 214 RON lunar.

Румынские водительские права

Чтобы оформить румынское водительское удостоверение, нужно ли отказываться от молдавских водительских прав?
Răspuns: Da. Legislațiile în vigoare ale României și ale Republicii Moldova nu permit deținerea concomitentă a 2 permise de conducere.

Ai și alte întrebări? Poți primi consultația gratuită a juristului la telefon: 022 10 50 80

Pentru îndrumare și ajutor la fiecare etapă a procesului de redobândire a cetățeniei poți apela cu încredere la JustConsult. Știm totul despre cetățenia română și actele românești. Lista completă a serviciilor noastre o găsești aici: www.justconsult.md

 

Recomandăm să citești:

Свяжись с нами!

Заполни форму для получения румынского гражданства. Специалист свяжется с тобой для бесплатной консультации.


    Кишинев
    Бельцы
    Кагул