Alocația copiilor va crește în România de la 1 ianuarie 2023

Alocații pentru copii
Copii cu cetățenie română vor beneficia de alocații majorate. Alocația pentru copii în România va crește de la 1 ianuarie 2023. Guvernul României dă ...
Vizualizat: 5927
Alocația România crește 2023

Copii cu cetățenie română vor beneficia de alocații majorate. Alocația pentru copii în România va crește de la 1 ianuarie 2023. Guvernul României dă noutatea bună că aplicarea majorării nu va fi amânată și va avea loc de la începutul anului.

Valoarea alocațiilor de stat pentru copii se va indexa anual, automat, cu valoarea anuală a inflației. Aceasta înseamnă că, de principiu, valoarea alocațiilor pentru copii se va majora anual.

Majorarea va fi un pic mai mare decât s-a anunțat

Inițial, Guvernul de la București a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi indexate cu rata inflației înregistrată în cursul anului 2021. Acest lucru presupunea o majorare de 5,5% sau aproximativ 12 RON pentru un copil care beneficiază de alocația standard de 243 de RON.

Totuși, într-un interviu acordat TVR, ministrul Muncii din România, Marius Budăi, a anunțat că alocațiile vor creste cu peste 10%. ”Vor creste alocațiile copiilor. Va fi o creștere un pic mai mare. Va crește de la 243 la 274 de lei (RON) și de la 600 de lei la 676 de lei (RON)”, a declarat oficialul român. Întrebat dacă România își permite în momentul de față creșterile anunțate, ministrul a răspuns: ”Dacă nu aveam aceste calcule în spate, nu luam această decizie”.

Cine beneficiază de alocația pentru copii, oferită de România?

Alocația pentru copii în România se acordă lunar în baza cererii unuia dintre părinți și se achită până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Copii născuți în Republica Moldova, ai căror părinți dețin cetățenia română, pot primi alocația de stat. Părinții trebuie să depună doar un dosar la Primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul în România.

O condiție obligatorie pentru a depune dosarul este ca părintele care solicită plata alocației să dețină buletin de identitate românesc și să fie transcris certificatul de naștere al copilului.

În ultimii ani, mărimea alocației pe care o acordă România a înregistrat o majorare semnificativă. De la 1 ianuarie 2022, alocația pentru copii cu vârsta până la 2 ani constituie 600 de RON sau echivalentul a 121 de euro. Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani alocația este de 243 de RON sau echivalentul a 49 de euro.

Acte necesare pentru dosarul de alocație:

 • Certificat de naștere românesc al copilului minor;
 • Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
 • Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
 • Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
 • Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
 • Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
 • Extras de pe contul bancar.

JustConsult te ajută să obții alocația românească pentru copil

Nu ai timp să faci zeci de drumuri în România cu un copil mic în brațe? Îți venim în ajutor. Avantajul este că alocația pentru copii în România va crește nu doar în 2023, dar în fiecare an, iar astfel vei beneficia de un ajutor seminificativ pentru copii tăi.

 • Vom pregăti dosarul cu toate actele necesare pentru solicitarea alocațiilor
 • Îți punem la dispoziție transport confortabil tur-retur în România
 • În localitățile unde este posibil, depunem noi prin procură dosarul pentru alocație

Oricând ai nevoie de ajutor în procesul de perfectare a actelor românești, inclusiv alocațiile pentru copii, suntem la dispoziția ta, la numărul de telefon 022 10 50 80 sau completează formularul de pe site, iar un consultant va reveni cu apel telefonic.

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul