Cât durează redobândirea cetățeniei române: de la depunere dosar și până obții un pașaport românesc ?

Etapa dosarelor
Te-ai întrebat vreodată cât durează tot procesul pentru redobândirea cetățeniei române și în cât timp obții pașaport românesc? Dacă te macină ș...
Vizualizat: 2174

Te-ai întrebat vreodată cât durează tot procesul pentru redobândirea cetățeniei române și în cât timp obții pașaport românesc? Dacă te macină și pe tine această întrebare, îți propunem să citești atent acest articol și cu siguranță vei găsi răspuns la toate întrebările.  

În primul rând, trebuie să cunoști că procesul de redobândire a cetățeniei române este alcătuit din mai multe etape, drept urmare, nu există un termen fix care poate fi comunicat la începutul procedurii.

Orientativ însă putem concluziona că tot procesul de perfectare a actelor – de la depunere dosar și până la perfectarea unui pașaport românesc – durează aproximativ 4-5 ani. 

Mai jos îți vom explica toate etapele prin care vei trece în procesul pentru redobândirea cetățeniei române.

Etapa 1: DOSARUL DE CETĂȚENIE ROMÂNĂ este formată din mai mulți pași: 

 • Colectarea actelor de stare civilă moldovenești   
 • Programarea pentru depunerea dosarului   
 • Legalizarea actelor de stare civilă și de identitate la notar 
 • Solicitarea cazierului judiciar moldovenesc 
 • Apostilarea tuturor actelor din dosar
 • Pregătirea dosarului pentru depunere
 • Depunerea dosarului la Consulatul României sau în cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie din România 

Colectarea actelor de stare civilă moldovenești 

Aici ne referim la colectarea actelor bunicilor, părinților și ale tale inclusiv. Actele trebuie să fie neapărat de tip nou și nicidecum de tip sovietic. În cazul în care nu reușești să aduni actele de sine stătător, te poți adresa la JustConsult oricând.    

Programarea pentru depunerea dosarului  

La această etapă trebuie să cunoști că atât în România, cât și în Republica Moldova depunerea dosarului se face doar printr-o programare prealabilă la instituție. Dacă vrei să depui dosarul în Republica Moldova, atunci o vei face conform vizei de domiciliu. În cazul în care ai domiciliul în nordul țării, atunci vei depune dosarul la Consulatul României din Bălți. Dacă ai domiciliul în sudul țării, atunci vei depune dosarul în Cahul, iar dacă deții domiciliu într-un raion din centrul țării, atunci vei depune dosarul la Consulatul României din Chișinău.

Totuși, JustConsult recomandă să depui dosarul în România, la sediul Национальный орган по вопросам гражданства. Acolo dosarul se înregistrează în ziua depunerii și se oferă imediat un număr unic, conform căruia ulterior poți verifica online etapa de procesare a dosarului.  

După colectarea actelor de stare civilă și programarea pentru depunerea dosarului urmează o altă etapă. Trebuie să urmezi Procedura de legalizare a actelor la notar și pregătirea dosarului într-o mapă cu șină, conform rigorilor.  

După ce afli data depunerii dosarului, trebuie să soliciți obligatoriu cazierul judiciar. Probabil, te întrebi de ce trebuie să perfectezi un cazier judiciar, abia după ce cunoști data depunerii dosarului? Răspunsul e simplu: Valabilitatea cazierului judiciar este de 3 luni, iar obținerea unei programări poate dura mai mult. Anume pentru a avea certificatul de cazier juridic valabil la momentul depunerii dosarului, îl vei solicita la sfârșitul acestei etape.  

În ziua depunerii dosarului de redobândire a cetățeniei române, te deplasezi la ora stabilită și depui actele acolo unde ești programat.

După depunerea dosarului, îți rămâne să aștepți o lungă perioadă de timp – aproximativ 3-4 ani. Dosarul tău va trece toate etapele de verificare ale comisiei ANC.

Зачем обращаться в JustConsult для получения румынского гражданства?   

 • Verificăm corectitudinea datelor din actele tale, astfel eliminând orice risc de a-ți fi respins dosarul;
 • Îți pregătim dosarul conform cerințelor instituției;  
 • Te programăm în prealabil pentru a depune dosarul;
 • Asigurăm transport confortabil zilnic direct la instituție, cu șoferi experimentați și respectuoși;
 • Îți garantăm protecția datelor cu caracter personal, pentru că suntem singura instituție din această nișă care este recunoscută în calitate de operator de date cu caracter personal;
 • Garantăm calitatea serviciilor juridice în baza unui contract de prestare servicii; 
 • Primești bon fiscal pentru orice serviciu solicitat, ceea ce te asigură că orice plată efectuată este oficială și legală.

Etapa 2: JURĂMÂNTUL DE CREDINȚĂ este format din mai multe etape: 

 • Programarea online pentru depunerea actelor la Consulatul României din Moldova, în dependență de domiciliu;
 • Depunerea actelor la data și ora programării;
 • Depunerea jurământului de credință față de statul Român.

După ce primești prin poștă la domiciliu scrisoarea de comunicare a soluționării dosarului de la ANC, ai 6 luni la dispoziție ca să te înscrii pentru o programare la depunerea jurământului de credință față de statul român.

Te poți programa online pentru depunerea actelor pe site-ul Consulatului României, la secțiunea Cetățenie – Depunerea jurământului de credință. După completarea cererii online și trimiterea acesteia spre prevalidare (pentru a putea fi expediată spre prevalidare, cererea trebuie să fie completă 100%), cererea va fi verificată de SecțiaConsulară a Ambasadei României și vei primi o programare online pentru a te prezenta la Secția Consulară cu documentele necesare.

Există și posibilitatea de a depune jurământul de credință la ANC. Pentru a putea depune jurământul la ANC trebuie să te programezi pe site-ul Consulatului României la secțiunea Cetățenie – Depunerea jurământului de credință la ANC.  

După completare online și trimitere spre prevalidare, cererea va fi verificată de Secția Consulară a Ambasadei României și vei primi o dată și ora pentru prezentare la Consulat și ridicarea aprobării șefului misiunii diplomatice pentru depunerea jurământului la ANC. Imediat ce obții aprobarea respectivă, trebuie să expediezi o solicitare cu copii de acte și aprobarea pe poșta electronică [email protected]. Ulterior, vei obține data de prezentare la sediul ANC din București pentru depunerea jurământului de credință. 

Etapa 3: TRANSCRIEREA ACTELOR DE STARE CIVILĂ   

 • Programarea pentru transcrierea actelor de stare civilă;  
 • Depunerea actelor pentru transcriere;
 • Ridicarea actelor de stare civilă românești.

Transcrierea actelor reprezintă transferul datelor de stare civilă din certificatele moldovenești în certificatele românești. Aceste acte sunt: certificatul de naștere, de căsătorie, certificatele copiilor minori (după caz) moldovenești. Termenul de procesare a dosarelor de transcriere este de 60 de zile din momentul depunerii cererii. La acest termen se mai adaugă și termenul de programare care diferă în funcție de județ. 

Важно! În România, toate actele se transcriu concomitent (în dependență de județ). Prin aceasta câștigi mai mult timp, decât dacă faci transcrierea actelor în cadrul Consulatelor României din Republica Moldova. Aceasta pentru că în Consulate actele se transcriu pe rând și cu o programare prealabilă la instituție, ceea ce de regulă durează între 6 luni – pentru cei cu un act și 1-1,5 ani – pentru cei cu mai multe acte.

Почему следует обратиться в JustConsult, чтобы получить акты гражданского состояния?  

 • Îți verificăm corectitudinea datelor din actele tale;
 • Depunem cerere pentru ridicarea duplicatelor de la Agenţia Servicii Publice. La necesitate, solicităm rectificarea actelor tale;  
 • Îți garantăm calitatea serviciilor în baza unui contract juridic de prestare servicii; 
 • Primești bon fiscal pentru toate serviciile solicitate, astfel ai garanția că orice sumă achitată este declarată și oficială;
 • Nu stai în rânduri, nu pierzi timp și obții actele rapid;  
 • Beneficiezi de transport tur-retur, cu șoferi experimentați.  

Etapa 4: BULETIN ROMÂNESC  

Buletinul românesc îți permite să beneficiezi de alocații pentru copii, să preschimbi permisul de conducere românesc și să perfectezi atestatele profesionale (pentru șoferi) etc. Buletinul românesc poate fi perfectat doar cu programare prealabilă la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (S.P.C.L.E.P). Termenul legal de perfectare a unui buletin românesc este de 45 de zile.   

Важно! Pentru a perfecta un buletin de identitate românesc, trebuie să deții un spațiu locativ pe teritoriul României sau să identifici o persoană de încredere care să te ia în spațiul său de locuit. 

De ce e mai simplu să perfectezi un buletin românesc cu JustConsult:  

 • Depui toate actele într-o singură zi;
 • Получаешь кассовый чек ​​за все запрошенные услуги;
 • Ești stabilit la domiciliu și înscris în cartea de imobil direct de către proprietar;
 • Obții actul în doar 45 de zile, rapid și absolut legal;
 • Faci un singur drum în România;
 • Обеспечиваем транспорт туда и обратно;
 • Îți livrăm buletinul prin procură, direct în Moldova.

Etapa 5: PAȘAPORT ROMÂNESC   

Poți să obții pașaport românesc la Consulatele din Republica Moldova. Procedura însă durează de regulă mai mult timp, deoarece ai nevoie de o programare prealabilă, care pentru moment se oferă la distanță de 6-9 luni. În plus, termenul legal de perfectare este de 45 de zile.  

Perfectarea pașaportului în România, durează doar 14 zile. Deci, e simplu și mult mai rapid să obții pe această cale un pașaport românesc.

Зачем обращаться в JustConsult для оформления румынского паспорта? 

 • Efectuăm prealabil programarea online;
 • Achităm din timp taxele de stat, iar tu economisești timp, fără a sta în rând;
 • Получаешь кассовый чек ​​за все запрошенные услуги, что является гарантией того, что наши услуги предоставляются абсолютно легально;
 • Depui garantat cererea de eliberare a pașaportului românesc;
 • Партнер компании окажет помощь на протяжении твоего пребывания в Румынии;
 • Faci o singură deplasare în România;
 • Ridicăm pașaportului românesc, în baza procurii legalizate la notar; 
 • Îți livrăm pașaportul acasă, în Moldova;
 • Obții actul în doar 14 zile, rapid și absolut legal. 

Acestea sunt toate etapele prin care treci în procesul pentru redobândirea cetățeniei române – de la depunere dosar și până obții pașaport românesc. Procesul nu este complicat, dar trebuie să te înarmezi cu multă răbdare pentru fiecare etapă – de la depunere dosar și până la obținerea actelor de identitate românești. 

Suntem o companie juridică ce activează în acest domeniu din 2003. Am acumulat în tot acest timp suficientă experiență și cunoștințe pentru a îndruma orice cetățean în procesul de redobândire a cetățeniei și perfectării actelor românești.  

Dacă dorești ca JustConsult să-ți vină în ajutor și să te scutească de drumuri în plus, nervi și timp pierdut, atunci completează formularul din dreapta paginii, iar noi te vom contacta.

 • Dacă ai nevoie de o consultație urgentă din partea specialistului companiei, sună la numărul de telefon 022 10 50 80.

Cât durează procesul de redobândire a cetățeniei române: de la depunere dosar până la perfectarea unui pașaport românesc?

 

Recomandăm să citești:

Свяжись с нами!

Заполни форму для получения румынского гражданства. Специалист свяжется с тобой для бесплатной консультации.


  Кишинев
  Бельцы
  Кагул